ابطال رای داوری چگونه است؟

ابطال رای داوری چگونه است؟

ابطال رای داوری چگونه است؟

ابطال رای داوری چگونه است؟ تعریف ابطال رای داوری چیست؟ در چه صورتی می توان برای انجام این کار اقدام نمود؟ کدام مرجع جهت رسیدگی به ابطال رای داوری صالح است؟ این کار چه آثاری دارد؟ اگرچه حل و فصل اختلافات حقوقی بین افراد عمدتاً در مراجع قضایی مختلف انجام می شود، با این حال در راستای کاهش میزان فعالیت دادگاه ها و همچنین افزایش کیفیت رسیدگی به پرونده های موجود، نهاد داوری یا همان قضاوت خصوصی به وجود آمده است. در واقع در داوری افراد با یکدیگر توافق می کنند که اختلافات به وجود آمده در نزد شخصی که خودشان انتخاب کرده اند (نه مراجع قضایی) حل گردد. در همین راستا یکی از مهمترین مواردی که پیرامون داوری مطرح می شود، ابطال رای داوری خواهد بود. به همین منظور تصمیم داریم در این مقاله ضمن پاسخ به سوالات فوق الذکر با مراحل ابطال رای داوری نیز آشنا شویم. پس با ما همراه باشید.

 

 

هزینه مشاوره حقوقی

 

منظور از ابطال رای داوری چیست؟

اولین گامی که جهت پرداختن به موضوع ابطال رای داوری بایستی برداشته شود، آشنایی با تعریف آن می باشد. در واقع هنگامی که افراد تصمیم می گیرند حل و فصل اختلافات حقوقی خود را به نهاد داوری بسپارند عمل به این تصمیم برای هر دو طرف لازم الاجراست. حال آیا دیگر نمی توان به این رای اعتراض نمود؟ پاسخ این سوال منفی است!

در واقع قانونگذار در شرایطی که بعدا به آنها اشاره خواهیم کرد، امکان باطل کردن رای داوری را برای افراد در نظر گرفته است. پس منظور از ابطال رای داوری این است که یکی از اصحاب دعوا یا هر دوی آنها بخواهند بخشی از رای صادره یا همه آن را باطل کنند و رای جدیدی صادر گردد. فراموش نکنید که ابطال رای داوری کار ساده ای نخواهد بود. به همین خاطر بهتر است حتماً از طریق مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان با وکیل داوری مشورت داشته باشید. لازم به ذکر است که خدمات حقوقی وکلای تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد.

 

 

ابطال رای داوری

 

در چه صورتی می توان برای ابطال رای داوری اقدام کرد؟

همانطور که گفته شد باطل کردن رای داوری تنها در مواردی که قانونگذار ذکر کرده امکان پذیر است. به همین خاطر به سراغ ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی می رویم. این ماده موارد ابطال رای داوری را از قرار زیر می داند:

  • صادر کردن رای توسط داور در مواردی که موضوع داوری نبوده.
  • رای صادره از نهاد داوری با قوانین موجد حق نظیر ماده 35 قانون مدنی مخالفت داشته باشد.
  • صادر یا تسلیم کردن رای داوری پس از انقضای مدت داوری باشد.
  • داور رایی را صادر کند که خارج از اختیارات وی بوده است. در این حالت تنها در مورد بخشی که خارج از اختیار وی بوده، امکان ابطال رای وجود دارد.
  • رای توسط داورانی که مجاز به داوری نبوده اند صادر شده باشد.
  • قرارداد مراجعه به نهاد داوری بی اعتبار بوده باشد.
  • مخالفت رای صادر شده با آنچه در دفتر املاک یا دفتر اسناد رسمی بین اصحاب دعوا ثبت شده و همچنین اعتبار قانونی دارد.

 

 

ایا مجازات زنای محصنه قابل گذشت است؟

مجازات رابطه جنسی با خواهر زن چیست؟

ازدواج با خواهر زن مطلقه امکان پذیر است؟

درباره ما 

 

 

اگر با موارد فوق الذکر روبرو شدید، می توانید جهت ابطال رای داوری اقدام فرمایید. فراموش نکنید که در این پروسه بهتر است حتما جهت دریافت مشاوره حقوقی داوری اقدام کنید. در همین راستا شما می توانید جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید.

 

برای ابطال رای داوری چه باید کرد؟

اکنون نوبت آن فرا رسیده که با نحوه باطل کردن رای داوری آشنا شوید. در واقع اگر موارد و شرایط ابطال رای داوری وجود داشت متقاضی می تواند ظرف مدت 2 ماه (برای ساکنین خارج کشور) یا 20 روز (برای افرادی که در ایران حضور دارند) پس از ابلاغ رای نسبت به باطل کردن آن اقدام کند.

برای انجام این کار ابتدا بایستی دادخواست مورد نظر به وسیله یک وکیل داوری متخصص نگارش شود. به همین منظور شما می توانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی با ما در ارتباط باشید. سپس متقاضی بایستی با در دست داشتن این دادخواست و همچنین رای صادر شده به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند تا درخواست وی ثبت گردد و دادگاه صالح به آن رسیدگی نماید.

 

 

 

اثار ابطال رای داوری

 

مرجع رسیدگی به ابطال رای داوری

موضوع دیگری که پیرامون آشنایی با ابطال رای داوری بایستی به آن پرداخته شود، مرجع صالح برای رسیدگی به ابطال رای داوری می باشد. در واقع تعیین این موضوع که کدام دادگاه برای رسیدگی به دادخواست باطل کردن رای داوری صالح می باشد، بسته به موضوعی که رای به خاطر آن صادر شده تعیین خواهد شد. به عنوان مثال اگر در دعاوی مالی بین دو نفر، مراجعه به نهاد داوری در نظر گرفته شده باشد برای ابطال این رای نیز بایستی به دادگاه صالح جهت رسیدگی به دعاوی مالی مراجعه نمود. البته برای اینکه بتوانید دادگاه صالح پیرامون این موضوع را به نحو احسن تعیین کنید، امکان مشاوره حقوقی را برای شما در نظر گرفته ایم.

 

ابطال رای داوری چه آثاری دارد؟

تا اینجای مقاله با تعریف ابطال رای داوری، موارد آن، نحوه باطل کردن رای داوری و مرجع رسیدگی به این موضوع آشنا شدیم. اکنون بایستی بگوییم پس از اینکه رای داوری ابطال گردید، آثاری به وجود خواهد آمد که عبارتند از:

  • اگر حکم دادگاه صالح قطعی شود، رای داور نیز بی اثر و در نتیجه متوقف خواهد شد.
  • در شرایطی که اجرای رای داور موجب ضرر یکی از طرفین شود با درخواست وی و همچنین به دستور دادگاه، اجرای رای داوری متوقف خواهد شد.

 

 

 

 


سوالات متداول

نظرات

دهقان

سلام و عرض ادب سایت وکیل تلفنی کاملا بصورت تخصصی همراه با کادر مجرب  بروز ترین مطالب و مقاله ها در سایت قابل دسترسی میباشد


امین حسنوند

در واقع در داوری افراد با یکدیگر توافق می کنند که اختلافات به وجود آمده در نزد شخصی که خودشان انتخاب کرده اند (نه مراجع قضایی) حل گردد. در همین راستا یکی از مهمترین مواردی که پیرامون داوری مطرح می شود، ابطال رای داوری خواهد بود. به همین منظور تصمیم داریم در این مقاله ضمن پاسخ به سوالات فوق الذکر با مراحل ابطال رای داوری نیز آشنا شویم. پس با ما همراه باشید.


محمدرضا

ضمن تشکر بابت اطلاعات مفیدی که ارایه کردید خواستم بگم به کمک مشاوره ها و نگارش وکیل موسسه امروز بر روی رای داوری به مبلغ ۶۰میلیون تومان در یک اختلاف قراردادی با شریکم تونستم اجراییه بگیرم و خیلی خوشحالم که با شما آشنا شدم و از شما راهنمایی گرفتم


حسینی

با سلام در خصوص ارجاع امر به داوری و صدور رای داوری وابطال آن باید دقت زیادی کرد وبهتره که در همه ی مراحل از افرادی که دانش حقوقی دارند کمک گرفته بشه


وحید قلی پور عباسی

قانون گذار، امکان اعتراض به رای داور را توسط طرفین دعوا، پیش بینی کرده است، منوط بر اینکه، موارد اعتراض قانونی که سبب ابطال رای داور می شوند، وجود داشته باشند. لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره اعتراض به رای داوری و موارد ابطال آن، صحبت کنیم که عبارتند از:  رای صادره مخالف با قوانین موجد حق باشد. داور نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبوده، رای صادر کند. در چنین شرایطی، رای قابل اجرا نخواهد بود.  داور خارج از حدود اختیار خود، رای صادر کند. در این صورت، فقط آن قسمت از رای که خارج از اختیارات داور است ابطال می گردد.  داور یا داوران، پس از انقضای مدت داوری، رای خود را صادر و تسلیم کنند. داور، اقدام به صدور رایی نماید که با آنچه در دفتر املاک یا بین اصحاب دعوا در دفتر اسناد رسمی ثبت شده و دارای اعتبار قانونی است، مخالف باشد.  داوری اقدام به صدور رای نماید که مجاز به صدور رای و شاسیته نبوده یا قرارداد رجوع به داوری، بی اعتبار بوده باشد. فردی که شایسته داوری نیست، فردی است که به موجب حکم دادگاه، از داوری کردن، ممنوع شده یا فاقد اهلیت قانونی باشد.


بهاره توکلی پور

سلام ابطال رای داوری باید در چهارچوب قانون بوده باشد لذا 20روز طرفین مهلت دارند که برای ابطالش اقدام کنند و اگر باطل شد اثری نداشته و متوقف میشود.


مریم

رای داوری مانند رای دادگاه، لازم الاجراست و قابليت تجديدنظرخواهی در مراجع بالاتر را ندارد. ابطال رای داوری تنها زمانی صورت می پذیرد که توسط دادگاه، یک رای بر مبنای ابطال رای داوری صادر شود.هم چنین اگر تصمیم گیری داور خارج از موضوعی که به او محول شده است، باشد و رای صادر کند، رای داوری باطل است و اثری ندارد.


کمال محتشم

با سلام رای داوری صادر شده و به من که محکوم شدم ابلاغ شده متاسفانه بعد از مهلت بیست روزه  مراجعه کردم به نظر شما راهی هست که جلو اجراییه گرفته بشه و رای داوری را باطل کرد؟ در واقع یه ماشین خریداری کرده بودم که معلوم شده مال یکی دیگه بوده و مالک اصلی اعلام سرقت زده. حالا ما اول رفتیم دادگاه حقوقی بعد بین جلسه توافق کردیم بریم داوری... حالا رای داوری خداشاهده به من دو روزه ابلاغ شده  که اجراییه هم ابلاغ شد همزمان بهم. اصلا موسسه داوری رای را به من اطلاع نداد چجوری باید ثابت کنم اینو؟


رفعتی

صورتی که بین اشخاص اختلافی حاصل شود بهترین راه برای حل این اختلاف ارجاع به داور یا میانجی می باشد, قانون آئین دادرسی مدنی به داوری و شرایط داور به تفصیل پرداخته است. براساس این قانون افرادی که صلاحیت اقامه دعوا را دارند، می توانند، اختلافات خود را به داوری ارجاع دهند، داور حل اختلاف می توانند واحد یا متعدد باشد,با ارجاع اختلاف به داوری قبل یا بعد از طرح اختلاف در دادگاه داور یا داوران رسیدگی کرده و اقدام به صدور رأی می نمایند، رأی صادره از داوری قابل اعتراض توسط طرفین بوده و آنها می توانند رأیی را که خارج از موضوع دعوا یا برخلاف قانون بوده و یا اینکه داور در آن صلاحیت نداشته را از طریق مراجع قضایی ابطال نمایند


مهران رمضان پناه

امکان ابطال رای داوری، درمواردی که داور، صلاحیت صدور رای را نداشته باشد یا به امری خارج از موضوع ارجاع شده به او، رای دهد، وجود داشته و شرایط و نحوه ابطال آن، بدین صورت بوده که هریک از طرفین دعوا می تواند، ظرف مدت 20 روز بعد از ابلاغ رای داور، حکم به بطلان رای داور را بخواهد تا دادگاه به موضوع، رسیدگی کرده و اگر یکی از موارد فوق الذکر را در آن احراز کند، حکم به بطلان رای خواهد داد.


آزاده

قانونگذار در ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی، موارد ابطال رای داور را احصاء نموده است و ضمانت اجرای این موارد نیز در ماده 490 قانون مزبور ذکر شده و با قید عبارت «در مورد ماده فوق»، تکلیف دادگاه در رسیدگی به رای داور را موکول به درخواست اصحاب دعوا نموده است. مواردی که سبب ابطال رای داوری می شوند عبارت اند از: مخالفت رای داور با قوانین موجد حق، خروج از موضوع توسط داور، خروج از اختیار (محدوده اختیارات داور)، خروج از مدت، مغایرت با اسناد رسمی، صدور رای توسط داور غیرمجاز و بی اعتباری موافقت نامه داوری (قرارداد داوری). در دعوای ابطال رای داوری، توصیه می گردد پیش از طرح دعوا، از مشاوره حقوقی یک وکیل متخصص در ابطال رای داوری استفاده نمایید.


وحید فراست

ابطال رای داوری در قانون احصا گردیده است و شرایطی دارد


قائنی

ابطال رای داوری در حقوق ایران تحت شرایط خاصی ممکن است. این شرایط شامل مواردی مانند عدم صلاحیت داوران، عدم رعایت اصول دادرسی، نقض قوانین آمره (مثل قوانین نظم عمومی)، وجود تقلب یا فریب در رای، خروج از حدود توافق طرفین و تجاوز به حقوق طرفین است. درخواست ابطال باید به دادگاه صالح ارائه شود و معمولاً در سه ماه از تاریخ ابلاغ رای داوری قابل اقدام است. دادگاه پس از بررسی دلایل و شرایط، ممکن است رای داوری را ابطال کند. بنابراین، ابطال رای داوری تنها در صورت وجود دلایل قانونی معتبر امکان‌پذیر است.


محمد مومني

ابطال رای داوری فرآیندی است که به موجب آن یکی از طرفین دعوا می‌تواند از دادگاه درخواست کند که رای صادره توسط داور را باطل کند. این موضوع در قوانین ایران به ویژه در قانون آئین دادرسی مدنی و قانون داوری تجاری بین‌المللی مورد بررسی قرار گرفته است.


M.j sheykhi

ماده 489 قانون آیین دادرسی مدني موارد ابطال رای داوری را از قرار زیر می داند: صادر کردن رای توسط داور در مواردی که موضوع داوری نبوده. رای صادره از نهاد داوری با قوانین موجد حق نظیر ماده 35 قانون مدنی مخالفت داشته باشد. صادر یا تسلیم کردن رای داوری پس از انقضای مدت داوری باشد. داور رایی را صادر کند که خارج از اختیارات وی بوده است. در این حالت تنها در مورد بخشی که خارج از اختیار وی بوده، امکان ابطال رای وجود دارد. رای توسط داورانی که مجاز به داوری نبوده اند صادر شده باشد. قرارداد مراجعه به نهاد داوری بی اعتبار بوده باشد. مخالفت رای صادر شده با آنچه در دفتر املاک یا دفتر اسناد رسمی بین اصحاب دعوا ثبت شده و همچنین اعتبار قانونی دارد.


مجید شیخی

با سلام داوری در لغت به معنای «قضاوت کردن و شکایت کردن» و در اصطلاح نیز به معنای «رسیدگی به اختلافات، توسط شخص منتخب طرفین بر اساس قرارداد داوری» است. امروزه متداول شده است که در بعضی از قراردادها اعم از قراردادهای ملکی مانند مشارکت در ساخت، پیش فروش و ...، طرفین شخص یا اشخاصی را بعنوان داور تعیین می نمایند تا در صورت بروز اختلاف میان آنان، داوری و رای خود را صادر نماید. نیک آگاهید که مطابق با اصل 159 قانون اساسی، مرجع عام رسیدگی به اختلافات دادگستری است و حل اختلاف از طریق داوری استثنایی بر اصل رسیدگی به اختلافات در محاکم دادگستری می باشد؛ به همین جهت، طرفین در صورتی که بخواهند حل اختلاف خود را به داور واگذار نمایند، می بایست با توافقی این موضوع را اعلام کنند و همین توافق اساس و مبنای داوری است که طرفین به موجب آن، صلاحیت رسیدگی به اختلاف را به داور واگذار می نمایند. به دیگر سخن، بدون وجود قرارداد داوری، داور یا داوران صلاحیت رسیدگی به هیچ اختلافی را ندارند. رایی که داور یا داوران صادر می نمایند قطعی بوده و میان طرفین لازم الاجراست و همچنین قابلیت تجدیدنظر در محاکم دادگستری را ندارد. والسلام


مجید شیخی

با سلام داوری در لغت به معنای «قضاوت کردن و شکایت کردن» و در اصطلاح نیز به معنای «رسیدگی به اختلافات، توسط شخص منتخب طرفین بر اساس قرارداد داوری» است. امروزه متداول شده است که در بعضی از قراردادها اعم از قراردادهای ملکی مانند مشارکت در ساخت، پیش فروش و ...، طرفین شخص یا اشخاصی را بعنوان داور تعیین می نمایند تا در صورت بروز اختلاف میان آنان، داوری و رای خود را صادر نماید. نیک آگاهید که مطابق با اصل 159 قانون اساسی، مرجع عام رسیدگی به اختلافات دادگستری است و حل اختلاف از طریق داوری استثنایی بر اصل رسیدگی به اختلافات در محاکم دادگستری می باشد؛ به همین جهت، طرفین در صورتی که بخواهند حل اختلاف خود را به داور واگذار نمایند، می بایست با توافقی این موضوع را اعلام کنند و همین توافق اساس و مبنای داوری است که طرفین به موجب آن، صلاحیت رسیدگی به اختلاف را به داور واگذار می نمایند. به دیگر سخن، بدون وجود قرارداد داوری، داور یا داوران صلاحیت رسیدگی به هیچ اختلافی را ندارند. رایی که داور یا داوران صادر می نمایند قطعی بوده و میان طرفین لازم الاجراست و همچنین قابلیت تجدیدنظر در محاکم دادگستری را ندارد. والسلام


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
20 دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 380,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموز وکالت 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
پاسخ به سوال حقوقی کمتر از 5 دقیقه 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره با کارشناسان حقوقی 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموزان وکالت 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
ارزیابی وکیل پرونده حقوقی 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.