مطالبه مهریه در طلاق

مطالبه مهریه در طلاق

مطالبه مهریه در طلاق

مطالبه مهریه در طلاق

غالبا هر زمان در جامعه ما بحث طلاق به میان می آید، بحث مهریه نیز خود به خود به اذهان متبادر می شود. گویی هر کس که در آستانه طلاق است باید مهریه بگیرد و هر کس که مهریه می گیرد، در آستانه طلاق است. اما هنگامیکه این مفاهیم را از دید حقوقی مورد بررسی قرار می دهیم، متوجه تفاوت های بسیار آن با فهم عرفی از آن ها می شویم. در عالم حقوق و در قانون بدین گونه نیست که مطالبه مهریه صرفا هنگام و یا بعد از طلاق صورت بگیرد و این گونه نیز نمی باشد که صرفا در آستانه طلاق، مطالبه مهریه صورت گیرد. هر چند که در فرهنگ و عرف جاافتاده جامعه ما، غالبا روند مطالبه مهریه و طلاق هم زمانی و ملازمه دارند. در ادامه می خواهیم با مفاهیم و فهم درست حقوقی برخی از ابعاد مهریه و مطالبه آن آشنا شویم.

مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل

مهریه چیست؟

شاید تعریف مفهوم مهریه برای شما عجیب به نظر بیاید و احساس کنید که تعریف آن را سابقا می دانید. اما مفهوم حقوقی و ریزه کاری های قانونی آن با فهم عرفی بسیار متفاوت می باشد.مهریه درواقع مال معینی است که مرد به مناسبت قرائت عقد نکاح و برقراری رابطه زوجیت با زن، مکلف می شود آن را به زن پرداخت کند. درواقع مرد با ازدواج، این حق مالی زن و این دین را بر ذمه خود می گیرد و باید آن را بپردازد. حتی شرعا می توان مهریه را هدیه ازدواج مرد به زن در نظر گرفت که بخش جداناپذیری از قرارداد ازدواج به حساب می آید.

 

انواع مهریه

از حیث ماهیتی می توان مهریه را به سه نوع تقسیم کرد:

  1. مهر المسمی: مهریه ای که مقدار و میزان آن مشخص است و میان زوجین مورد توافق قرار گرفته است.
  2. مهرالمثل: مهریه ای است که در زمان انعقاد عقد نکاح درباره آن توافقی صورت نگرفته است و یا پس از نزدیکی میان زوجین، معلوم شده که مهریه مورد توافق، به دلایلی باطل بوده است. در این حالت مهر المثل بر اساس عرف برای زوجه معین می شود.
  3. مهر المتعه: مهریه ای که هنگام طلاق زنی است که مهر او هنگام عقد نکاح معین نشده و نزدیکی نیز صورت نگرفته است.

بر اساس زمان پرداخت مهریه، مهریه به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه قابل تقسیم می باشد:

  1. عندالمطالبه: مهریه ای است که زن به محض انعقاد عقد نکاح، در هر زمان و هر لحظه ای که بخواهد می تواند آن را از زوج یا شوهر خود مطالبه کند. این مطالبه می تواند از خود شوهر باشد و یا از دادگاه ها و از طریق اجرای ثبت.
  2. عندالاستطاعه: مهریه ای است که زن پس از انعقاد عقد نکاح، هر زمان که شوهر استطاعت مالی و توانایی پرداخت مهریه را داشته باشد، می تواند از او مطالبه کند.

مشاوره حقوقی با وکیل متخصص خانواده

چرا مهریه باید باشد؟

اینکه چرا مهریه باید باشد یا به عبارت دیگر، فلسفه مهریه چیست، از سوالات رایج و مهمی است که خوب است به آن پرداخته شود.

دلایل مختلفی برای فلسفه لزوم مهریه در طول تاریخ ذکر شده است. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مهریه در مقابل استمتاع ، مکمل سهم الارث، بیمه اجتماعی و احساس امنیت زن نسبت به آینده اش، وثیقه ای برای زن در مقابل طلاق یا به عنوان هدیه و ارزشی نمادین و...

سلب مهریه

یکی از نکات مهمی که درباره مهریه وجود دارد، این است که مهریه زوجه قابل سلب نمی باشد، مگر با فسخ یا بطلان نکاح قبل از وقوع نزدیکی. در حالات دیگر، حتی با وجود خیانت زوجه، قتل زوج، عدم تمکین، باکره بودن و... مهریه از زن قابل سلب نیست.

 

هنگامه مطالبه مهریه

سوال رایج و فهم عرفی اشتباه دیگر که در بالا نیز به آن اشاره شد، درباره زمان پرداخت مهریه است. پرداخت مهریه اختصاصی به زمان طلاق ندارد و پس از ازدواج و قبل از طلاق نیز قابل مطالبه می باشد. ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که بهترین زمان برای مطالبه مهریه چه زمانی است؟ قبل از طلاق یا بعد از طلاق؟

شاید پاسخ قطعی و قابل تعمیم به همه زوج ها وجود نداشته باشد و بتوانیم بگوییم که بهترین زمان مطالبه مهریه، با توجه به شرایط و شخصیت های زوج و زوجه متفاوت است. عرفا مطالبه مهریه توسط خانم ها از آقایان، نشانه ای از نارضایتی آن ها از زندگی یا اعتراض آن ها می باشد. هر چند که شرعا و قانونا اینگونه نیست. اما ممکن است در زندگی یک زن و شوهر با توجه به شرایط و ویژگی های شخصیتی شان، مطالبه مهریه نشان از اعتراض و موارد منفی نباشد و در این حالت می توان قبل از طلاق به راحتی مهریه را مطالبه کرد و حرفی هم از طلاق به میان نیاورد. اما ممکن است در زندگی های دیگر با توجه به شرایط، این مورد صادق نباشد. می توان گفت که برای انتخاب بهترین موعد مطالبه مهریه، گرفتن مشاوره حقوقی یکی از واجبات به حساب می آید.

مشاوره حقوقی تلفنی شبانه روزی  با وکلای تلفنی

مطالبه مهریه قبل از طلاق

همان طور که قبلا هم اشاره شد، زوجه می تواند قبل از طلاق نیز مهریه خود را مطالبه کند. برای مطالبه مهریه قبل از طلاق، در وهله اول زوجه می تواند از خود زوج، این مطالبه را بکند. اگر که خود زوج مهریه زوجه را پرداخت کرد که مسئله حل می شود. اما اگر زوج از پرداخت مهریه سر باز زد، باید فرآیند های دیگری را برای اخذ مهریه طی کرد. نکته دیگری که در این مورد هست، این است که زوجه می تواند برای به اجرا گذاشتن مهریه اش، وکالت خود را به دیگری نیز بدهد و یک وکیل از جانب او مهریه را از زوج دریافت کند.

قبل از طلاق می توان مهریه را به واسطه دو راه از زوج مطالبه کرد:

  1. مراجعه به دادگاه خانواده
  2. از طریق اجرای ثبت و مراجعه به  اجرای ثبت اسناد رسمی

مطالبه مهریه با مراجعه به دادگاه

در این روش زوجه باید به همراه مدارک معتبر و لازم به دادگاه خانواده مراجعه کند و دادخواست حقوقی مطالبه مهریه را تنظیم نماید. خوب است که زوجه همزمان دادخواست توقیف اموال شوهر را نیز تکمیل کند و از دادگاه صدور قرار تامین را درخواست نماید تا در حین رسیدگی به پرونده توسط دادگاه، از فروش اموال توسط شوهر جلوگیری شود.

 

مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت

در این روش زوجه باید به دفترخانه ای که نکاح در آن جا ثبت شده است، به همراه سند رسمی ازدواج مراجعه نماید. سپس تقاضای صدور اجرائیه را به آن دفترخانه بدهد. در این مرحله، اگر مطالبه مهریه مبنی بر سند رسمی باشد و مهریه، موجل و معلق نباشد، اجرائیه صادر می شود و این درخواست به زوج ابلاغ می شود. زوج نیز در طی مهلت 10 روزه خود مکلف به پرداخت مهریه می باشد. اگر در این فاصله، زوج اقدام قانونی ای نکند، بخشی از اموال زوج که برای پرداخت مهریه کافی است، توقیف می شود و اگر زوج باز هم مهریه را پرداخت نکند، اموال توقیف شده او به مزایده گذاشته می شود.البته در عمل، این روند ها ریزه کاری هایی دارد که ممکن است در هر مورد هر زن و شوهری، نکات خاصی وجود داشته باشد که فهم آن ها نیازمند یک وکیل پایه یک دادگستری است.

کدام روش بهتر است؟

غالب حقوقیون مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت را بهترین روش می دانند. زیرا اولا سرعت رسیدگی آن نسبت به  دادگاه ها بیشتر است. ثانیا هزینه آن کمتر است. ثالثا صدور اجرائیه در این روش مشمول قاعده مرور زمان نیست. رابعا عملیات اجرایی در این روش به سرعت پس از درخواست کتبی زوجه شروع می گردد. در حالیکه در روش دادگاهی، عملیات اجرایی پس از صدور حکم قطعی و درخواست اجرای حکم شروع می شود.

مشاوره حقوقی در پرونده  دعاوی زوجین

برخی حالات خاص

در نهایت برای کسب اطلاعات و تجربه بیشتر خوب است که به برخی موارد مطالبه مهریه قبل از طلاق به طور خاص بپردازیم.

درباره مطالبه مهریه زن باکره قبل از طلاق می توان دو فرض را تصور کرد:

  1. زن و شوهر قصد ادامه زندگی دارند. در این حالت زن باکره می تواند از حق حبس خود استفاده کند و تا زمانی که شوهر مهریه او را نداده است، از او تمکین نکند.
  2. زن و شوهر قصد طلاق دارند. در این حالت زن باکره، مستحق نصف مهریه خواهد بود. ماده 1092 قانون مدنی در این رابطه می گوید:

«هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد‌ حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.»

مورد دیگری که می توان به آن اشاره کرد، مطالبه مهریه قبل از طلاق توافقی است. در این حالت نیز مطالبه مهریه ممکن است. البته اگر زوج رضایت داشته باشد و با زوجه در این رابطه به توافق و تفاهم برسد.

برای کسب اطلاعات دقیق تر و آگاهی بیشتر نسبت به موارد خاص و مسائل شخصی خودتان در این حوزه، می توانید از مشاوره حقوقی تلفنی، مشاوره حقوقی آنلاین، پرسش و پاسخ فوری حقوقی و مشاوره حقوقی فوری و 24 ساعته استفاده کنید.

سوالات متداول:

  1. آیا مهریه از زن قابل سلب است؟

خیر. مگر در شرایط فسخ یا بطلان نکاح قبل از وقوع نزدیکی میان زوجین.

  1. چرا مهریه باید باشد؟

دلایل متعددی برای آن وجود دارد. از جمله مهریه به عنوان مکمل سهم الارث، بیمه اجتماعی و احساس امنیت زن نسبت به آینده اش، وثیقه ای برای زن در مقابل طلاق یا به عنوان هدیه و ارزشی نمادین و...

  1. فرآیند گرفتن مهریه قبل از طلاق به چه صورت است؟

دو فرآیند را می توان طی کرد. یا از طریق دادگاه خانواده یا از طریق اجرای ثبت.

  1. بهترین مسیر برای وصول مهریه قبل از طلاق چیست؟

غالبا مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت بهتر است. اما باید با وکیل خود نیز مشورت نمایید.

  1. گرفتن مهریه قبل از طلاق توافقی چگونه است؟

با توافق میان زوجین این امر محقق می شود.


سوالات متداول

نظرات

سحر نیک پور

سلام و عرض ادب، مهریه درواقع مال معینی است که مرد به مناسبت قرائت عقد نکاح و برقراری رابطه زوجیت با زن، مکلف می شود آن را به زن پرداخت کند. درواقع مرد با ازدواج، این حق مالی زن و این دین را بر ذمه خود می گیرد و باید آن را بپردازد. حتی شرعا می توان مهریه را هدیه ازدواج مرد به زن در نظر گرفت که بخش جداناپذیری از قرارداد ازدواج به حساب می آید.


بهاره توکلی پور

‌با سلام و عرض ادب خدمت دوستان موسسه وکیل تلفنی کار بسیار ارزشمندی را در دوران بیماری انجام دادن و سبب صرفه جویی در هزینه ها و وقت مردم شدن ونیاز به مراجعه حضوری رو به حداقل رساندند،پیشنهادمیکنم مردم حتما از این حرکت خیروخوب استفاده کنندوبه وکلای مجرب موسسه مراجعه کنند باتشکر


سهند مهدی پور

مهریه وجه نقد به نرخ روز و مطابق وجه رایج کشور محاسبه می شود. آموزش محاسبه مهریه به نرخ روز در صورت فوت زوج، مهریه فقط تا تاریخ فوت وی به نرخ روز محاسبه می شود. ملاک، تاریخ دادخواست نبوده بلکه نرخ روز پرداخت مهریه است. اعلام شاخص توسط بانک مرکزی انجام گرفته و به دادگاه ها و ادارات ثبت ارسال می گردد.


فریبرز ذوالفقاری

با سلام هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد‌ حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.» مورد دیگری که می توان به آن اشاره کرد، مطالبه مهریه قبل از طلاق توافقی است. در این حالت نیز مطالبه مهریه ممکن است. البته اگر زوج رضایت داشته باشد و با زوجه در این رابطه به توافق و تفاهم برسد.


فاطمه موسوی نژاد

با سلام ودرود الان وقتی زوجین تصمیم به جدایی می گیرند اکثرا به صورت توافقی هست واگر مهریه در موقع ازدواج تعیین شده باشد و بین زن و شوهر نزدیکی واقع شده باشد زن تمام مهریه را می گیرد ولی اگر نزدیکی واقع نشده باشد نصف مهریه را می گیرد اما ممکن است بین زوجین توافقاتی درباره مهریه شده باشد که مطابق همون توافقات عمل خواهد .در واقع در طلاق توافقی همه چیز بر پای توافق می باشد واگر توافقی نشده باشد دادگاه مطابق قانون و قاعده عمل خواهد کرد


Mohammad sheykhi

بر طبق قانون به محض وقوع عقد نکاح، زوجه مالک تمام مهریه می شود چه اینکه تمکین از شوهر بکند و یا نکند آنچه در کشور برای مهر رایج است اینکه مهریه یا ملک غیرمنقول است و یا اینکه سکه بهار آزادی است و یا وجه نقد. در این مطلب به قانون مهریه در مورد به اجرا گذاشتن مهریه می پردازیم مال غیر منقول به عنوان مهریه مال غیر منقول مثل زمین، آپارتمان، مغازه و … توجه داشته باشید که هرگز مهریه را اینطور قرار ندهید که مثلا زوج خانه ای در تهران یا فلان محله یا به فلان متراژ به نام زوجه انتقال دهد. حتما بایستی پلاک ثبتی مشخص و معین با جزئیات مثل شماره قطعه در سند ازدواج قید شود. با توجه به اینکه انتقال سند رسمی دارای مقدماتی برای ثبت و دفاتر اسناد رسمی است و از طرفی دفتر رسمی ازدواج محل انتقال رسمی سند ملک نیست، معمولا تعهد به انتقال به صورت شرط ضمن عقد(شرط فعل حقوقی) در سند ازدواج گنجانده می شود یعنی انتقال سند رسمی به آینده موکول می شود. بدیهی است که زوجه بعدا می تواند در صورت استنکاف زوج به انتقال سند از طریق مراجع قضایی احقاق حق کند. دادگاه محل وقوع ملک غیر منقول، صالح به رسیدگی است حتی اگر زوج یا زوجه در شهر دیگری سکونت داشته باشند. نکته: اگر ملک مورد نظر به نام زوج (شوهر) نیست حتما امضای صاحب ملک (مالک) را اخذ نمایید. برای پرداخت مهریه می توان در عقد نامه ضامن گرفت؟ بله. در قسمت مهریه توسط سردفتر ازدواج و با اخذ امضا از ضامن (مثلا پدر شوهر) نوشته می شود که پرداخت مهریه توسط چه کسی ضمانت شده است. ضمانت پرداخت مهریه حتی می تواند به صورت تضامنی هم باشد. در پرونده ای که چند سال قبل با آن درگیر بودیم، زوجه زیرک از سردفتر (عاقد) خواسته بود که پدر شوهر همراه شوهر متضامنا مسئول پرداخت مهریه باشد. بعد از چندی از زندگی به دلیل اختلافات فراوان زوجین، زوجه به طرفیت پدر شوهر متمول اقامه دعوی کرد و موفق به توقیف مغازه ضامن تضامنی (پدر شوهر) شد. قانون مهریه در مورد به اجرا گذاشتن مهریه وجه نقد خوب می دانیم که بر طبق قانون مهریه وجه نقد به نرخ روز محاسبه می شود و زوج مکلف به پرداخت است. دو نکته خیلی مهم است که باید بدانیم اولا اگر زوج فوت کند صرفا تا تاریخ فوت شوهر مهریه به نرخ روز محاسبه می شود، ثانیا ملاک، نرخ روز پرداخت مهریه توسط شوهر است و نه تاریخ اقامه دعوی و تقدیم دادخواست توسط زوجه برای اینکه بدانید نرخ روز مهریه شما چقدر است با تلفن ۱۲۹ مربوط به قوه قضاییه تماس حاصل نمایید. مهریه وجه نقد هم از دادگاه و هم از اداره اجرای ثبت قابل مطالبه است. قانون مهریه در مورد به اجرا گذاشتن مهریه سکه می دانیم که مهریه می تواند سکه بهار آزادی یا سکه امامی باشد، نیم سکه یا حتی ربع سکه باشد. همه اینها وابسته به توافق زن و شوهر است. مهریه می تواند طلا هم باشد.به طور کلی هر چیزی که مالیت از نظر عرف داشته باشد یعنی عقلا وجهی بابت آن می پردازند، به عنوان مهریه امکان توافق بر آن وجود دارد. مهریه سکه را به دو روش دادگاه یا اداره ثبت امکان به اجرا گذاشتن یا همان مطالبه وجود دارد. برای به اجرا گذاشتن مهریه می توان از طریق وکیل دادگستری مجرب اقدام و یا اینکه خود زوجه بدون وکیل، از طریق دادگاه و یا اداره اجرای ثبت اقدام نماید.توصیه می شود قبل از هر اقدامی این را توجه داشته باشید که بعضی از خانم ها فکر می کنند با مطالبه کردن مهریه می توانند شوهر را به زعم خود تادیب یا تحت فشار برای داشتن زندگی بهتر قرار بدهند که البته تجربه وکلای پارسای نشان میدهد که این کار اشتباه است. به دادگاه رفتن و شکایت و امثالهم قطعا موجب بهتر شدن زندگی نخواهد بود که بر عکس صمیمیت زوجین را از بین می برد و دلخوری و تلخی به جای می گذارد. به هر حال اگر هم تصمیم قطعی به اجرا گذاشتن مهریه داشتید حتما با وکیل متخصص مهریه در خصوص مراحل و شرایط اجرا گذاشتن مهریه با توجه به وضعیت مالی شوهر خود مشورت نمایید. سرعت و وقت برای توقیف اموال برای مهریه بسیار اهمیت دارد که از چه طریق و چگونه باشد.


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.