پیچ و خم‌های قانون مهریه را بشناسید

پیچ و خم‌های قانون مهریه را بشناسید

پیچ و خم‌های قانون مهریه را بشناسید

نکات حقوقی مهریه پیچ و خم‌های قانون مهریه را بشناسید

مهریه یکی از حقوق مسلم یک زن متأهل به حساب می‌آید، فارغ از این که ازدواج موفقی داشته است یا خیر. آگاهی از نکات حقوقی مهریه، چه پیش از ازدواج و چه هنگام جدایی و طلاق، می‌تواند از بروز بسیاری از چالش‌ها جلوگیری به عمل آورد. متأسفانه در کشور ما به دلیل برخی باورهای اشتباه مانند "مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته" آگاهی‌های لازم درباره مهریه وجود ندارد و نتیجه آن دردسرهایی است که افراد بعد از ازدواج با آن‌ها روبرو می‌شوند. در این مطلب شما را با نکات کلیدی مهریه و سؤالات مهم و اساسی که بسیاری از زوجین با آن روبرو هستند، آشنا خواهیم کرد.

رزرو مشاوره حقوقی تلفنی

مهم‌ترین نکات حقوقی مهریه که باید بدانید

واقعیت این است که قانون مهریه، می‌تواند از آن‌چه فکر می‌کنید پیچیده‌تر باشد. اما اگر با نکات مهم و اصلی آن آشنا باشید بدون شک کمتر دچار مشکل خواهید شد. در ادامه به چند مورد از سؤالاتی پاسخ خواهیم داد که عموما درباره مهریه مطرح می‌شوند.

آیا می‌توان مهریه را از پدر شوهر مطالبه کرد؟

یکی از مهم‌ترین نکات حقوقی مهریه دقیقاً درباره همین موضوع است. زیرا متأسفانه برخی از افراد گمان می‌کنند می‌توان مهریه را از پدر همسر مطالبه کرد. اما واقعیت این است که مهریه تنها دِینی به عهده همسر است و هیچ‌کس جز او، تکلیف و وظیفه‌ای در این باره ندارد. تنها با وجود یک استثنا می‌توان مهریه را از پدر شوهر درخواست کرد. آن هم وقتی است که در سند ازدواج قید شده باشد که پدر نیز ضامن مهریه پسرش است و امضا کرده باشد. در این حالت، در صورتی که همسر توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، پدر او ملزم به پرداخت است.

مشاوره حقوقی مهریه

چه بخش از حقوق همسر را می‌توان برای مهریه متوقف کرد؟

از دیگر نکات حقوقی مهریه به توقیف حقوق همسر اشاره دارد. اگر مرد نتواند مهریه درخواست شده را تمام و کمال بپردازد، بخشی از حقوق او توقیف خواهد شد. به طور دقیق‌تر برای افرادی که دارای فرزند و همسر دوم باشند، یک چهارم و برای افراد بدون همسر و فرزند یک سوم حقوق جهت پرداخت مهریه توقیف می‌گردد. در مورد حقوق بازنشستگی این میزان همیشه و در هر حالت یک چهارم خواهد بود.

آیا می‌توان میزان و نوع مهریه را بعد از عقد نکاح تغییر داد؟

برخی از زوجین در نظر دارند بعد از عقد نکاح، میزان یا نوع مهریه را تغییر دهند. اما آیا قانون چنین اجازه‌ای به آنان می‌دهد؟ در این بخش از بیان نکات حقوقی مهریه قرار است در این باره به طور دقیق‌تر صحبت کنیم. واقعیت این است که تا چند سال قبل امکان تغییر مهریه، یعنی افزایش یا کاهش آن از طریق اقرارنامه رسمی در دفاتر اسناد رسمی وجود داشت. البته در آن شرایط نیز تغییر مهریه در سند ازدواج امکان پذیر نبود. اما در حال حاضر قانون هرگونه تغییر در مهریه تعیین شده هنگام ازدواج را ممنوع می‌داند. با این حساب تنها راه برای افزایش مهریه این است که بنا بر یک توافق دو نفره، مبلغی را بدین منظور در نظر بگیرید یا بخشی از اموال خود را به این قصد انتقال دهید که بدون شک به طور رسمی مهریه نامیده نمی‌شود. در میان نکات حقوقی مهریه برای کاهش آن نیز تنها یک راه وجود دارد و آن بخشش و هبه بخش یا تمام مهریه به طور رسمی و قانونی است. در این مورد باید توجه داشته باشید که زن پس از بخشش، هیچ‌گونه حقی برای دریافت آن بخش از مهریه نخواهد داشت.

مشاوره حقوقی واتساپی

آسان‌ترین راه برای اجرا گذاشتن مهریه چیست؟

اگر به دنبال وصول مهریه خود هستید باید راهی را پیدا کنید که متناسب با شرایط خود شما باشد. در واقع باید به دنبال یک مسیر اختصاصی باشید. وکلای زبردست با آگاهی از نکات حقوقی مهریه می‌توانند مسیر مناسب را به شما پیشنهاد دهند. این مسیر می‌تواند اجرای ثبت یا دادگاه خانواده باشد. البته در بسیاری از موارد کارشناسان روش اول را پیشنهاد می‌دهند. با این حال توصیه می‌کنیم ابتدا یک مشاوره حقوقی با کارشناسان موسسه  وکلای تلفنی داشته باشید.

آیا وضعیت مالی و اجتماعی دختر بر میزان مهریه اثری دارد یا خیر؟

میزان مهریه در واقع توافقی است میان دو طرف که هنگام عقد صورت می‌گیرد. با این حساب با صرف نظر از این که وضعیت مالی یا اجتماعی زن چگونه است، می‌تواند میزان مهریه دلخواه خود را تعیین نماید. در واقع در میان نکات حقوقی مهریه، اشاره‌ای به تأثیر شرایط اجتماعی و مالی بر تعیین مهریه نشده است. البته در مورد نفقه ماجرا متفاوت خواهد بود. زیرا تعین آن بنا بر صلاح‌دید قاضی و با در نظر گرفتن فاکتورهای متعدد صورت می‌گیرد که می‌تواند شرایط زندگی فرد از نظر مالی یا اجتماعی را نیز شامل شود.

آیا مهریه قابل انتقال به غیر است؟

 

از جمله نکاتی کلیدی مهریه در قانون این است که باید ارزش مالی داشته و قابل نقل و انتقال باشد. مهریه از جمله حقوق زن به حساب می‌آید که تا همیشه بر گردن همسر خواهد بود. با این تفاسیر می‌توان گفت درست مانند سایر اموالی که قابل انتقال هستند، مهریه نیز قابل انتقال خصوصا به ورثه خواهد بود. نکات حقوقی مهریه در این باره ممکن است پیچیده و گیج کننده باشند اما در این مورد که مهریه حق زن و مالی است که اختیار آن را دارد، شکی نیست. با این حال برای دریافت اطلاعات دقیق‌تر می‌توانید از مشاوره حقوقی مهریه موسسه وکلای تلفنی نیز کمک بگیرید.

تکلیف زمین مهریه‌ای که خیابان شده است چیست؟

در بسیاری از مواقع، مهریه در زمان عقد تعیین و ثبت می‌شود. اما تا سال‌ها بعد زوجه به دنبال دریافت آن نیست و هیچ پیگیری انجام نمی‌دهد. خوب است بدانید در موارد معدودی بعدا مشخص می‌شود زمینی که به عنوان مهریه ثبت شده بوده، تبدیل به خیابان شده و یا حتی از اول هم آدرس نادرستی داشته است. در چنین مواردی نکات حقوقی مهریه پیچیده‌تر از حد تصور می‌شوند. به همین دلیل لازم است هنگام تعیین مهریه، با آگاهی کامل اقدام کنید و مهریه‌ای معقول، مشخص و قابل وصول در نظر بگیرید. بخصوص اگر زمین یا ملک در مهریه دارید، حتما پیش از عقد ارزش، مختصات، سند و ... را مورد بررسی قرار دهید تا در آینده با مشکلات این چنینی مواجه نشوید.

نکات حقوقی مهریه در این موارد بسیار تخصصی است. از آن‌جایی که چنین پرونده‌هایی واقعا پرپیچ و خم هستند، اکیدا پیشنهاد می‌شود با راهنمایی یک مشاور حقوقی کاربلد پیش بروید. مشاوران خبره در مجموعه وکلای تلفنی آماده هستند تا در این مسیر همراه شما باشند و به سؤالات تخصصی شما در این مورد پاسخ دهند.

سؤالات متداول پیچ و خم‌های قانون مهریه 

 

احتمالاً تا همین‌جا پاسخ بسیاری از سؤالات خود را در مورد نکات حقوقی مهریه پیدا کرده‌اید. در ادامه نیز چند سؤال متداول درباره مهریه و مشاوره حقوقی طلاق عنوان خواهد شد.

آیا برای گرفتن طلاق و مهریه حتما باید وکیل داشته باشم؟

شما بدون وکیل نیز می‌توانید برای ارائه دادخواست طلاق و اخذ مهریه از همسر خود اقدام کنید. اما با وجود پیچیدگی‌هایی که در قانون وجود دارد، کار برای شما بسیار سخت و زمان‌بر خواهد بود. می‌توانید از مشاوره حقوقی تلفنی وکلای تلفنی نیز کمک بگیرید.

چگونه برای فرآیند مهریه و طلاق وکیل انتخاب کنم؟

واقعیت این است که نکات حقوقی مهریه متعدد و پیچیده هستند. به همین خاطر اکیداً توصیه می‌کنیم از وکیل مهریه، یعنی وکیلی که تجربه و دانش کافی در این زمینه دارد، کمک بگیرید.

اگر همسر توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد تکلیف چیست؟

مهریه حقی است از آن زن که مرد باید آن را بپردازد. حتی اگر مرد اموال کافی برای پرداخت یکجای مهریه را در اختیار نداشته باشد، باید طی اقساط و در طول چند سال آن را بپردازد.


سوالات متداول

نظرات

راضیه دهقان

سلام وقت بخیر خدا قوت و خسته نباشید خدمت کادر موسسه حقوقی وکیل تلفنی با کمترین هزینه و در سریع ترین زمان مشاوره با وکیل متخصص در زمینه موضوع خودتان ارتباط میگیرید .


سحر نیک پور

سلام و عرض ادب، مهریه یکی از حقوق مسلم یک زن متأهل به حساب می‌آید، فارغ از این که ازدواج موفقی داشته است یا خیر. آگاهی از نکات حقوقی مهریه، چه پیش از ازدواج و چه هنگام جدایی و طلاق، می‌تواند از بروز بسیاری از چالش‌ها جلوگیری به عمل آورد. متأسفانه در کشور ما به دلیل برخی باورهای اشتباه مانند "مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته" آگاهی‌های لازم درباره مهریه وجود ندارد و نتیجه آن دردسرهایی است که افراد بعد از ازدواج با آن‌ها روبرو می‌شوند. وکلای مجرب و متخصص موسسه ی وکیل تلفنی جهت پاسخ به سوالات شما عزیزان آماده ی خدمت رسانی می باشند.


فریبرز ذوالفقاری

با سلام برخی از زوجین در نظر دارند بعد از عقد نکاح، میزان یا نوع مهریه را تغییر دهند. اما آیا قانون چنین اجازه‌ای به آنان می‌دهد؟ در این بخش از بیان نکات حقوقی مهریه قرار است در این باره به طور دقیق‌تر صحبت کنیم. واقعیت این است که تا چند سال قبل امکان تغییر مهریه، یعنی افزایش یا کاهش آن از طریق اقرارنامه رسمی در دفاتر اسناد رسمی وجود داشت. البته در آن شرایط نیز تغییر مهریه در سند ازدواج امکان پذیر نبود. اما در حال حاضر قانون هرگونه تغییر در مهریه تعیین شده هنگام ازدواج را ممنوع می‌داند. با این حساب تنها راه برای افزایش مهریه این است که بنا بر یک توافق دو نفره، مبلغی را بدین منظور در نظر بگیرید یا بخشی از اموال خود را به این قصد انتقال دهید که بدون شک به طور رسمی مهریه نامیده نمی‌شود


ملیکا محبوبی

کاربران گرامی می توانند در هر ساعت از شبانه روز از خدمات مشاوره حقوقی آنلاین و تلفنی موسسه وکیل تلفنی با کادری مجرب و ماهر بهره مند شوند


Mohamad sheykhi

وقتی زن و مرد باهم ازدواج می کنند و عقد نکاح منعقد می شود به محض وقوع آثاری را نیز به دنبال دارد .یکی از این آثار پرداخت مهریه توسط مرد به زن است. مهریه مالی است که از جانب مرد به زن داده می شود. مهریه یا صداق نشان دهنده احترام و محبتی است که شوهر نثار زن می کند. روانشناسان نیز امروزه معتقدند که هدیه از سوی مرد به زن در ایجاد انرژی عاطفی و تقویت عشق بسیار مفید و موثر است. در واقع مهریه نوعی حق شخصی است که زن مالک آن می‌شود و در صدر بدهی‌های مرد قرار می‌گیرد و پس از مرگ نیز به وراث زن می‌رسد. گذشته از این در دین اسلام و در قدم بعدی فقه و حقوق نیز پرداخت مهریه ، از تکالیف شوهر محسوب شده و در این زمینه برای زن احترام خاصی قائل شده اند. زن از لحظه عقد مالک مهریه می شود و هر زمان که بخواهد می‌تواند آن را مطالبه کند و هرگونه دخل و تصرفی را در آن انجام دهد .چرا که مهریه در واقع مال زن محسوب می شود. مهریه عند المطالبه و مهریه عندالاستطاعه منظور ازعند المطالبه بودن مهریه این است که به محض انعقاد عقد نکاح زن مالک مهریه می‌شود و هر زمان بخواهد می‌تواند آن را مطالبه کند .البته زن و شوهر می توانند در هنگام عقد برای پرداخت مهریه شرط و شروطی بگذارند به این صورت که عند المطالبه باشد یا عند الاستطاعه، نقد باشد یا نسیه، تعیین شده باشد یا تعیین نشده. وقتی زن و مرد توافق می‌کنند که مهریه عندالاستطاعه باشد منظور از آن مهریه ای است که در آن پرداخت مهریه به محض مطالبه زن انجام نمی‌شود و بستگی به استطاعت و توان مالی مرد دارد .و پرداخت آن منوط به داشتن استطاعت مالی مرد است. به عبارتی مهریه ای است که در آن تعداد دقیق مهر توافق شده و در عقدنامه قید گردیده ولی زمانی زن مستحق دریافت آن می شود که بتواند استطاعت مالی زوج را اثبات کند . برای زوجین این امکان وجود دارد که حتی بعد از عقد نیز با توافق یکدیگر مهریه را از عند المطالبه بودن به عندالاستطاعه بودن تغییر دهند. چه چیزی می تواند موضوع مهریه واقع شود؟ هر چیزی که اصطلاحا مالیات داشته باشد می‌تواند با توافق به عنوان مهریه قرار گیرد. اگر چه امروزه بنا بر مصالحی از جمله کاهش ارزش وجه رایج در طول زمان رایج شده است که سکه بهار آزادی به عنوان مهریه قرار می گیرد. علاوه بر این مهریه باید مشروع نیز باشد. انواع مهریه در باب انواع مهریه باید گفت که مهریه تقسیم بندی ها متفاوتی دارد اما در یک تقسیم بندی معروف مهریه به ۴ نوع تقسیم می شود: مهر السنه مهر المسمی مهر المثل مهر المتعه مهر السنه منظور از مهر السنه مهریه حضرت فاطمه زهراست که ۵۰۰ درهم می باشد. و از آن جایی که رسول خدا (ص) آن را برای کلیه زنان ودخترانش تعیین می نمود از آن تعبیر به مهر السنه می شود. مهر المسمی همانطور که از نام آن مشخص است مهری است که در عقد ازدواج از آن اسم برده می‌شود. و عبارت است از میزان مالی که به عنوان مهر در عقد نکاح ذکر می شود و مورد توافق زوجین قرار می‌گیرد. مهر المثل مهرالمثل هم یکی دیگر از انواع مهریه است . زن و شوهر می توانند در عقد نکاح مهر را تعیین نکنند و پس از وقوع عقد با توافق مهر را معین کنند. چنانچه قبل از تعیین مهر نزدیکی صورت بگیرد ،زن مستحق مهرالمثل است. و منظور از مهرالمثل نیز مالی است که با در نظر گرفتن وضعیت خانوادگی، و حال نزدیکان زوجه تعیین می شود .و اینکه مهریه زن هایی مشابه زوجه به لحاظ موقعیت شغلی و خانوادگی چگونه مهری باشد ملاک عمل قرار می‌گیرد. به بیان دیگر مهرالمثل میزان مهریه ای است که با توجه به شرایط جامعه و عرف وعادت و نیز با در نظرگرفتن ویژگی های زن مانند سن ،زیبایی، میزان تحصیلات، وضعیت اجتماعی و خانوادگی زن تعیین می شود . از طرفی اگر زن و مرد در زمان عقد مهریه را تعیین کرده باشند ولی مهریه به جهتی از جهات مانند نامشروع بودن یا مالیات نداشتن باطل اعلام شود مانند مهریه قرار دادن مشروبات الکلی و آلات و ادوات قمار، در حالی که نزدیکی بین زن و مرد رخ داده باشد در این صورت مستحق مهرالمثل است. مهر المتعه اگر در عقد نکاح مهر تعیین نشود و زوج بخواهد که زوجه را قبل از نزدیکی طلاق دهد باید مقداری را به عنوان مهر تعیین کند و به زوجه پرداخت نماید. این مبلغ نیز بستگی به وضعیت مالی زوج دارد. بنابراین تعیین میزان مهرالمثل به وضعیت خانوادگی زوجه و مهرالمتعه به وضعیت مالی زوج بستگی دارد. این مهر متعلق به نکاح دائم است و در عقد نکاح موقت وجود ندارد. و این مهریه هم فقط در صورت طلاق به زوجه تعلق می‌گیرد و در صورت فوت شوهر و رخ ندادن نزدیکی این مهر به زن تعلق نمی گیرد


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.