احاله در پرونده کیفری چیست؟

احاله در پرونده کیفری چیست؟

احاله در پرونده کیفری چیست؟

قانون، دادگاه واقع در محل وقوع جرم را دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده کیفری معرفی کرده است. زیرا در این صورت مقامات قضایی می‌توانند به طرفین پرونده و شهود و ... دسترسی داشته باشند. اما در برخی از موارد می‌بینیم که رسیدگی به پرونده کیفری از دادگاه محل وقوع جرم که به موجب قانون اولیه، صلاحیت رسیدگی به آن را داشته، گرفته شده و به دادگاه دیگری محول می‌شود. در اصطلاح حقوقی به این کار احاله کیفری یا احاله در پرونده کیفری گفته می‌شود. احاله کیفری نیز مثل هر امر دیگری، قوانین و شرایط خاص خود را دارد و فقط در موارد خاص اتفاق می‌افتد. موسسه حقوقی وکلای تلفنی در این مقاله درباره شرایط احاله در امور کیفری، موارد و تمام مسائل مربوط به آن صحبت خواهد کرد.

 

هزینه مشاوره حقوقی

تعریف احاله از زبان وکیل

همانطور که می‌دانید وقتی جرمی اتفاق می‌افتد، در دادگاه پرونده‌ای برای رسیدگی و اثبات وقوع آن جرم تشکیل می‌شود. اما چنین نیست که هر دادگاهی بتواند برای هر جرمی تشکیل پرونده داده و به آن رسیدگی کند! بلکه در وهله اول دادگاه هایی که مختص همان جرم هستند صالح شناخته می‌شوند و در وهله بعد اگر چنین مکانی وجود نداشت، دادگاه واقع در محل وقوع جرم به عنوان مرجع قضایی صالح به آن جرم رسیدگی می‌کند. اما گاها و در مواردی خاص، قانون صلاحیت رسیدگی به جرم و تشکیل پرونده جهت اثبات وقوع جرم و محاکمه مجرم را از دادگاه مذکور سلب می‌کند. در این موارد، رسیدگی به جرم به دادگاه هم عرض دیگری که در مکانی غیر از مکان وقوع جرم قرار دارد، محول می‌شود. به این اتفاق در علم حقوق، احاله کیفری گفته می‌شود. چرا که رسیدگی به پرونده کیفری که مسئول آن یک دادگاه و محکمه مشخصی بوده، به دادگاه دیگری واگذار می‌شود.

برای احاله در پرونده کیفری چه شرایطی لازم است؟

همانطور که گفته شد احاله کیفری نیز مانند تمام مباحث حقوقی شرایط خاص دارد و چنین نیست که برای تمام پرونده های کیفری صدق کند. قانونگذار در ماده 419  قانون آیین دادرسی کیفری در رابطه با شرایط احاله کیفری بیان می‌کند: " احاله در موارد زیر صورت می‏‌گیرد:


الف. متهم یا بیشتر متهمان در حوزه دادگاه دیگری اقامت داشته باشند.

ب. محل وقوع جرم از دادگاه صالح دور باشد. به نحوی که دادگاه دیگر به علت نزدیک بودن به محل وقوع آن، آسان تر بتواند به موضوع رسیدگی کند."

همچنین در ماده 420 همین قانون و در ادامه موارد فوق بیان می‌کند: " به منظور حفظ نظم و امنیت عمومی، بنابه پیشنهاد رئیس قوه قضاییه یا دادستان کل کشور و تجویز دیوان عالی کشور، رسیدگی به حوزه قضایی دیگر احاله می‌شود."

با این حساب شرایط احاله پرونده کیفری در 3 مورد خلاصه می‌شود. به این ترتیب فقط در این موارد انتقال دادگاه از شهری به شهر دیگر امکان پذیر خواهد بود. برای اطلاع از این که آیا پرونده کیفری شما جزو این موارد است یا خیر، می‌توانید در قالب مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان موسسه حقوقی وکلای تلفنی، سوال خود را مطرح کنید و پاسخ آن را بگیرید.

 

 

برای درخواست احاله کیفری چه باید کرد؟

احاله پرونده کیفری از جمله مسائلی است که باید به درخواست مقامات قضایی انجام شود. به عبارت دیگر شاکی پرونده یا متهمین نمی‌توانند درخواست انتقال دادگاه از شهری به شهر دیگر را داشته باشند. حال این که این درخواست باید از طرف چه مقاماتی باشد و چه مقامی باید با آن موافقت کند، به نوع پرونده کیفری و این که قرار است از کدام مرجع قضایی به مرجع هم عرض در کدام منطقه یا شهر منتقل شود، بستگی دارد. به طور مثال احاله کیفری از حوزه قضایی یک استان به حوزه قضایی استان دیگر، به درخواست دادستان یا رئیس حوزه قضایی استان مبدا انجام می‌شود. در ادامه و در قالب مراحل احاله پرونده کیفری توضیحات لازم در این باره را بیان خواهیم کرد.

مراحل لازم برای احاله کیفری

احاله کیفری مراحل خاصی ندارد، بلکه بسته به این که پرونده قرار است از چه حوزه قضایی به کدام حوزه قضایی منتقل شود باید مقامات تقاضای خود را اعلام کنند و مقامات دیگری هم با آن موافقت نمایند. به این ترتیب اقدامات لازم جهت انتقال پرونده کیفری انجام خواهد شد.

پرونده کیفری در یکی از موارد زیر از دادگاهی به دادگاه دیگر منتقل خواهد شد؛

  • از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی در شهر دیگر (در همان استان) به درخواست دادستان یا رئیس حوزه قضایی مبدا و با موافقت شعبه اصلی دادگاه تجدید نظر استان.
  • از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی در استان دیگر، به درخواست دادستان یا رئیس حوزه قضایی مبدا و با موافقت دیوان عالی کشور.

همچنین اگر دلیل احاله کیفری، حفظ نظم و امنیت باشد باید به تجویز دیوان عالی کشور و به تقاضای رئیس قوه قضاییه یا دادستان کل کشور انجام شود. مورد پایانی این که اگر رسیدگی به پرونده کیفری در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح باشد، اقدامات آن به درخواست رئیس سازمان قضایی استان یا دادستان نظامی و با موافقت رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح، انجام خواهد شد.جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره مراحل احاله کیفری، بهتر است از مشاوره حقوقی موسسه حقوقی وکلای تلفنی استفاده کنید. با خرید مشاوره حقوقی تلفنی امکان برقراری ارتباط با وکیل کیفری و دریافت مشاوره برای شما فراهم خواهد شد.

 

ارتباط در واتس اپ

مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به احاله کیفری

منظور از مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به احاله کیفری، همان مرجع و مقام قضایی است که باید با درخواست احاله پرونده کیفری موافقت نماید. همانطور که با مطالعه مطالب بالا متوجه شدید، این مرجع یکی از مراجع و مقامات زیر خواهد بود؛

  • شعبه اصلی دادگاه تجدید نظر استان
  • دیوان عالی کشور
  • رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح

با این تفاسیر حتما خودتان متوجه شدید که مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به احاله پرونده کیفری باید درجه بالاتری از مرجع درخواست دهنده داشته باشد.

 

مشاوره حقوقی شرایط احاله در دادسرا و تشریفات
مشاوره حقوقی احاله پرونده به دادگاه انقلاب
وکیل کیفری آنلاین
مشاوره حقوقی کیفری
درباره ما 


سوالات متداول

نظرات

حسین سیفی

باید توجه داشت احاله عملا استثنایی است بر صلاحیت محلی البته با رعایت قواعد صلاحیت ذاتی لذا نمی‌توان با تمسک به احاله صلاحیت ذاتی را نادیده گرفت از سوی دیگر احاله از سوی مقامات مصرح در قانون امکان‌پذیر است و طرفین پرونده امکان تقاضای احاله را ندارند


پروانه برغمدی

با سلام احاله به این معنی است که پرونده از دادگاهی که صلاحیت محلی رسیدگی به پرونده را دارد گرفته شده و به دادگاهی که صلاحیت محلی رسیدگی به پرونده را ندارد واگذار شود.


فاطمه عمادی

باسلام،به ارجاع پرونده از حوزه قضایی محل وقوع جرم، به حوزه قضایی دیگر، «احاله» گفته می شود. احاله نوعی تغییر صلاحیت محلی است لذا به هیچ عنوان نمی تواند صلاحیت ذاتی را تغییر دهد . مطابق مواد 418 تا 420 آیین دادرسی کیفری ، رسیدگی به جرائم کیفری در صلاحیت دادسرا یا دادگاه محل وقوع جرم می باشد. یعنی با شکایت شاکی رسیدگی و تحقبقات مقدماتی در دادسرا و دادگاه محل وقوع جرم انجام میپذیرد. بر اساس تبصره ماده 419 قانون آیین دادرسی کیفری یک ممنوعیت برای صدور احاله در امور کیفری پیش بینی شده است. ممنوعیت فوق به این شرح است که احاله کیفری نباید به گونه ای باشد که باعث عسر و حرج شاکی یا مدعی خصوصی گردد.


امین چراغی شیخ آباد

سلام و عرض ادب احاله پرونده کیفری یعنی، پرونده، از دادگاه محل وقوع جرم، به دادگاه هم عرض دیگری، در حوزه قضایی دیگری ارسال شود و آن دادگاه، صلاحیت رسیدگی به پرونده را داشته باشد که این امر، تنها در صورت وجود شرایط و موارد احاله در امور کیفری، نظیر اقامت متهم یا متهمان، در حوزه قضایی دیگری غیر از محل وقوع جرم و با طی کردن مراحل این مساله، یعنی درخواست دادستان یا رئیس حوزه قضائی مبدا و موافقت شعبه اول دادگاه تجدید نظر استان و موافقت دیوان عالی کشور صورت می‌ گیرد.


رسول متقی راد

برای بررسی موارد احاله در امور کیفری، باید، به ماده 419 قانون آیین دادرسی کیفری جدید، مراجعه کرد. این ماده، مقرر می دارد: احاله صورت می گیرد، در شرایطی که " متهم یا بیشتر متهمان، در حوزه دادگاه دیگری اقامت داشته باشند یا محل وقوع جرم از دادگاه صالح دور باشد، به نحوی که دادگاه دیگر، به علت نزدیک بودن به محل وقوع آن، آسان تر بتواند به موضوع رسیدگی کند. بر اساس این ماده، در پاسخ به این پرسش که موارد احاله در امور کیفری چیست؟ باید گفت، اقامت متهم یا بیشتر متهمان یک پرونده، در حوزه قضایی دیگری، غیر از حوزه قضایی محل وقوع جرم و یا نزدیک بودن دادگاه حوزه قضایی دیگر، به محل وقوع یک جرم، نسبت به حوزه قضایی ای که جرم در آن رخ داده، از جمله موارد احاله در امور کیفری هستند. همچنین، مستفاد از ماده 420 قانون مذکور، ضرورت حفظ نظم و امنیت عمومی نیز می تواند، از دیگر موارد احاله در امور کیفری باشد.


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام، رسیدگی به جرم، در اصل با دادگاه یا دادسرایی بوده که جرم در حوزه قضایی آن واقع شده است که در آیین دادرسی کیفری به آن، صلاحیت محلی گفته می شود. علت این انتخاب و اینکه قانون دادگاه محل وقوع جرم را صالح برای رسیدگی به جرم در نظر گرفته را می توان در مواردی از قبیل دسترسی به مرتکب، شاکی، شهود و مطلعان و نیز کشف آثار و دلایل و وقوع جرم دانست که موجب تسهیل در رسیدگی خواهد شد اما، گاهی پیش می آید که بنا به دلایلی، دادگاه محل وقوع جرم، از رسیدگی به پرونده ای که متعلق به آن حوزه قضایی است، استثناء شده و رسیدگی به پرونده باید، در دادگاه دیگری انجام شود که یکی از این موارد، موضوع احاله پرونده کیفری می باشد و با توجه به اینکه شرایط و مراحل ویژه ای داشته، ضروری است تا با قواعد آن، آشنا بود. احاله پرونده کیفری یعنی، پرونده، از دادگاه محل وقوع جرم، به دادگاه هم عرض دیگری، در حوزه قضایی دیگری ارسال شود و آن دادگاه، صلاحیت رسیدگی به پرونده را داشته باشد که این امر، تنها در صورت وجود شرایط و موارد احاله در امور کیفری، نظیر اقامت متهم یا متهمان، در حوزه قضایی دیگری غیر از محل وقوع جرم و با طی کردن مراحل این مساله، یعنی درخواست دادستان یا رئیس حوزه قضائی مبدا و موافقت شعبه اول دادگاه تجدید نظر استان و موافقت دیوان عالی کشور و در پپرونده های نظامی ریاست سازمان قضایی نیروهای مسلح صورت می‌ گیرد.


وحید فراست

احاله در موقعی انجام می گیرد که متهم یا بیشتر متهمان در حوزه قضایی دیگری اقامت دارند و دسترسی به آنها بهتر هست البته در بعضی از جرایم و همچنین در جرایم نیروهای مسلح با شرایطی احاله امکانپذیر است


معراج فرجی

احاله در واقع هم راهی برای تسهیل کار اصحاب پرونده و گاهی راهی برای جلوگیری از برخی اعمال نفوذ ها در شرایط خاص به تشخیص مقامات مربوطه است یعنی انچه در ماده ۴۲۰ آ.د.ک بیان شده است


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.