عقد جعاله چیست؟

عقد جعاله چیست؟

عقد جعاله چیست؟

ممکن است تا به حال به این موضوع برخورد کرده باشید که برای انجام کاری نیازمند حضور شخصی باشید. به عنوان مثال برای تمیز کردن منزل خود از یک نیروی کار درخواست کنید که به ازای ساعت مشخصی، دستمزدی را هم دریافت کند. در این حالت حتی ناخواسته شما در حال انجام عقد جعاله هستید. عقد جعاله زمانی رخ می‌دهد که فردی از شخص دیگری طلب انجام کاری را کند و به عنوان اجرت نیز مبلغی را به او پرداخت کند. برای آگاهی بیشتر در مورد عقد جعاله و موارد آن تا انتها همراه ما باشید.

 

هزینه مشاوره حقوقی

عقد جعاله چیست؟

کلمه جعاله به معنای دستمزدی بوده که در برابر انجام دادن کاری دریافت می‌شود. این کلمه در امور حقوقی و فقه بیشتر به نام عقد جعاله شناخته می‌شود که فرد در ازای خدمات یا کاری که دریافت می‌کند باید هزینه‌ای را به عنوان عوض پرداخت کند.

اگر دو نفر بین خودشان عقد جعاله را برقرار کنند به این معنا است که یکی از آن‌ها کاری را برای دیگری انجام داده و در ازای آن مزدی دریافت می‌کند. در ماده 561 قانون اساسی آورده شده است که این اجرت و مزد می‌تواند معین یا نامعین باشد. عبارات مهمی که در مورد جعاله باید با آن آشنا باشید این است که فردی که قرار است کار را انجام دهد «عامل»، شخصی که مزد را پرداخت می‌کند «جاعل» و عملی که در حال انجام است هم «جعل» نامیده می‌شود.

علاوه بر این موارد گفته شده جعاله می‌تواند یک تعهدی باشد که بین دو نفر بسته شده و تا زمانی که آن کار به پایان نرسیده هر یک از طرفین می‌توانند قرار را به هم بزنند. البته موضوعی که در این موقعیت وجود دارد این است که اگر شخص جاعل قبل از پایان قرارداد، رجوع کند موظف است که اجرت المثل یا دستمزد عامل را بپردازد.

از آن جایی که برای کلیه امور مهم یا پیش افتاده در قانون، بند و تبصره‌ای وجود دارد که با استناد به آن بتوان مسائل را حل و فصل کرد؛ قرارداد هم شامل چنین چیزی می‌شود. البته می‌توانید برای دریافت اطلاعات از اینکه چه مواردی دقیقا شامل جعاله می‌شوند از مشاوره حقوقی تلفنی بهره‌مند شوید. بنابراین هر دو نفری که قرارداد می‌بندند تا یکی از آن‌ها کاری را در ازای دریافت دستمزد برای دیگری انجام دهد، عقد جعاله بین آن‌ها برقرار می‌شود.

 

مشاوره حقوقی جعاله با وکیل

عقد جعاله چه کاربردی دارد؟

در عقد جعاله موضوعی که بسیار اهمیت دارد این است که کار مورد نظر مشروع و اخلاقی باشد. بنابراین برای یک کار خلاف یا ارتکاب جرم جعاله باطل است. این قرارداد دو کاربرد مختلف دارد که شامل جعاله عام و خاص می‌شود.

جعاله عام زمانی بوده که شخص به دنبال فردی برای انجام کار است اما برایش اهمیتی ندارد که چه فردی آن کار را انجام می‌دهد. در این حالت که مخاطب کار می‌تواند هر شخصی باشد، جعاله عام برقرار است. این موضوع در اغلب قرارها اتفاق می‌افتد؛ به عنوان مثال شما برای رنگ کردن خانه خود به دنبال یک نقاش هستید اما برایتان فرقی ندارد دقیقا چه شخصی رنگ کردن را انجام دهد.

در جعاله خاص اما داستان کاملا متفاوت است. در این حالت برای شخص جاعل مهم است که چه فرد یا افرادی کار را انجام می‌دهند و نیت خود را نیز فقط با تعداد اشخاص محدودی در میان می‌گذارد. یکی از مثال‌های مهم این است که رئیس یک کارخانه از مهندسین آن می‌خواهد که ایراد دستگاه‌های تولید را پیدا کنند.

هر مهندسی که بتواند مشکل را برطرف کند، پاداشی دریافت می‌کند. در این موقعیت اگر فردی از خارج از کارخانه بخواهد مشکل را برطرف کند، پاداش یا مزدی دریافت نخواهد کرد.

وضعیت عقد جعاله در نظام بانکداری ایران

بسیاری از افراد پول و سرمایه خود را وارد بانک می‌کنند تا بتوانند از آن سود برداشت کنند. پس باتوجه به تعریف عقد جعاله، بانک می‌تواند طرف عامل باشد زیرا قرار است خدمات بانکی، سرمایه گذاری مستقیم و دیگر فعالیت‌های اقتصادی روی پول را انجام دهد.

در این صورت کلیه عملیات بانکی شرعی بوده و یک کار اخلاقی به شمار می‌رود. در بررسی وضعیت عقد جعاله در نظام بانکداری کافی است که علم اجمالی طرفین نسبت به اجرت و دستمزد داشته باشند. از طرف دیگر جاعل یا همان شخصی که پول را وارد بانک کرده هم می‌تواند نامعین باشد.

 

هزینه مشاوره با وکیل در مورد جعاله

آیا می‌توان عقد جعاله را فسخ نمود؟

طبق قوانین عقد جعاله در مواردی می‌توان این قرارداد را فسخ کرد. یکی از اولین بندهای ابطال جعاله این است که یکی از طرفین درخواست انجام کار خلاف و نامشروع داشته باشد. در این حالت برای انجام آن هم دستمزدی را در نظر گرفته باشد. به عنوان مثال جاعل از شخصی می‌خواهد که نقشه دزدی او از بانک را اجرا کند و اگر بتواند دزدی را با موفقیت انجام دهد رقمی را به عنوان دستمزد دریافت خواهد کرد.

شرط دومی که به واسطه آن می‌توان عقد جعاله را باطل کرد درخواست انجام کار بیهوده و خطرناک است. بر این اساس اگر شخصی از دیگری بخواهد که در ازای انجام دادن کاری بسیار خطرناک که امکان مرگ هم وجود دارد، دستمزدی را دریافت کند؛ شخص می‌تواند از این موضوع صرف نظر کند.

در حالت سومی هم که امکان ابطال جعاله وجود دارد این است که انجام کاری واجب بوده و برعهده شخص باشد. با این حال با پرداخت پول بخواهد انجام آن را به دیگران واگذار کند. به عنوان مثال گرفتن روزه یا خواندن نماز به شخص واجب است و او هنوز زنده و در قید حیات است اما به شخص دیگری پول بدهد تا به جای او نماز‌های قضا را بخواند. اگر قصد دارید تا از اموری که امکان ابطال عقد جعاله در آن‌ها وجود دارد آگاه شوید می‌توانید از یک مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان استفاده کنید.

وکیل کاربلد برای عقد جعاله

اگر برای انجام یک قرارداد جعاله با فردی نیازمند راهنمایی‌های حقوقی باشید می‌توانید از کمک‌های یک وکیل کاربلد در این زمینه استفاده کنید. در این حالت وکیل حقوقی شما راهکاری لازم و ضروری برای رعایت عقد را عنوان کرده و اصول آن را به طرفین یادآور خواهد شد. در صورتی هم که مشکلی در حین اجرای این قرارداد به وجود بیاید، می‌تواند برای آن‌ها راه حل مناسب پیدا کند.

یکی از وظایف وکیل در عقد جعاله این است که در هنگام تنظیم قرارداد، بهترین شیوه را انتخاب کرده و دادخواست را نیز تنظیم می‌کند. علاوه بر این اصول لازمی که در صورت رعایت نکردن آن‌ها، عقد باطل خواهد بود؛ یادداشت می‌کند.

اگر شما اطلاعات کافی در مورد امور حقوقی ندارید و در تنظیم قرارداد جعاله هم قصد ندارید مستقیما از یک وکیل کمک بگیرید، لازم است تا قبل از اجرای عقد حتما یک مشاوره حقوقی با یک موسسه باتجربه داشته باشید. در این صورت از هرگونه رویداد غیرمترقبه‌ای تا حد ممکن جلوگیری می‌کنید.

 

ارتباط در واتس اپ

عوضین در عقد جعاله

در تعیین قرارداد جعاله برخی از ارکان می‌توانند معلوم یا نامعلوم باشند اما بعضی از ارکان باید حتما مشخص و معین باشند. یکی از عوضین در عقد جعاله، نوع عمل است که باید کاملا مشخص و معلوم باشد. طبق ماده 564 قانون مدنی ممکن است علاوه بر نامعلوم بودن عامل، عمل نیز مردد باشد در این صورت کیفیت آن ممکن است مناسب نباشد.

عوضین در عقد جعاله همان ارکان آن هستند که شامل جاعل، عامل و جعل یا جعلیه می‌شود. هرکدام از این موارد باید به شکلی از اول مشخص باشند یا هنگام اجرای کار دیگر مشخص شده باشند.

 

مشاوره حقوقی تسهیلات بانکی 
حق الوکاله وکیل 
مشاوره حقوقی عقد جعاله 
مشاوره حقوقی قرارداد 
درباره ما 


نظرات

مریم عبدالغلامی

باسلام عقد جعاله زمانی رخ می دهد که فردی از شخص دیگری طلب انجام کاری را کند و به عنوان دستمزد مبلغی را به او پرداخت نماید.به این اجرت یا دستمزد جعاله می گویند. فردی که قرار است کار را انجام دهد، عامل و به شخص مقابل او جاعل می گویند. پس دو نفری که قرارداد می بندند تا یکی از آنها کاری را درازای دریافت مزد برای دیگری انجام دهد، عقد جعاله بین آنها برقرار می شود. زمانیکه شخص جاعل برای انجام کار به دنبال فردی می گردد اما برایش اهمیت ندارد که چه فردی آن کار را انجام دهد، جعاله عام برقرار است. اما در جعاله خاص برای شخص جاعل مهم است که چه فرد یا افرادی کار را انجام دهند. یکی از عوضین در عقد جعاله، نوع عمل است که باید کاملا مشخص و معلوم باشد. در موارد درخواست انجام کار خلاف و نامشروع یا بیهوده و خطرناک از جانب جاعل، شخص می تواند از انجام کار صرف نظر نماید و در این موارد، عقد جعاله باطل است.


سحر نیک پور

سلام، اگر برای انجام یک قرارداد جعاله با فردی نیازمند راهنمایی‌های حقوقی باشید می‌توانید از کمک‌های یک وکیل کاربلد در این زمینه استفاده کنید. در این حالت وکیل حقوقی شما راهکاری لازم و ضروری برای رعایت عقد را عنوان کرده و اصول آن را به طرفین یادآور خواهد شد. در صورتی هم که مشکلی در حین اجرای این قرارداد به وجود بیاید، می‌تواند برای آن‌ها راه حل مناسب پیدا کند. یکی از وظایف وکیل در عقد جعاله این است که در هنگام تنظیم قرارداد، بهترین شیوه را انتخاب کرده و دادخواست را نیز تنظیم می‌کند. علاوه بر این اصول لازمی که در صورت رعایت نکردن آن‌ها، عقد باطل خواهد بود؛ یادداشت می‌کند. اگر شما اطلاعات کافی در مورد امور حقوقی ندارید و در تنظیم قرارداد جعاله هم قصد ندارید مستقیما از یک وکیل کمک بگیرید، لازم است تا قبل از اجرای عقد حتما یک مشاوره حقوقی با یک موسسه باتجربه داشته باشید. در این صورت از هرگونه رویداد غیرمترقبه‌ای تا حد ممکن جلوگیری می‌کنید.


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام، گاهی اوقات انسان ها در جامعه ما و با استفاده از اعمالی که انجام می دهند به صورت خواسته یا ناخواسته خود را در فضای یکی از عقود و قرارداد های تعریف شده در قانون قرار می دهند . شاید کسی که یک فرد را جهت نظافت منزل خود اجیر می نماید یا جهت انجام هر کار دیگری، نداند که خود به خود و به صورت نا نوشته وارد یکی از عقود قانونی شده ، همان ظور که وقتی کسی کالایی را نزد دیگری امانت می گذارد یا هدیه ای به دوست خود می بخشد. یکی از این عقود که در جامعه ما بسیار جاری و ساری می باشد عقد جعاله است که در زیان ساده به معنای پرداخت دستمزد و اجرت در قبال کار انجام گرفته توسط فردی برای ما هست. جعاله عقدی است معین که طبق آن شخصی متعهد به پرداخت اجرت و دستمزد به فردی که کار را انجام می دهد می شود . جعاله مانند هر عقد دیگری دارای ارکانی است که شامل ، جاعل ، عامل و جعل می شود . در مثالی ساده فرض کنید فردی انگشتر خود را گم می کند و جهت سهولت در پیدا شدن آن جایزه ای را تعیین می کند. در این جا فردی که انگشتر را گم کرده جاعل ، فرد یابنده را عامل و جایزه را جعل می نامند. باید دانست که عقد جعاله در برخی موارد باطل بوده و قابل استناد نمی باشد مانند انجام کار نا مشروع و تعیین جایزه برای آن یا درخواست کار بیهوده و امثال آن . در یک تقسیم بندی دیگر جعاله به دو قسمت عام و خاص تبدیل می شود که در حالت اول برای فرد تفاوتی نمی کند که انجام کار توسط چه کسی باشد و تنا نتیجه مهم است اما در حالت دوم و در جعاله خاص انجام آن باید توسط یک نفر انجام گیرد پس علاوه بر انجام کار ، انجام دهنده کار نیز برای جاعل اهمیت دارد. برای دانستن تمام جزئیات مربوط به عقد جعاله می توانید با موسسه وکیل تلفنی تماس گرفته و بعد از آن اقدام نمایید.


یاسر خسروی

با سلام جعاله یکی از عقود جایز می باشد که در صورت انصراف هرکدام از طرفین عقد باطل می گردد جعاله عقدی است که در واقع جاعل در مقابل کار معین از عامل مبلغ معینی را به عنوان مزد دریافت می نماید برای کارهای مختلف از این عقد که هم در حقوق و هم در فقه کاربرد دارد استفاده می گردد.


Mohamad sheykhi

با توجه به ماده ۵۶۱ قانون مدنی در حقوق ایران جعاله عقدی معین می باشد که شخص ملتزم به انجام دادن کاری است و در مقابل آن پاداش یا اجرتی دریافت می کند. شخصی که ملتزم به دادن عوضی می شود جاعل می گویند در مقابل به فردی که ملتزم به انجام دادن کار هست عامل می گویند و در نهایت به دستمزدی که داده می شود جُعل گفته می شود. از دیدگاه فقهی جعاله به همین معنا می باشد که جاعل یا کارفرما ملتزم به دادن مبلغ یا اجرتی معلوم در برابر فعلی حلال و معقول می شود. اغلب فقهای شیعه و اهل سنت این عقد را مشروع اعلام کردند البته به جز حنفیان. با مطالعه قران در سوره یوسف، آیه ۷۲ نمونه ای از جعاله بیان شده است به این صورت که حضرت یوسف ملتزم می شود به دادن یک بار شتر به فردی که پیمانه را بیابد. نکته ی قابل ذکر این میباشد که جعاله یک عقد جایز می باشد به این معنا که هریک از طرفین مختار هستند بدون نیاز به دلیلی هر زمان یا در مواقعی که کار به اتمام نرسیده عقد را فسخ بکنند. قابل توجه این می باشد که جاعل در میان کار رجوع بکند موظف است اجرت‌المثل عامل را بدهد چرا که در این زمان فسخ از طرف جاعل ضرر وارد می کند. جعاله از دسته عقود مبادله ای می باشد. حداکثر مدت زمان برای انجام دادن کار و همچنین تسویه مطالبات بر اساس فعالیت مورد نظر در قرارداد ذکر می شود. نرخ سود عقد های مبادله ای بر اساس آخرین ضوابط اعلامی توسط بانک مرکزی است. اگر عمل، شرایط ذیل را داشته باشد جعاله باطل میباشد: اگر عمل نامشروع باشد مثل حمل مواد مخدر اگر عمل غیر عقلایی و بیهوده باشد. درصورتی که عمل برای جاعل واجب می باشد . جعاله ۲ نوع می باشد : جعاله عام : جعاله عام به این صورت می باشد که فردی پیشنهاد بکند مالش را هر کسی پیدا بکند به او جایزه میدهد بنابراین برای جاعل فرقی ندارد چه شخصی مال را پیدا بکند در این مورد تنها چیزی که برای جاعل مهم می باشد این است که به نتیجه مطلوب برسد. جعاله خاص : جاعل برای انجام دادن کارش فرد یا افراد خاصی را در نظر دارد؛ درصورتی که شخص دیگری کار را انجام بدهد نمی تواند جعل را بگیرد. در جعاله خاص مسئله مهم این میباشد که چه کسی کار را انجام میدهد. ارکان جعاله جعاله شامل ۳ رکن می باشد که از قرار ذیل است: جاعل که کارفرما هم میتوان به آن گفت. شخص جاعل کسی هست که به پرداخت اجرت ملتزم می شود. در رابطه با جاعل حقوقدانان معتقد هستن که جاعل باید اهلیت در تصرف داشته باشد و با قصد و اختیار خود عقد را منعقد بکند. عامل که به اصطلاح مجعولٌ له یا پیمانکار گفته می شود. شخص مجعولٌ له کسی است که اقدام به انجام کار می کند. از نظر فقها عامل باید برای انجام دادن کار قدرت داشته باشد نکته قابل توجه این می باشد که صغیر ممیز میتواند عامل باشد ولی صغیر غیر ممیز امکان ندارد که عامل باشد. جُعل همان دستمزد یا اجرت می باشد که به ان مال‌الجعاله هم می گویند که بنا به نظر مشهور باید معلوم باشد. درصورتی که عوض مجهول باشد عقد باطل می شود، که در این شرایط عامل مستحق اجرت المثل می باشد.


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.