دعاوی امور حسبی

دعاوی امور حسبی

دعاوی امور حسبی

امور حسبی به اموری گفته می‌شود که در دادگاه بدون هیچ گونه اختلاف و مرافعه‌ای به آن رسیدگی می‎‎‌شود. ممکن است که هیچکس به صورت مستقیم دعوایی را به دادگاه نبرده باشد اما برای پیگیری پروژه یا جوابگویی به دادگاه، نیاز است که در مورد اینکه امور حسبی چه چیزهایی هستند بدانید و در صورت نیاز، وکیل مناسبی که در این امور تخصص داشته باشد، پیدا کنید. البته مشاوره حقوقی هم می‌تواند راهگشای بسیاری از مسائل باشد.

 

هزینه مشاوره حقوقی

منظور از امور حسبی چیست؟

امور حسبیه مربوط به احوال شخصیه است و دادگاه‌ها بدون اینکه نیاز باشد در مورد آن امور، ‌اختلاف و مرافعه‌ای بین اشخاص پیش آمده باشد، وارد رسیدگی شوند. در این امور قاضی برای مصالح اجتماعی می‌تواند هرگونه تحقیق را بدون درخواست اصحاب دعوا انجام داده و در تمام مواقع رسیدگی می‌تواند دلایلی را که مورد استناد واقع می‌شود، قبول کند.

حسبه بر وزن ترمه از مفهوم اعتراض و تعرض به امری گرفته شده و امور حسبیه اموری است که اقدام مقامات رسمی در آن‌ها حاجت به شکوی و خصومت و تظلم ندارد، بلکه مقامات صلاحیت‌دار باید ارتجالا و خود به خود متعرض و متصدی آن امور شوند.

دعاوی امور حسبیه شامل چه مواردی است؟

به صورت خلاصه، به تمام اموری که شرع و قوانین اسلام تقاضای اجرای آن‌ها را دارد ولی فرد خاصی را مسئول آن‌ها ندانسته‌اند، ‌امور حسبی می‌گویند. این موارد را می‌توان با امور شخصی مرتبط دانست که قیومیت، ترکه متوفی، افراد محجور، افراد مفقود الاثر از جمله موارد این موارد به شمار می‌آیند. دادگاه‎‌ها موظف‌اند نسبت به این امور اقدام لازم را انجام دهند و همچنین تصمیماتی را صورت دهند بدون این که رسیدگی به آن‌ها متوقف بر وقوع اختلاف و منازعه بین افراد و اقامه دعوی از طرف آن‌ها باشد.

 

امور حسبی

وکیل دعاوی حسبی در چه زمینه هایی تخصص دارد؟

بسیاری از مردم، بارها با مباحثی از قبیل قیومیت، ترکه متوفی، مسائل مربوط به غائب مفقودالاثر، محجورین و در کل احوال شخصیه رو به رو بوده‌اند ولی شاید هیچ وقت از خود نپرسیده باشند که آیا وکیلی وجود دارد که در این زمینه متخصص باشد؟

یک اصل عقلانی این است که انسان اموری که به آن‌ها علمی ندارد را به متخصص واگذار کند. دعاوی حقوقی و کیفری مطرح شده در مراجع حقوقی و قضایی، دعاوی بسیار تخصصی و چالش برانگیزی هستند و بهتر است به افراد متخصص و ماهر در این زمینه سپرده شوند و وکلا مراحل حقوقی و قضایی را به وکالت از موکل و یا موکلین خود طی نمایند. برای ابتدای کار هم می‌توانید با یک مشاوره حقوقی تلفنی شروع کنید. در زمینه امور حسبیه نیز بهتر است به وکیل خانواده مراجعه شود. وکلای متخصص در این امور به تمامی ریزه کاری‌های مربوط به قیومیت و نسب افراد واقف بوده و می‌تواند مشکلات مربوط به ترکه متوفی را به خوبی رفع و رجوع کند. تعداد پرونده‌هایی که مربوط به احوال شخصیه افراد است، زیاد بوده و وکلای این حوزه، تسلط بسیار خوبی بر قوانین آن دارند.

مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی امور حسبی

در قانون برای رسیدگی به دعاوی مختلف، مراجع مربوط به آن نیز ذکر شده تا افراد به راحتی برای حل آن‌ها اقدام کنند. برای رسیدگی به پرونده‌های امور حسبی، مراجع قضایی مختلفی معرفی شده‌اند که به طور کلی شامل دادسراها، شوراهای حل اختلاف، دادگاه خانواده و دادگاه‌های عمومی حقوقی می‌شوند.

البته باید در نظر داشت که رئیس کل محاکم تهران اظهار داشته است که رسیدگی به دعاوی امور حسبیه باید در مجتمع قضایی امور حسبی مورد رسیدگی واقع شود. این نکته‌ها در مسیر حل پرونده های حقوقی، مخصوصا در اول راه، بسیار گیج کننده بوده و از این رو بهتر است که افراد ناآگاه به قوانین حقوقی، به وکلای متخصص رجوع کرده تا از بروز هرگونه خطا و اشتباه در مسیر پرونده جلوگیری کنند.

 

ارتباط در واتس اپ

حق الوکاله وکیل امور حسبی چگونه تعیین می شود؟

در اکثر موارد، دستمزد و حق الوکاله یک وکیل در زمانی که به او مراجعه کنید و شرایط خود را در جلسه‌ای برای او شرح دهید، مشخص شده و با یکدیگر به توافقی خواهید رسید و حتی قراردادی نیز ممکن است امضا کنید. در این زمینه حتی امکان مشاوره تلفنی آنلاین و رایگان هم برای شما وجود دارد. در صورتی که در این بین هیچگونه توافقی انجام نشده باشد یا مبنایی برای انجام توافق نیاز باشد، می‌توانید از جدول زیر که تعرفه‌های مربوط به سال ۱۴۰۱ و مربوط به امور حسبی است استفاده کنید:

 

موضوع دعوا

نرخ تعرفه

تمام دعاوی خانوادگی یا دعاوی مالی ناشی از زوجیت و همچنین امور حسبی

حداقل مبلغ پنج میلیون ریال و حداکثر مبلغ دویست میلیون ریال

دعاوی که خواسته آنها مالی نیست یا تعیین بهای خواسته به موجب قانون لازم نیست

حداقل مبلغ چهار میلیون ریال و حداکثر مبلغ سیصد میلیون ریال

 

 

مشاوره حقوقی حذف نام همسر 
مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه 
مشاوره حقوقی اخذ شناسنامه
مشاوره حقوقی ثبت احوال 
درباره ما 


سوالات متداول

نظرات

مریم عبدالغلامی

باسلام امور حسبی مربوط به احوال شخصیه است و دادگاهها بدون اینکه نیاز باشد درمورد آن امور، اختلاف و مرافعه ای بین اشخاص پیش آمده باشد، وارد رسیدگی می شوند. دادگاهها موظف اند نسبت به امور حسبی مرتبط با احوال شخصیه همچون؛ قیمومیت، ترکه متوفی، افراد محجور، غایب مفقود الاثر و...اقدام لازم را انجام دهند و نیز تصمیماتی را اتخاذ نمایند بدون اینکه رسیدگی به آنها، متوقف بر وقوع اختلاف و منازعه بین افراد و اقامه دعوی از طرف آنها باشد. برای رسیدگی به پرونده های امور حسبی، مراجع قضایی مختلفی چون؛ دادسرا، شورای حل اختلاف، دادگاه خانواده و داگاه عمومی حقوقی، صالح به رسیدگی هستند و برای مسائل و امور حسبی تعیین شده اند.


سحر نیک پور

سلام، امور حسبیه مربوط به احوال شخصیه است و دادگاه‌ها بدون اینکه نیاز باشد در مورد آن امور، ‌اختلاف و مرافعه‌ای بین اشخاص پیش آمده باشد، وارد رسیدگی شوند. در این امور قاضی برای مصالح اجتماعی می‌تواند هرگونه تحقیق را بدون درخواست اصحاب دعوا انجام داده و در تمام مواقع رسیدگی می‌تواند دلایلی را که مورد استناد واقع می‌شود، قبول کند. حسبه بر وزن ترمه از مفهوم اعتراض و تعرض به امری گرفته شده و امور حسبیه اموری است که اقدام مقامات رسمی در آن‌ها حاجت به شکوی و خصومت و تظلم ندارد، بلکه مقامات صلاحیت‌دار باید ارتجالا و خود به خود متعرض و متصدی آن امور شوند.


علیرضا محمدی

سلام خسته نباشید میگم به کلیه پرسنل موسسه خوب وکیل تلفنی امروز مشاوره تلفنی دریافت کردم خواستم از بابت اخلاق خوب و حرفه ای وکلای محرب شما تشکر کنم واقعا با حوصله به تک تک سوالاتم پاسخ دادند و بدون عجله جهت اتمام مکالمه با صبوری مرا راهنمایی کردند موفق باشید


mohamad sheykhi

تعریف دعاوی مربوط به امور حسبی دعاوی مربوط به امور حسبی به آن دسته از دعاوی گفته میشود که مراجع قضایی صالحه جهت ورود به رسیدگی به این دسته از دعاوی نیازمند درخواست از سوی ذینفع یا بروز اختلاف و منازعه و اقامه دعوا نبوده و به محض اطلاع از وجود چنین دعاوی مکلف به ورود و رسیدگی و تعیین تکلیف میباشند. به این منظور ماده 1 قانون امور حسبی مصوب 1319 با اصلاحات بعدی ، مقرر میدارد : امور حسبی اموری است که دادگاه ها مکلفند نسبت به آنها اقدام نموده و تصمیمی اتخاذ نمایند ، بدون آنکه رسیدگی به آن ها متوقف بر وقوع اختلاف و منازعه بین اشخاص و اقامه دعوا از طرف آنها باشد. البته این مقرره به این معنی نیست که اینگونه دعاوی نمیتواند از سوی اشخاص درخواست گردد بلکه متضمن این تکلیف است که محاکم قضایی به محض اطلاع از اینگونه دعاوی، راسا حق ورود و تعیین تکلیف نسبت به این دعاوی را دارند. فرض بفرمایید شخصی دچار جنون و زوال عقل میگردد ،در چنین مواردی علاوه بر خویشاوندان و افراد جامعه ، هر یک از محاکم قضایی که مطلع از وجود چنین شخصی گردید، از طریق دادسرای سرپرستی اداره امور این شخص را به عهده گرفته و برای وی قیم قانونی تعیین خواهد نمود. رسیدگی به امور حسبی رسیدگی به امور حسبی به استناد صریح ماده 3 قانون امور حسبی لزوما بایستی در دادگاه های حقوقی رسیدگی گردد. لذا محاکم غیر قضایی صالح به رسیدگی به امور حسبی نمیباشند. از سوی دیگر رسیدگی و صدور حکم در خصوص پاره ای از دعاوی مربوط به امور حسبی به استناد ماده 4 قانون حمایت از خانواده مصوب 91/12/1 به محاکم خانواده که بخشی از محاکم حقوقی میباشند محول گردیده است مانند نسب، رشد ، حجر و رفع آن ،ولایت قهری ،قیمومیت ،امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به انان ،امور راجع به غایب مفقود الاثر ،سرپرستی کودکان بی سرپست و … و بخش دیگری از اینگونه دعاوی چون ابطال شناسنامه ، اصلاح شناسنامه ،اخراج ثلث اموال میت ،عزل وصی از وصایت و … در محاکم عمومی حقوقی مورد رسیدگی قرار میگیرد که به تفصیل و به فراخور هر موضوع متعاقبا در قسمت مربوط به هر از این دعاوی ،مقررات مربوط به آنها در حد مجال ذکر خواهد شد. شایان ذکر است جهت رسیدگی مقدماتی به پاره از امور مربوط به امور حسبی وفق ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری ، دادسرای عمومی و انقلاب محل صلاحیت رسیدگی و تشکیل پرونده مقدماتی برای اینگونه دعاوی را دارا میباشد و در شهرها بزرگ که دادسرای های تخصصی برای امور حسبی تحت عنوان دادسراهای سرپرستی تشکیل گردیده است ، این دادسرای ها وظیفه قانونی خود پیرامون امور حسبی را انجام میدهند.


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام؛ قوانیین در کشور ما بر اساس موضوعات مختلفی دسته بندی شده اند. یکی از این موضوعات که شاید عامه مردم اطلاع کمتری از آن داشته باشند قانون امور حِسبی است. در ماده یک این قانون نیز در توضیح کلیات آن ذکر شده که امور حسبی اموری است که دادگاه‌ها مکلفند نسبت به آن امور اقدام نموده و تصمیمی اتخاذ نمایند بدون اینکه رسیدگی به آنها متوقف بر‌وقوع اختلاف و منازعه بین اشخاص و اقامه دعوی از طرف آنها باشد. شاید بتوان به زبان ساده این گونه بیان کرد که وقتی برخی از امور مهم جامعه فاقد مدعی یا ذینفع هستند یا افراد ذینفع مطابق قانون انها را تقاضا نمی کند مقام قضایی خود می تواند جهت تصمیم گیری برای آن اقدام نماید. اموری مانند تعیین امین ،غایب مفقود الاثر، ترکه اموال ، حکم حجر و .. همگی جزو این دسته از امور قرار می گیرند. باید دانست که در عرف امروز محاکم قضایی ، دادگاه ویژه امور حسبی در تهران برای این امور تصمیم گیری می نماید. دانستن روند و روال این امور در زندگی ما بسیار تاثیر گذار بوده لذا باید با دقیت و هوشیاری و با همراهی یک وکیل کاردان و زبده در آن قدم برداشت تا دغدغه و نگرانی خود را مرتفع سازیم.


یاسر

با سلام مطلب بسیار عالی و مفید بود لکن اگر عواملی دیگر نیز به مانند امور حسبی رسیدگی می شود می توانست به سرعت در رسیدگی به مسائل حقوقی بسیار کمک کند.


فریبرز ذوالفقاری

با سلام امور حسبیه مربوط به احوال شخصیه است و دادگاه‌ها بدون اینکه نیاز باشد در مورد آن امور، ‌اختلاف و مرافعه‌ای بین اشخاص پیش آمده باشد، وارد رسیدگی شوند. در این امور قاضی برای مصالح اجتماعی می‌تواند هرگونه تحقیق را بدون درخواست اصحاب دعوا انجام داده و در تمام مواقع رسیدگی می‌تواند دلایلی را که مورد استناد واقع می‌شود، قبول کند. حسبه بر وزن ترمه از مفهوم اعتراض و تعرض به امری گرفته شده و امور حسبیه اموری است که اقدام مقامات رسمی در آن‌ها حاجت به شکوی و خصومت و تظلم ندارد، بلکه مقامات صلاحیت‌دار باید ارتجالا و خود به خود متعرض و متصدی آن امور شوند.


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.