خرید و فروش ملک رهنی

خرید و فروش ملک رهنی

خرید و فروش ملک رهنی

منظور از ملک رهنی چیست؟

رهن یکی از عقود اسلامی است. در رهن بدهکار، مالی را به عنوان وثیقه به بستانکار می سپارد. رهن از زمره عقود عینی به شمار می رود، این به معنای این است که تحقق آن منوط به قبضِ مال توسط مرتهن (رهن گیرنده) می باشد. منظور از ملک رهنی، مال غیر منقولی مثل زمین و باغ است، که به عللی از قبیل دریافت تسهیلات بانکی مثل وام مسکن، در رهن بانک باشد. از جمله شرایط تحقق عقد رهن، این است که ملک رهنی باید قابلیت تملک و فروش داشته باشد. چرا که فلسفه اصلی انعقاد این عقد، پرداخت بدهی مالک از محل فروش ملک رهنی و تملک بهای آن است. در نتیجه اموالی مثل املاک وقفی را که قابل فروش نیستند، نمی توان به عنوان موضوع عقد رهن قرار داد.

یکی دیگر از ویژگی های عقد رهن از نگاه وکیل پرونده ملکی این است که مال مرهونه باید به تصرف مرتهن برسد. یعنی برای مثال، خانه ای که مالک برای دریافت وام در رهن بانک گذاشته، باید تسلیم بانک شود. البته قابل توجه است که در چنین حالتی، تا وقتی وام گیرنده به همه تعهدات خود از جمله پرداخت اقساط وام عمل کرده باشد، بانک حقی بر خرید و فروش ملک رهنی نخواهد داشت.

 

هزینه مشاوره حقوقی

آیا فروش ملک رهنی در قانون ایران جرم است؟

اصولا برای تحقق هر جرمی وجود سوء نیت و عمد در مرتکب، شرط است. در مورد خرید و فروش ملک رهنی نیز به همین صورت است. اگر کسی که ملک رهنی را می فروشد، عمدا از اعلام این که ملک در رهن بانک است به مشتری خودداری کند و از این راه بهای معامله را تصاحب کند، به اتهام کلاهبرداری با مجازات یک تا هفت سال حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی، مورد تعقیب قرار می گیرد.

علاوه بر خرید و فروش ملک رهنی گاه مالک در مورد یک ملک، معامله های متعددی را انجام می دهد که برخی از آنها با همدیگر متعارضند. مثلا یک ملک را هم در رهن بانک قرار می دهد و هم اجاره می دهد. در این حالت مالک مرتکب جرم انجام معامله معارض و یا انتقال مال غیر منقول متعلق به غیر شده است. برای دریافت مشاوره حقوقی با شماره 02147625900 تماس بگیرید

 

مشاوره حقوقی ملک رهنی

مجازات فروش ملک رهنی چیست؟

به موجب ماده 793 قانون مدنی خرید و فروش ملک رهنی از آن جهت که مخالف با حقوق طلبکار است، باید با اجازه او باشد. در نتیجه اصولا خرید و فروش ملک رهنی ممنوع است، مگر این که با اجازه طلبکار باشد. اگر مالک با فروش ملک رهنی بخواهد از انجام تعهدات خود در مقابل طلبکار شانه خالی کند، با فروش مالی که از نظر قانونی قابل انتقال نیست ، مرتکب کلاهبرداری شده است.

معمولا خرید و فروش ملک رهنی مستلزم اخذ استعلام از اداره ثبت اسناد و املاک است. مالکی که به صورت متقلبانه قصد فروش ملک رهنی در بانک را داشته باشد، ممکن است جوابیه استعلام اداره ثبت و یا سایر اسناد مربوط به ملک رهنی را جعل کند. در چنین مواردی علاوه بر کلاهبرداری، فروشنده مرتکب جعل اسناد و استفاده از سند مجعول نیز گشته است.

منظور از فک رهن چیست؟

فک رهن به معنای رها ساختن ملک رهنی است. در واقع فک رهن به فرایندی اطلاق می شود که در طی آن، مالک به شیوه های معین قانونی، تکلیف انجام تعهدات و پرداخت بدهی خود را تعیین می کند و ملک را با توافق دادگاه از رهن در می آورد. ساده ترین راه فک رهن ملک این است که مالک بدهکاری هایی را که برای تضمین پرداخت آن، ملک را در رهن گذاشته پرداخت کند.

 

معامله ملک مرهونه و عواقب آن

شرایط لازم از فک رهن از ملک رهنی بانک

طبق ماده 793 قانون مدنی خرید و فروش ملک رهنی غیر نافذ است. یعنی تا وقتی که بانک، معامله خرید و فروش ملک رهنی را اجازه نکرده باشد، عقد به طور کامل محقق نشده و اثری ندارد. به عبارت دیگر پیش از خرید و فروش ملک رهنی، فک رهن از آن ضروری است. فک رهن به معنای به پایان رساندن عقد رهن میان بدهکار و بستانکار است. البته در شرایط خاصی نیز ممکن است عقد به پایان نرسد و تنها با رضایت و توافق طرفین، ملک دیگری به جای ملکی که در حال حاضر در رهن است، به رهن گذارده شود. فک رهن اصولا با ارائه درخواست به بانک وام دهنده است.

یکی از روش هایی که با انجام آن می توان بدون پرداخت تمام بدهی های بانکی از ملک رهنی فک رهن کرد عبارت از سپرده گذاری است. در این روش بدهکار، به اندازه صد و ده درصد از بدهی خود، در بانک سپرده گذاری می کند و از ملک رهنی در بانک فک رهن می شود. نامه فک رهن بانک در دفتر ثبت اسناد ضمیمه سند مالکیت می شود. برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل کاربلد با شماره 09212242670 تماس بگیرید.

مشکلات ناشی از خرید ملک رهنی در بانک

خرید و فروش ملک رهنی در صورتی که با نا آگاهی نسبت به قوانین و مقررات بانکی مرتبط صورت گیرد ممکن است تبعات حقوقی و کیفری منفی متعددی را در پی داشته باشد. در مورد فروشنده ملک رهنی، او ممکن است به عنوان کلاهبردار شناخته شده و یا محکوم به معامله معارض شود. در مورد خریدار ملک رهنی نیز در صورتی که ثابت شود او با آگاهی نسبت به رهنی بودن ملک اقدام به خرید آن کرده است، ممکن است معاون در جرم شناخته شده و بهای معامله را که پرداخت کرده ، از دست بدهد.

 

ارتباط در واتس اپ

حق الوکاله وکیل برای رسیدگی به پرونده معامله ملک رهنی

در صورتی که با وجود شرایط قانونی بانک از فک رهن ملک خودداری کرد، باید به طرفیت بانک، در دادگاه دعوای الزام به فک رهن مطرح کرد. معمولاً در مورد دعاوی مالی مختلف از جمله دعاوی ملک رهنی در بانک حق الوکاله وکیل پرونده ملکی با توافق وکیل و موکل تعیین می شود. برای آگاهی از هزینه مشاوره حقوقی با وکیل کاربلد در زمینه دعاوی رهنی می توانید با موسسه حقوقی وکلای تلفنی در تماس باشید. این مجموعه با عضویت وکلای متخصص در امور ملکی، آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان در دعاوی رهنی است.

 

مشاوره حقوقی ضمانت وام مسکن
مشاوره حقوقی ملکی 
مشاوره حقوقی ابطال فروشنامه
نگارش دادخواست
درباره ما 


سوالات متداول

نظرات

محسن

ایا اگر در عقد رهنی شرط شود راهن حق فروش ملک را از خود سلب نمود..ایت شرط طبق ماده ۷۷۸ باطل و عقد رهن هم باطله یا نه


مریم عبدالغلامی

باسلام در عقد رهن، بدهکار(راهن) مالی را به عنوان وثیقه به طلبکار(مرتهن)می سپارد.تحقق رهن منوط به قبض مال توسط مرتهن می باشد.یعنی مال مرهونه باید به تصرف مرتهن برسد. به همین خاطر این عقد را از جمله عقود عینی دانسته اند. ملک رهنی(زمین و باغ)باید قابلیت تملک و فروش داشته باشد. خرید و فروش ملک رهنی ممنوع و غیرنافذ است مگر اینکه با اجازه طلبکار باشد یعنی تا وقتی که مرتهن معامله ملک رهنی را اجازه نکرده باشد، عقد کاملا محقق نشده و اثری ندارد. در غیر اینصورت راهن به اتهام کلاهبرداری تحت تعقیب قرار گرفته و یا محکوم به معامله معارض شود. فک رهن به فرایندی اطلاق میشود که در طی آن، مالک به شیوه های معین قانونی به تعهدات خود عمل کرده و نسبت به پرداخت دیون خود اقدام و ملک را با توافق دادگاه از رهن آزاد نموده است. بنابراین قبل از خرید و فروش ملک رهنی، فک رهن آن ضروری است.


سحر نیک پور

سلام و عرض ادب، در صورتی که با وجود شرایط قانونی بانک از فک رهن ملک خودداری کرد، باید به طرفیت بانک، در دادگاه دعوای الزام به فک رهن مطرح کرد. معمولاً در مورد دعاوی مالی مختلف از جمله دعاوی ملک رهنی در بانک حق الوکاله وکیل پرونده ملکی با توافق وکیل و موکل تعیین می شود. برای آگاهی از هزینه مشاوره حقوقی با وکیل کاربلد در زمینه دعاوی رهنی می توانید با موسسه حقوقی وکلای تلفنی در تماس باشید. این مجموعه با عضویت وکلای متخصص در امور ملکی، آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان در دعاوی رهنی است.


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام، یکی از عقودی که در قانون مدنی ما از آن نام برده شده است عقد رهن می باشد ، در بان ساده باید گفت عقد رهن به قراردادی گفته می شود که از طریق آن یک دارایی بعنوان وثیقه یک وام قرار می گیرد و می توان افزود در این نوع عقد یک نفر از شخصی دیگر قرضی دارد اما به شکلی متفاوت. یکی از مهمترین مشکلاتی که پرونده های دادگاه را به خود اختصاص داده است مربوط به کسانی می باشد که در عین حال که ملک ایشان در رهن بانک است اقدام به فروش همان ملک به دیگران نموده و بعدا متواری می گردند پس باید با دقت فراوان نسبت به خرید این گونه اراضی اقدام نماییم تا از بروز هر نوع مشکلی جلوگیری کنیم. اخذ استعلام از مراجع ذیصلاح و مشورت با افراد آگاه از جمله اموری است که ریسک کار را به حداقل می رساند. باید داسنت که عقد رهن نسبت به راهن(رهن دهنده ) لازم و نسبت به مرتهن ( رهن گیرنده) جایز می باشد یعنی مرتهن هر زمان که بخواهد می تواند عین مرهونه را به صاحب آن مسترد کند. نکته مهم دیگر این که خرید و فروش رهنی باطل نیست بلکه غیر نافذ بوده و اگر بانک آن را تنفیذ نماید صحیح خواهد بود هرچند که در عمل چنین اتفاقی کمتر رخ می دهد و مرتهن تا وصول کامل طلب خود اجازه این کار را نخواهد داد . در صورت اطلاع از تمام امور مربوط به رهن مانند ، فک رهن ، معاملات رهنی ، خرید و فروش عین مرهونه و ... می توانید از وکلای کار کشته موسسه وکیل تلفنی استفاده نموده و بعد از آن اقدام نمایید.


فریبرز ذوالفقاری

با سلام رهن یکی از عقود اسلامی است. در رهن بدهکار، مالی را به عنوان وثیقه به بستانکار می سپارد. رهن از زمره عقود عینی به شمار می رود، این به معنای این است که تحقق آن منوط به قبضِ مال توسط مرتهن (رهن گیرنده) می باشد. منظور از ملک رهنی، مال غیر منقولی مثل زمین و باغ است، که به عللی از قبیل دریافت تسهیلات بانکی مثل وام مسکن، در رهن بانک باشد. از جمله شرایط تحقق عقد رهن، این است که ملک رهنی باید قابلیت تملک و فروش داشته باشد. چرا که فلسفه اصلی انعقاد این عقد، پرداخت بدهی مالک باشد


Mohamad sheykhi

خرید و فروش ملک در رهن ممنوع است و این امر به جهت حمایت از حق رهن گیرنده است. در ابتدا لازم است جهت درک بهتر این موضوع با مفهوم عقد رهن، رهن دهنده و رهن گیرنده بیشتر آشنا شد. رهن به عقدی گفته می شود که به موجب آن فردی که به دیگری مدیون است، مالی از خود را به عنوان وثیقه و تضمینی جهت بازپرداخت بدهی خود، نزد فرد دیگری می گذارد تا زمانی که بدهی خود را تسویه نماید و در واقع از این طریق اطمینانی جهت بازپرداخت بدهی خود به طرف دیگر می دهد به مالی که به وثیقه گذاشته می شود مال رهنی و به فردی که مالی را به رهن می گذارد راهن و به فردی که مال به رهن او داده می شود مرتهن گفته می شود. پس از تسویه بدهی، راهن می تواند مال را از مرتهن پس بگیرد و چنانچه به هر دلیلی راهن قادر به تسویه بدهی خود نباشد، مرتهن این حق را دارد که مال رهنی را به فروش برساند و از محل آن طلب خود را بردارد. معمولا میزان مالی که به رهن گذاشته می شود از میزان بدهی بیشتر است که در این صورت مرتهن تا میزان طلب و بدهی خود از مال رهنی بر میدارد و مابقی را به مدیون و یا راهن برمی گرداند. خرید و فروش ملک در رهن بانک گاهی ممکن است مرتهن فرد عادی از عوام باشد اما گاهی نیز مرتهن می تواند بانک باشد. بانک در مقابل تسهیلات و وام هایی که به مشتریان پرداخت می نماید نیاز به تضمین دارد که در این مواقع معمولا املاکی از سوی مشتریانی که تسهیلات بانکی دریافت نموده اند، جهت بازپرداخت طلب بانک، به رهن بانک گذاشته می شوند و این رهن تا زمان تسویه حساب بدهی مشتریان به بانک ادامه می یابد. ملک در رهن بانک تا زمان تسویه حساب در تصرف بانک باقی می ماند و خرید و فروش ملکی که در رهن بانک است مجاز نیست، چرا که هدف از رهن ملک در بانک این است که چنانچه مشتری نتواند طلب خود را به بانک پرداخت نماید، بانک بتواند با فروش ملکی که در رهن بانک است، بدهی خود را وصول نماید. فروش ملک در رهن بانک فروش ملکی که در رهن بانک است، مجاز نمی باشد، چراکه هدف از ملک رهنی، وصول طلب در صورتی است که بدهی مدیون پرداخت نگردد، به همین جهت در صورتی که ملک رهنی به فروش برسد این موضوع با حقوق مرتهن در تضاد است از این رو فروش ملکی که در رهن بانک است، به جهت اینکه با حق بانک و وصول طلبش منافات دارد ممنوع است اما سوال ایجاد می گردد که ملک در رهن بانک را چطور معامله کنیم؟ اگر چه فروش ملکی که در رهن بانک است مجاز نمی باشد اما از طرفی دیگر جهت فروش ملکی که در رهن بانک است، تدابیری اندیشیده شده است که عبارتند از: فک رهن ملک در رهن بانک انتقال تسهیلات بانکی اخذ شده به خریدار فک رهن ملک در رهن بانک فک رهن به این معناست که ملک مزبور که در رهن بانک است و سند آن نزد بانک است برای فروش ملک رهنی، بایستی از رهن بانک خارج شود و تا زمانی که از رهن بانک خارج نشود خرید و فروش آن ممنوع است از این رو باید از رهن بانک خارج گردد که به این امر فک رهن گفته می شود. فک رهن ممکن است به صورت های مختلفی رخ دهد از جمله این روش ها عبارت است از: 1) تسویه کامل طلب با بانک: جهت فروش ملکی که در رهن بانک است، می توان بدهی بانک را تسویه نمود و پس از تسویه دیگر نیازی به باقی ماندن ملک در رهن بانک وجود ندارد و ملک از رهن بانک خارج می گردد و از این طریق می توان اقدام به فروش ملک نمود. 2)تعویض سند در رهن بانک با سندی دیگر: یکی دیگر از روش های فروش ملکی که در رهن بانک است، تعویض سند در رهن بانک با سندی دیگر است. بدین صورت که می توان سند ملک دیگری را جایگزین سند ملکی که در رهن بانک است قرار داد تا بدین وسیله از سند ملک در رهن بانک رفع اثر شود، و فک رهن صورت گیرد. البته لازم به ذکر است که مالک سند جایگزین نیز باید همان فردی باشد که از بانک تسهیلات گرفته است. با این دو روش می توان از ملک در رهن بانک فک رهن نمود و در نتیجه فروش ملکی که در رهن بانک است، مجاز می گردد. قوانین فروش ملک در رهن بانک قانون گذار در ماده 793 قانون مدنی چنین مقرر داشته است که: “راهن نمی تواند در رهن تصرفاتی کند که منافی حق مرتهن باشد مگر به اذن مرتهن.” ماده مزبور به صراحت راهن را از تصرفات منافی با مقتضای عقد رهن منع نموده است و از این رو چنانچه راهن قصد فروش مال مرهون را داشته باشد، این امر منافی حق مرتهن است از این رو چنین معامله ای باطل است و از لحاظ قانونی اثری ندارد. مجازات فروش ملک در رهن بانک مستند به ماده 793 قانون گذار هر تصرفی در ملک رهنی را بدون اذن مرتهن ممنوع نموده است اینگونه به ذهن می آید که چنین معامله ای مصداق انتقال مال غیر و کلاهبرداری است البته لازم به ذکر است که چنین ماده ای که به صراحت فروش مال رهنی را مصداق کلاهبرداری و انتقال مال غیر بداند، در قانون مجازات اسلامی وجود ندارد. اما با توجه به نظریه ی مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه مجازات فروش ملک در رهن بانک می تواند مصداق کلاهبرداری و انتقال مال غیر باشد اما این موضوع به صراحت در قانون نیامده است اما در کل چنین معامله ای باطل است. خرید ملک در رهن بانک خرید ملک در رهن بانک چنانچه با اطلاع خریدار از رهن ملک در بانک باشد و خریدار موافق انتقال تسهیلات بانکی و وام به خود باشد بلامانع است اما چنانچه ملکی که در رهن بانک است بدون در جریان قرار دادن خریدار از رهن ملک در بانک فروخته شود، این امر کلاهبرداری می باشد. اما گاهی خریدار از این موضوع که ملک در رهن بانک است مطلع است و با اطلاع از این موضوع جهت خرید ملک رهنی وارد معامله می گردد. در این مواقع در وهله اول خریدار ملک در رهن بانک، بایستی از طریق دفاتر ثبت اسناد و املاک استعلام ملک مزبور را کسب نماید، در این صورت پس از استعلام و اطلاع از اینکه ملک در رهن بانک است لازم است که اجازه بانک جهت انتقال ملک گرفته شود، چنانچه بانک با انتقال مزبور موافقت نماید، موافقت نامه بانک ضمیمه پرونده می گردد. در این مرحله خریدار باید بخشی از مبلغ مورد معامله را به فروشنده پرداخت نماید و برای الباقی توافق شود که خریدار و فروشنده در دفترخانه حضور پیدا کرده و سند ملک به خریدار تحویل گردد. فروشنده و خریدار لازم است که راجع به انتقال وام و تسهیلات بانکی به خریدار توافق نمایند، از این رو پس از توافقات لازم است که به بانک مراجعه نموده و توافق شفاهی خود را در بانک رسمی نمایند و اسنادی را امضا کنند تا وام و تسهیلات به خریدار منتقل گردد و بدین صورت خرید ملک در رهن بانک امکان پذیر می گردد و پس از این مراحل سند ملک به نام خریدار منتقل می گردد.


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.