مابه تفاوت دیه مرد و زن

مابه تفاوت دیه مرد و زن

مابه تفاوت دیه مرد و زن

مابه التفاوت دیه زن و مرد 

در فرهنگ اسلامی حقوق زن و مرد در محدوده فردی و اجتماعی به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته و تفاوت های در نظر گرفته شده در زمینه، مابه تفاوت دیه مرد و زن از موضوعات بحث برانگیز در گذشته و تاکنون بوده است. مجازاتی که در صدمات جسمی و قتل پیش بینی شده است، قصاص و در برخی شرایط ارش و دیه است. از آنجا که دیه زن در قوانین مجازات اسلامی نصف دیه مرد است، این نابرابری زمینه ایجاد بسیاری از چالش ها و جنبش های اجتماعی و مدنی است. بیشترین اثر منفی این نابرابری در مواردی دیده می شود که زنان سرپرست خانوار درگیر محاکم حقوقی و پرداخت دیه می شوند و لازم می شود مابه  تفاوت دیه مرد و زن را پرداخت کنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه مابه تفاوت دیه مرد و زن با مشاوره حقوقی و موسسه وکیل تلفنی در تماس باشید.

مشاوره حقوقی مطالبه دیه

دیه زن و مرد در چه مواردی متفاوت میباشد؟

زندگی اجتماعی نیازمند وضع قوانین و مقررات است تا در گرو این مقررات و نظم، انسانها در کنار هم از امنیت و آرامش بیشتری بهره مند شوند. در این قوانین برای پیشگیری از وقوع جرم  مجازات و کیفر هایی را برای مجرم در نظر گرفته اند در دین مقدس اسلام قوانین بر اساس عدالت و کرامت انسانی استوار شده است. و قانونگذار کاملترین راهکارها برای ایجاد امنیت و حفظ سلامت جامعه بشری ارائه نموده است. و یکی از این راهکار ها تعیین دیه زن و مرد است که در قانون جزایی اسلام برای جلوگیری از ارتکاب جرم، به عنوان یک بازدارنده از آن استفاده می شود.  بنا به قوانین شرع تعیین دیه و میزان آن فقط توسط فقها انجام میگیرد و بر این اساس اگر قتل غیر عمد اتفاق افتاده باشد یعنی فرد در اثر سهل انگاری و یا هرگونه اشتباه دیگر به قتل رسیده باشد دیه پرداختی به بازماندگان زن و مرد متفاوت خواهد بود و علت این است که مردان اغلب تامین کننده معیشت خانواده اند و در صورتی که خانواده ای مرد خود را از دست بدهد بیشتر تحت تاثیر مشکلات اقتصادی خواهد بود. اما در قتل عمد میزان دیه کاملا توافقی است و میزان دیه تعیین شده کاربردی ندارد.

چارت هزینه مشاوره حقوقی

کسری دیه زن در قتل غیر عمد چگونه پرداخت میشود؟

بر اساس قوانین شرع و فتوای فقها، در قتل غیر عمد دیه مرد دو برابر زن خواهد بود اما بنا به رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور تفاوت دیه زنان در قتل غیر عمد از سوی صندوق تامین خسارت های بدنی به زنان یا بازماندگان آنها پرداخت می شود.

بنا به ماده 551 قانون مجازات اسلامی « در کلیه جنایاتی که عامل جنایات مرد نیست معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود. »

بر این اساس مابه تفاوت دیه مرد و زن در اغلب جنایت ها مانند قتل غیر عمد با تخصیص بودجه ای که در اختیار صندوق تامین خسارت های بدنی قرار گرفته پرداخت می شود. مشاوره حقوقی تلفنی با وکلای موسسه وکیل تلفنی اطلاعات کافی در مورد جزئیات و سایر منابعی که مابه تفاوت دیه مرد و زن را تامین می کند در اختیار شما خواهد گذاشت.

مشاوره حقوقی دیه قتل

آیا دیه زن و مرد در تصادفات برابر میباشد؟

قانونگذار در قوانین وضع شده به دنبال ایجاد آرامش و امنیت در جامعه می باشند رانندگی و حوادث دو موضوع جدایی ناپذیر است که ذهن بسیاری از رانندگان را به خود مشغول نموده است و باعث ایجاد استرس و نگرانی هایی در هنگام رانندگی و حوادث احتمالی آن بوده است.  به دنبال هر حادثه ای در هنگام رانندگی پرداخت دیه قابل طرح است که در سالهای اخیر با داشتن پوشش بیمه اجباری شخص ثالث تا حدی قابل رفع بوده است.

با توجه با ماده قانونی 445 قانون مجازات اسلامی به مفهوم دیه اشاره نموده است می توان گفت شرایط تعیین دیه شامل دو مورد است:

جرایم عمدی: در این نوع از جرایم  مابه تفاوت دیه مرد و زن،  به جای قصاص با توجه به توافقات صورت گرفته، خانواده مقتول با قاتل دیه مطالبه می شود.

جرایم غیرعمد: در این نوع از جرایم که به صورت جرم شبه عمد و جرم حاصل از خطای محض صورت گرفته است، مجازات مجرم پرداخت دیه است.که مطابق قانون مابه تفاوت دیه مرد و زن توسط صندوق تامین خسارت های بدنی تامین و پرداخت می شود.

قابل توجه است که قانون در مورد مابه تفاوت دیه مرد و زن در تصادفات صحبتی به میان نیاورده است و دیه زن و مرد در تصادفات را برابر تعیین نموده است . با استناد به ماده 10 قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 به این ترتیب بیان شده است.« بیمه گر مکلف به زیان دیدگان را بدون لحاظ جنسیت و دین تا سقف تعهدات بیمه پرداخت کند و در این موارد دیه زنان با دیه مردان برابر است.

مشاوره حقوقی دیه زن و مرد

 مابه تفاوت دیه زن در چه مواردی توسط دولت پرداخت میشود؟

با توجه به رای دیوان عدالت اداری کشور در قوانین جمهوری اسلامی ایران مابه تفاوت دیه مرد و زن  توسط صندوق تامین خسارت های بدنی تامین و پرداخت می شود. در قسمتی دیگر از این رای تاکید شده است. « برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاه ها و سایر مراجع، اعم از قضایی و غیر آن لازم اتباع است.» در قوانین وضع شده در شرع دیه زن نصف دیه مرد است ولی با تغییرات لحاظ شده در دیوان عالی کشور در تصادفات رانندگی دیه مرد و زن مساوی است و مابه تفاوت دیه مرد و زن  یا همان کاستی دیه زنان نسبت به دیه مردان از طریق صندوق تامین خسارت های بدنی، به زنان یا اولیای دم آنها قابل پرداخت و جبران خسارت می شود.

 

اعسار از پرداخت دیه 
مطالبه خون بها از اداره بیت المال
مشاوره حقوقی محاسبه دیه
مشاوره حقوقی مطالبه دیه از دولت 

 

سوالات متداول

1-دیه در اسلام به چه منظور است؟

دیه در دین اسلام، پرداخت خسارت به بازماندگان فرد متوفی است و مربوط به قتل غیر عمد است که در اثر تصادف و سهل انگاری از طرف فرد دیگری بوجود آمده است و مابه تفاوت دیه مرد و زن توسط صندوق تامین خسارت های بدنی تامین و پرداخت می شود.

2-میزان دیه در قتل عمد به چه صورت تعین می شود؟

 در قتل عمد تعیین مقدار دیه می تواند با توافق طرفین تعیین شود و دیه تعیین شده توافقی از نظر قانون بدون ایراد است.

3-آیا وجود مابه تفاوت دیه مرد و زن می تواند مبنی بر بالا بودن ارزش مرد نسبت به زن باشد؟

در تعیین دیه از نظر شرع موضوع ارزش گذاری مادی بحثی است بی بنیاد زیرا اگر قرار بر تعیین دیه بر اساس ارزش گذاری مادی باشد دیه افراد باید با توجه به سطح طبقاتی شان تعیین می شد و دیه کودکان و سالمندان با یکدیگر متفاوت می بود.

4-در تصادفات رانندگی و بیمه شخص ثالث مابه تفاوت دیه مرد و زن به چه صورت است؟

در تصادفات رانندگی و اجباری شدن بیمه شخص ثالث دیه زن و مرد به طور برابر پرداخت می شود و در مواردی که خسارت توسط بیمه پرداخت می شود مابه تفاوت دیه مرد و زن بر مبنای شرعی به زن پرداخت می شود.

5- مهمترین تفاوت هایی که در قانون مجازات اسلامی در مورد زن و مرد وجود داشته، چیست؟

زمان مسئولیت کیفری: اطفال در صورت ارتکاب جرم از مسئولیت کیفری در امان هستند دختران تا سن 9 سالگی و پسران تا پایان سن 15 سالگی

اعتبار شهادت زن در اثبات دعوی و جرم: مطابق قانون مجازات اسلامی زنان در جرائم لواط، مساحقه، قوادی، قذف، شرب خمر، محاربه، سرقت و قتل  شهادتشان دارای اعتبار نیست و برخی از موارد حقوقی یا شهادت دو زن در برابر یک مرد معتبر می باشد

قصاص: در حکم قصاص نیز تفاوت های عمده ای بین زن و مرد وجود دارد بطوریکه اگر زنی عمدا مردی را به قتل برساند قصاص می شود ولی اگر مردی زنی را به قتل برساند در صورتی مرد قصاص می شود که خانواده زن نصف دیه مرد را به او بپردازد.

دیه: مطابق ماده 300 قانون مجازات اسلامی: دیه قتل زن مسلمان، خواه عمدی و خواه غیر عمدی نصف دیه مرد مسلمان است.


سوالات متداول

نظرات

بهنام رحمانی فرد

با سلام برابری دیه زن و مرد در قانون بیمه اجباری متن رأی وحدت رویه شماره ۷۷۷- ۱۳۹۸/۲/۳۱ هیأت عمومی دیوان عالی در رابطه با دیه با عنایت به مفاد ماده ۲۸۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ در نحوة تقسیم‌بندی جنایات علیه نفس یا عضو یا منفعت و عمومیت مقررات تبصره ذیل ماده ۵۵۱ این قانون، نظر به اینکه مکلف شدن صندوق تأمین خسارتهای بدنی به پرداخت معادل تفاوت دیه اناث تا سقف دیه ذکور امتنانی است. لذا در کلیه جنایات علیه زنان، اعم از نفس یا اعضا، مابه‌التفاوت دیه مربوط به آنان، باید از محل صندوق مذکور پرداخت شود و بر این اساس آراء دادگاه‌های تجدیدنظر استان‌های لرستان و گلستان در حدی که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آرا صحیح و قانونی تشخیص می‌گردد. این رأی به استناد قسمت اخیر ماده ۴۷۱ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاه‌ها و سایر مراجع اعم از قضائی و غیر آن لازم‌الاتباع است. آیا پرداخت مابه التفاوت دیه زن از صندوق تامین خسارتهای بدنی امری جدید است؟ مطابق قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 پرداخت مابه التفاوت دیه زن تا سقف دیه مرد باید پرداخت شود و امری قانونی و اجرایی و عملی بود و تصویب رای وحدت رویه شماره 777 دیوان عالی تغییری در ماهیت قوانین و کلیت ماجرا ندارد فقط در جهت ایجاد رویه برای محاکم بوده است. و برابری دیه زن و مرد در موارد خاص توسط صندوق تامین خسارتهای بدنی جبران می گردد


فریبرز ذوالفقاری

با سلام فرهنگ اسلامی حقوق زن و مرد در محدوده فردی و اجتماعی به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته و تفاوت های در نظر گرفته شده در زمینه، مابه تفاوت دیه مرد و زن از موضوعات بحث برانگیز در گذشته و تاکنون بوده است. مجازاتی که در صدمات جسمی و قتل پیش بینی شده است، قصاص و در برخی شرایط ارش و دیه است. از آنجا که دیه زن در قوانین مجازات اسلامی نصف دیه مرد است، این نابرابری زمینه ایجاد بسیاری از چالش ها و جنبش های اجتماعی و مدنی است. بیشترین اثر منفی این نابرابری در مواردی دیده می شود که زنان سرپرست خانوار درگیر محاکم حقوقی و پرداخت دیه می شوند و لازم می شود مابه تفاوت دیه مرد و زن را پرداخت کنند


معراج فرجی

با سلام مساله اینست که دیه در ذات و اصل برابر نیست اما بنا به رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور تفاوت دیه زنان در قتل غیر عمد از سوی صندوق تامین خسارت های بدنی به زنان یا بازماندگان آنها پرداخت می شود. بنا به ماده 551 قانون مجازات اسلامی « در کلیه جنایاتی که عامل جنایات مرد نیست معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود. »


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام، همان‌طوری‌که همه ما می‌دانیم ارزشمندترین سرمایه‌ی ما انسان‌ها جان آدمیان است و چیزی بالاتر از جان انسان‌ها وجود ندارد اما ازآن‌جایی‌که هر انسانی لاجرم روزی طعم مرگ را خواهد چشید و نوع مرگ هرکسی هم متفاوت خواهد بود در زمانی که قتلی اتفاق می افتد ناگزیر قانون نیز برای آن مجازاتی در نظر گرفته است، باید دانست که به‌لحاظ جنبه‌ی خصوصی جرم و برای جبران مافات زندگی، قانون برای مردها در زمانی‌که میزان دیه از یک‌سوم مقرر در قانون بیشتر شود دو برابر زن‌ها دیه در نظر گرفته است اما این ماده قانونی توسط برخی از آرای وحدت رویه تعدیل گشته است و طرفین می‌توانند با استفاده از برخی از امتیازات به حق خود دست پیدا کنند ، بدین صورت اگر جرمی که اتفاق افتاده است به‌صورت عمدی باشد این شرایط و امکان وجود دارد که خانواده ولی دم تا هر میزان که تمایل داشته باشند از خانواده قاتل دیه گرفته و بعد از آن رضایت دهند و در زمانی‌که قتل غیرعمد باشد براساس رأی وحدت رویه‌ای که وجود دارد به میزان مابه‌التفاوت دیه زن توسط صندوق تأمین خسارت‌های بدنی پرداخت می‌شود پس باید دانست که تا حد بسیار زیادی تفاوت آن‌چنانی میان دیه زن و مرد وجود نخواهد داشت. برای رفع ابهامات موجود و دانستن دیگر جزئیات در زمانی‌که با چنین مشکلی مواجه می‌شویم توصیه ما مشورت و با وکلای کارکشته مؤسسه وکیل تلفنی است، موفق باشید.


Mohamad sheykhi

بر اساس قوانین شرع و فتوای فقها، در قتل غیر عمد دیه مرد دو برابر زن خواهد بود اما بنا به رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور تفاوت دیه زنان در قتل غیر عمد از سوی صندوق تامین خسارت های بدنی به زنان یا بازماندگان آنها پرداخت می شود. بنا به ماده 551 قانون مجازات اسلامی « در کلیه جنایاتی که عامل جنایات مرد نیست معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود. »


حمید مرادی نیل

با سلام دیه، پرداخت خسارت مربوط به جرایم غیر عمد می باشد. در صورت قتل به بازماندگان متوفی خواهد رسید. طبق رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور که در مطالب آقای دکتر توکلی اشاره گردید تفاوت دیه زنان در قتل عمد از طرف صندوق تأمین خسارت های بدنی مطابق قانون مجازات اسلامی پرداخت خواهد شد.


افشاری

با سلام و تقدیم احترام با پیشرفت جوامع موضوعات جدیدحقوقی نیز در بین روابط افراد پیش می‌آید که در صورت عدم آگاهی افراد ممکن است ضررهای غیر قابل جبرانی به آنها وارد گردد، که موسسه وکیل تلفنی این امکان را برای افراد فراهم می کند که در هر زمان که بخواهند می توانند از مشاوره ها و خدمات موسسه استفاده کنند . با پیشرفت ارتباطات نحوه مراجعه افراد به وکلا و کارشناسان نیز دچار تغییر شده و افراد می توانند با صرف کمترین زمان و هزینه همیشه در کنار خود وکیل خبره داشته باشند . جا داره از موسسه وکیل تلفنی و اعضای آن تشکر کنم که این امکان را در کشور ما در اختیار افراد قرار داده است تا بتوانند با مشاوره های بجا از حقوق خود دفاع کنند .


مجید شیخی

قرآن بر برابری زن و مرد است و با توجه به آن، تنها ملاک برتری انسان‌ها بر یکدیگر میزان تقوای آن‌ها است و جنسیت افراد به هیچ عنوان نباید دلیلی برای برتری آنها نسبت به یکدیگر باشد، اما با این وجود می‌بینیم که افرادی با بهانه‌های مختلف از نام دین و مذهب استفاده کرده و انسان‌ها را به‌واسطه جنسیت‌شان بر یکدیگر برتری می‌دهند. برخی از عالمان دینی، دو برابر بودن دیه مرد نسبت به زن، به‌معنای بیشتر بودن ارزش مرد نیست بلکه علتش را این‌گونه بیان کرده‌اند که چون زنان معمولا سرپرست خانوار نیستند، با فوت شوهرشان اگر دیه دو برابر به آنها تعلق بگیرد زندگی بهتری خواهند داشت و سختی کمتری از لحاظ مالی متوجه‌شان می‌شود.آیه 92 سوره نساء که در آن با صراحت، احکام مربوط به دیه زنان و مردان با هم مشترک دانسته شده و هیچ برتری‌ای برای مردان در این موضوع در نظر گرفته نشده است در می‌یابیم که در قرآن نیز این مسئله برای زنان و مردان یکسان در نظر گرفته شده است.


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.