حصر وراثت چیست؟

حصر وراثت چیست؟

حصر وراثت چیست؟

برای بسیاری از افراد این پرسش به وجود می‌آید که حصر وراثت چیست؟ در این مطلب می‌خواهیم بگوییم که حصر وراثت چه معنایی دارد و تمامی موارد و قوانینی که مربوط به این مسئله هستند را توضیح دهیم. حصر وراثت به گواهی انحصار وراثت می‌گویند، این گواهی به صورت قانونی صادر می‌شود و شورای حل اختلاف صادر کننده گواهی حصر وراثت است. در این گواهی نشان داده می شود که چه افرادی ورثه قانونی فرد فوت شده می‌باشند. نسبت هر یک از وراث با متوفی در گواهی اعلام می‌گردد. همچنین میزان سهم هر یک از وراث که باید به آنها تعلق بگیرد، در این گواهی اعلام می‌شود. 

وصیت نامه و حصر وراثت مشخص می‌کنند که چه افرادی حق دارند، اموال و دارایی فرد فوت شده را در اختیار بگیرند. برای انتقال قانونی اموال فرد فوت شده به ورثه، برای فروش و تقسیم اموال متوفی به گواهی حصر وراثت نیاز داریم. این گواهی بعد از فوت متوفی برای انجام کارهای قانونی و اداری، از جمله مالیات بر ارث و تقسیم ترکه، دارای اهمیت بالایی می باشد. گواهی حصر وراثت به دو نوع تقسیم بندی می گردد و شامل: گواهی حصر وراثت نامحدود و گواهی حصر وراثت محدود است. طبق قانون گواهی حصر وراثت نامحدود برای اموال با ارزش بالای 50 میلیون و گواهی حصر وراثت محدود برای اموال با ارزش زیر 50 میلیون می باشند. 

منظور از حصر وراثت چیست؟

اگر می‌خواهید بدانید منظور از حصر وراثت چیست؟ باید بگوییم که این گواهی یک مدرک قانونی به شمار می رود و هدف این گواهی مشخص کردن سهم الارث وراثت بطور قانونی است. به بیان ساده‌تر باید بگوییم حصر وراثت مانند یک شناسنامه، برای افراد وارث می‌ باشد. در این گواهی مشخص می شود که چه افرادی می توانند اموال فرد فوت شده را به ارث ببرند. همچنین این مسئله در گواهی حصر وراثت اعلام می شود که هر یک از وراث چه مقدار از اموال فرد متوفی را می توانند دریافت کنند. 

گواهی حصر وراثت برای انجام دادن مراحل قانونی که مربوط به انتقال اموال و دارایی های فرد فوت شده است ضروری می باشد. وصیت نامه و حصر وراثت برای انتقال اموال متوفی یک گواهی ضروری به حساب می آیند و باید توسط شورای حل اختلاف آن را دریافت کنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که بدون داشتن گواهی حصر وراثت، وراث حق انجام هیچ اقدامی را در خصوص اموال متوفی به صورت قانونی ندارند. شاید برخی از شما کاربران نیز درگیر این مسئله باشید و به همین دلیل به اطلاعات بیشتری درباره ی این موضوع نیاز خواهید داشت. به شما پیشنهاد می کنیم، برای کسب اطلاعات بیشتر مطالبی که در ارتباط با ارث و قوانین تقسیم ارث هستند را مطالعه نمایید. 

 

               تفاوت ها

             حصر وراثت 

            انحصار وراثت

معنا و مفهوم

به معنای تعیین وراث و میزان سهم الارث وراثت است.

به معنای صدور یک گواهی رسمی که انحصاری بودن ورثه را مشخص می کند.

ماهیت حقوقی

روندی در جهت جمع آوری اطلاعات و مدارک می باشد.

نتیجه ای است که به طور رسمی و حقوقی از این گواهی اخذ می گردد.

کاربرد

در جهت تعیین ورثه و سهم آنها بکار برده می شود.

در جهت انجام اقداماتی از جمله فروش، انتقال و تقسیم اموال فرد متوفی به شکل قانونی استفاده می گردد.

مراحل اجرایی

شامل تنظیم کردن استشهادیه و جمع آوری مدارک و اطلاعات می باشد.

شامل ارسال دادخواست، آگهی کردن و صدور سند، می باشد.

آگهی عمومی

لازم به درج آگهی نمی باشد.

لازم است برای اطلاع رسانی در روزنامه آگهی شود.

 

تفاوت انحصار وراثت و حصر وراثت چیست؟

اگر قصد دارید که بدانید گواهی حصر وراثت چیست؟ باید تفاوت آن را با انحصار وراثت بدانید. تفاوت حصر وراثت و انحصار وراثت در معنی چندان زیاد نمی ‌باشد. حصر وراثت به فرایند تعیین کردن ورثه و سهم الارث آنها گفته می شود. در واقع گواهی حصر وراثت برای تعیین کردن سهم الارث دارایی‌های متوفی می ‌باشد. انحصار وراثت به معنی صدور گواهی رسمی است که از سوی دادگاه ارسال می ‌شود. دادگاه گواهی که مبنی بر انحصاری بودن ورثه است را صادر می کند. در گواهی انحصار وراثت امکان انتقال دادن اموال به صورت قانونی فراهم می‌شود. به بیان دیگر انحصار وراثت به معنی مشخص کردن ورثه از طریق مراجع قضائی می باشد. بنابراین باید بگوییم در حصر وراثت و انحصار وراثت تفاوت بسیار کمی وجود دارد. 

گواهی حصر وراثت در مقایسه با انحصار وراثت تشریفات قانونی و اداری کمتری را شامل می شود. در بیان دیگر می توانیم بگوییم حصر وراثت، اقدامی در جهت انجام فرایند انحصار وراثت می باشد. حتما این نکته را به خاطر داشته باشید که برای دریافت انحصار وراثت نامحدود، باید اموال متوفی و مشخصات وراث در روزنامه درج شود. به طور خلاصه تفاوت این دو را به شکل دیگری بیان می کنیم. ابتدا باید از طریق حصر وراثت ورثه و اموال متوفی مشخص شده و سپس با توجه به اطلاعات ارائه شده گواهی انحصار وراثت صادر گردد. این تعریف به صورت خلاصه و آسان هر دو گواهی را به شما معرفی می نماید. اگر نمی‌دانید برای انتقال اموال متوفی و تعیین کردن سهم الارث باید چه اقدامی انجام دهید، پیشنهاد می‌ دهیم با وکلای حرفه‌ای مشورت کنید. وکلایی که در زمینه انتقال اموال متوفی فعالیت می کنند، می ‌توانند به شما برای دریافت گواهی حصر وراثت یا انحصار وراثت کمک نمایند.

صدور گواهی انحصار وراثت

برای دریافت حصر وراثت باید کجا بریم؟

اکنون که متوجه پرسش حصر وراثت چیست؟ شدید، باید بدانید برای دریافت این گواهی کجا بروید. جهت دریافت نمودن گواهی حصر وراثت نیاز است به شورای حل اختلاف مراجعه نمایید. شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت فرد متوفی، مهمترین مرکزی است که باید به آن مراجعه کنید. این مسئله که به شورای حل اختلاف نزدیک‌ترین محل سکونت متوفی مراجعه کنید، برایتان آسوده‌تر است. مدارک مورد نیاز جهت درخواست گواهی انحصار وراثت را به طور کامل آماده نمایید. با در دست داشتن مدارک ضروری می‌توانید به شورا مراجعه نمایید و دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت را ارائه دهید. شورای حل اختلاف امکان دارد دستور انتشار آگهی را در روزنامه صادر کند. با انتشار آگهی در روزنامه اگر کسی ادعای وراثت داشته باشد، متوجه این مسئله می‌گردد. بعد از طی کردن مراحل قانونی و بررسی نمودن مدارک، شورا گواهی انحصار وراثت را به صورت قانونی صادر خواهد کرد. 

مدارک مورد نیاز جهت درخواست گواهی انحصار وراثت متفاوت هستند. گواهی فوت متوفی که به صورت اصل و کپی شده است را باید تحویل دهید، همچنین شناسنامه و کارت ملی متوفی از شما درخواست می‌شود. شما باید اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی متوفی را تحویل دهید، در صورت وجود همسر عقدنامه را نیز باید ارائه کنید. همچنین تمامی وراث باید شناسنامه و کارت ملی خود را تحویل دهند. استشهادیه محضری یکی دیگر از مدارکی است که باید تحویل دهید، در این استشهادیه شهادت دو شاهد که مبنی بر وراثت است، باید تایید شود. وصیت‌نامه در صورتی که وجود داشته باشد، از شما برای صادر کردن گواهی انحصار وراثت دریافت می‌گردد. دادخواست گواهی انحصار وراثت را می‌توانید از دفتر خدمات قضایی تهیه کنید و در جهت ادامه روند کار تحویل دهید. شما کاربران می توانید، برای اطلاع از نحوه دریافت گواهی حصر وراثت با ما تماس بگیرید، 09216078618.

مدارک لازم برای دادخواست حصر وراثت

شما باید بدانید که مدارک لازم برای اخذ گواهی حصر وراثت چیست؟ در صورتی که مدارک ضروری دادخواست حصر وراثت را به طور کامل تحویل دهید، سریع‌تر می ‌توانید این دادخواست را دریافت کنید. توجه داشته باشید که این مدارک، بر اساس شرایط و قوانین محلی متفاوت خواهند بود. در واقع طبق شرایطی که دارید برخی از مدارک را نیاز نیست تحویل دهید یا برخی دیگر از آنها را باید نسبت به دیگر مدارک بیشتر کنید. فوتنامه یکی از مهم‌ترین مدارکی است که باید برای دریافت گواهی حصر وراثت ارائه دهید. در گواهی فوت اعلام می‌شود که فرد متوفی زنده نیست، این گواهی توسط مراجع رسمی تحویل داده می شود. در صورتی که وراث بالغ باشند و به صورت فردی برای صادر شدن گواهی حصر وراثت شرکت می‌کنند، باید امضای آنها دریافت شود. گواهی عدم فوت در صورت لزوم دریافت می‌گردد، گواهی عدم فوت را باید از مراجع ذی صلاح یا مرکز پزشک قانونی دریافت کنید. 

اطلاعات و مدارک مورد نیاز جهت دادخواست حصر وراثت

شناسنامه وراث و مدارک هویتی وراث از آنها دریافت می‌شود، در صورت وجود وراث ارائه گواهی عدم فوت آنها ضروری می‌باشد. مدارکی که مربوط به اموال می‌باشند، برای اخذ گواهی حصر وراثت دریافت می‌گردند. در ادامه روند سهم الارث وراثت، لیست کامل از اموال متوفی که شامل خودرو، زمین، خانه، سهام و غیره است را باید تحویل دهید. اسناد مالکیت اموال متوفی مثل: سند زمین، سند خودرو، سند منزل، و غیره، از وراث دریافت می‌گردند. همچنین سند ازدواج و طلاق متوفی را باید ارائه کرده و مدارکی که مربوط به وصیتنامه هستند را باید تحویل دهید. در ادامه گواهی عدم وجود وصیت، طلاق نامه، گواهی عدم وجود تعهدات مالی و غیره نیز دریافت می شوند. نسخه‌های معتبر و کپی تایید شده از مدارک را تهیه نمایید، با دقت مدارک را بررسی نموده و از اعتبار و صحت آنها مطمئن شوید. 

آیا امکان اعتراض به گواهی حصر وراثت وجود دارد؟

گواهی حصر وراثت چیست؟ و آیا امکان اعتراض به این گواهی وجود دارد؟ اعتراض به این گواهی کمک می‌کند تا شما به حق خود برسید، برای اعتراض به این گواهی باید مراحل مشخص شده‌ای را طی کنید. اعتراض به گواهی حصر از سوی افرادی است که خود را وراث می‌دانند و در مراحل صدور این گواهی حضور نداشته‌اند. همچنین برخی از افراد ادعا می‌کنند که برای تعیین میزان ارث اشتباه شده است. امکان دارد وراث زمان وصیت نامه و حصر وراثت سن قانونی نداشته باشند. بنابراین بعد از اینکه به سن قانونی می‌رسند، می‌توانند به گواهی حصر وراثت اعتراض نمایند. اعتراض به این گواهی باید در مهلت قانونی مشخص شده و با ارائه دادن مستندات و دلایل کافی انجام بگیرد. نوع اعتراض و شرایط اعتراض بر اساس قوانین و مقررات کشورهای متفاوت فرق می‌کند. هر یک از کشورها به مستندات متفاوتی توجه می‌کنند و اعتراض به گواهی حصر وراثت را قبول می‌نمایند. 

به طور کلی اعتراض به مرجع قضایی که گواهی حصر وراثت را صادر می‌کند، باید بر اساس استانداردهای مشخص شده باشد. اگر فردی از وراث در مراحل صدور گواهی حضور نداشته باشد و از موارد وضع شده اطلاع نداشته باشد، می‌تواند به این گواهی اعتراض نماید. در صورتی که مواردی به درستی در گواهی حصر وراثت مشخص نشده باشند، یا وراث دیگری اضافه شوند، اعتراض به این گواهی قابل قبول است. در صورتی که اعتقاد به اشتباه برای توزیع سهم الارث وراثت ثابت شود، می‌توان به گواهی اعتراض نمود. همچنین اگر تشریفات قانونی را رعایت نکردند نیز می توان به این گواهی اعتراض کرد. برای اعتراض به این گواهی بهتر است با وکلا مشورت کنید، وکلا می توانند برای جمع آوری مدارک، ارائه استدلال‌های قانونی و تعیین مرجع مناسب به شما کمک نمایند. همچنین وکلای حرفه‌ای تمامی قوانینی که مربوط به دریافت گواهی حصر وراثت هستند را می‌شناسند.

تقسیم اموال متوفی از طریق حصر وراثت

نحوه اعتراض به حصر وراثت چگونه است؟

اگر به گواهی حصر وراثت اعتراض دارید، باید نحوه اعتراض به این گواهی را بدانید. شما به خوبی متوجه شدید که گواهی حصر وراثت چیست؟ و چه قوانینی را شامل می‌شود. برای اینکه اعتراض خود را به این گواهی ثبت کنید، باید به قوانین کشورتان توجه نمایید. در ابتدا باید مرجع صلاحیت برای رسیدگی به اعتراض، به گواهی حصر وراثت را تعیین نمایید. این مسئله از طریق قوانین و مقررات کشورها به طور کامل مشخص می‌گردد. از دست دادن مهلت قانونی برای اعتراض به گواهی حصر وراثت منجر به رد اعتراض شما خواهد شد. باید درخواست کتبی اعتراض را آماده کنید و آن را به مرجع قضایی مربوطه ارائه دهید. در درخواست اعتراض به صورت دقیق باید دلایل اعتراض را توضیح دهید. اگر ادعا می‌کنید که وارث متوفی هستید و در گواهی حصر نامتان اعلام نشده، باید نسبت خود را ثابت کنید. 

همچنین اگر ادعا دارید که در وصیت نامه و حصر وراثت اشتباهی وجود دارد، باید اشتباهات را بر اساس ارائه مدارک و مستندات لازم اعلام نمایید. در صورتی که در مراحل صدور گواهی حصر وراثت حضور نداشته‌اید باید این مسئله را بر اساس دلایل و مستندات اعلام نمایید. اگر قوانین وراثت به درستی رعایت نگشته‌اند باید این موارد با ارائه مستنداتی که تحویل می‌دهید، توضیح دهید. برای اعتراض به حصر وراثت مشاوره با وکیل برایتان بسیار مفید است. مرجع قضایی درخواستتان را بررسی می‌کند و در صورت نیاز از شما و طرف‌های دیگر دعوت می‌کند، تا در جلسه حضور داشته باشید. در این مرحله امکان دارد از شما درخواست گردد که مستندات بیشتری را تحویل دهید. مشاوره با وکیل، ارائه مدارک معتبر و توجه به قوانین کشور برای اعتراض در حصر وراثت و مسئله سهم الارث وراثت، بسیار مهم است. اگر مایل به دانستن اطلاعات بیشتری می‌باشید می توانید مقاله تقسیم ارث بدون وصیت نامه را مطالعه نمایید.

در صورت عدم همکاری بعضی از وراث در روند انحصار وراثت چه باید کرد؟

در صورت عدم همکاری برخی از وراث برای روند انحصار وراثت، باید راهکارهای متفاوتی را به کار بگیرید. شما به خوبی می‌دانید که گواهی حصر وراثت چیست؟ و باید چگونه آن را دریافت نمایید. اگر برخی از وراث برای طی کردن مراحل انحصار وراثت همکاری نکنند، راهکارهای متفاوتی وجود دارد که بر اساس قوانین و شرایط آن می‌توانید آنها را به کار بگیرید. این مسئله بسیار مهم است که ابتدا با وکیل مشورت کنید، چرا که این مسائل پیچیدگی‌های حقوقی زیادی دارند. برای حل و فصل اختلافات با وراث مخالف از طریق مذاکره و مصالحه می‌توانید مشکلات را حل نمایید. امکان دارد با ارائه دادن دلایل منطقی و آگاه کردن وراث از تکالیف و حقوقشان به توافق برسید. در صورتی که مذاکرات نتایجی نداشتند، می‌توانید از طریق دادگاه دادخواست رفع اختلاف را پیگیری نمایید. در این دادخواست دلایل عدم همکاری وراث را اعلام نمایید و خواسته‌تان را با جزئیات توضیح دهید. 

انجام حصر وراثت به صورت قانونی و رسمی

دادگاه می‌تواند در این موارد تصمیم گیری دقیقی داشته باشد و مراحل قانونی حل اختلاف را آغاز کند. اگر وراث در روند مشارکت غیر قابل دسترس یا ناتوان هستند، بهتر است درخواست تعیین نماینده قانونی برای آنها به دادگاه ارائه شود. روش‌هایی مثل مصالحه خارج از دادگاه و داوری در برخی از موارد می‌تواند به حل سریع اختلافات کمک زیادی کند. روش‌هایی مثل داوری بهترین روش‌هایی هستند که برای حل سریع اختلافات به کار گرفته می‌شوند. اگر دادگاه تصمیم به انحصار وراثت داشته باشد و وراث مخالف مانع اجرا شدن حکم باشند، دادگاه به راحتی می‌تواند اقدامات اجرایی را پیگیری کند. موارد مهمی که باید در نظر گرفته شوند را نیاز است بدانید. درخواست مشخص شده‌ای از وراث مخالف، در مورد دلایل عدم همکاری داشته باشید. همچنین تمامی مدارک‌ و اسنادی که مربوط به وراثت هستند، مانند: وصیت‌نامه و حصر وراثت، باید ارائه شوند. 

نمونه گواهی حصر وراثت

شاید بسیاری از افراد تمایل داشته باشند، بدانند نمونه گواهی حصر وراثت چیست؟ یا نمونه گواهی حصر وراثت چگونه است؟ و چه مواردی در این گواهی اعلام می‌گردد؟ در واقع به دلیل محدودیت‌های قانونی باید نمونه دقیق و کامل گواهی حذف وراثت را با پر کردن اطلاعاتتان مشاهده نمایید. گواهی حصر وراثت دارای اطلاعات محرمانه و شخصی می باشد. در این گواهی باید شماره دادنامه، تاریخ صدور، مرجع صادر کننده، مشخصات متوفی، مشخصات وراث و غیر اعلام شوند. همچنین باید هر نوع توضیح اضافی که مربوط به وضعیت وراث می باشد، در قسمت توضیحات اعلام گردد. اگر بخواهیم اطلاعاتی جهت معرفی بیشتر نمونه گواهی حصر وراثت برای دریافت سهم الارث وراثت ارائه کنیم، باید یک جمع بندی انجام دهیم. جمع بندی کلی اطلاعات نمونه گواهی حصر وراثت به شکل زیر می باشد. 

1. مشخصات کلی متوفی ازجمله اطلاعاتی که در شناسنامه او ثبت شده است، مثل شماره ملی.
2. تهیه یک لیست کامل و قانونی از وراث متوفی و میزان سهم الارث وراثت هر یک از آنها.
3. ثبت مشخصات دقیق دادگاه صادر کننده گواهی حصر وراثت، مانند: نام شعبه دادگاه مرجع.
4. درج مهر دادگاه و امضای قاضی مربوطه. 

 سهم الارث وراثت


سوالات متداول

نظرات

ثبت دیدگاه شما

فرم درخواست مشاوره حقوقی

مطالب مرتبط

موت فرضی چیست؟

ما در این مقاله ابتدا با مفهوم موت فرضی آشنا خواهیم شد. سپس احکام و اقدامات لازم

قیم کیست؟

آیا می دانید قیم کیست و چه ویژگی ها و اختیاراتی دارد؟ محجور به فردی اطلاق می شود

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
20 دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 380,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموز وکالت 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
پاسخ به سوال حقوقی کمتر از 5 دقیقه 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره با کارشناسان حقوقی 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموزان وکالت 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
ارزیابی وکیل پرونده حقوقی 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت