حبس خانگی چیست؟

حبس خانگی چیست؟

حبس خانگی چیست؟

حبس خانگی برای محدود کردن حوزه آزادی یک شخص مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع حصر خانگی اعمال برخی از محدودیت ها مانند جلوگیری از ملاقات با دیگران، سفر کردن، ارتباط با دنیای خارج است. فردی بر اساس نظر دستگاه های ذیربط در محل سکونت فرد اعمال می شود و فرد به زندان فرستاده نمی شود.

هرگاه زندانی کردن افراد مناسب به نظر نرسید تصمیم بر حبس خانگی افراد گرفته می شود. بیشتر حبس خانگی برای چهره های سیاسی مخالف حکومت بکار برده می شود اما همین موضوع نیز می تواند جایگزین مناسبی برای مجازات سایر جرایم نیز باشد. بسیاری از چهره های سیاسی در جهان و تعدادی نیز در ایران در طول سالیان حبس خانگی شده اند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل متخصص حبس خانگی می توانید با موسسه حقوقی وکلای تلفنی تماس بگیرید. وکیل پایه یک دادگستری در تماس تلفنی با شما مشاوره حقوقی ارائه خواهد داد.

 

هزینه مشاوره حقوقی

آیا حبس خانگی در ایران قانونی است؟

در هیچ یک از قوانین جمهوری اسلامی ایران هیچ اشاره ای به حبس خانگی، بازداشت خانگی یا حصر خانگی نشده است. تنها اشاره ای که قانون اشاره به «اقامت اجباری در محل معین» نموده ماده 23 قانون مجازات اسلامی است.

در این ماده قانونی به 15 مورد مجازات تکمیلی اشاره شده که مورد اول آن « اقامت اجباری در محل معین» و مورد دوم آن «منع از اقامت در محل یا محل های معین» است. در این ماده قانونی آمده است: " دادگاه می‌تواند فردی را که به حد، قصاص یا مجازات تعزیری محکوم کرده است، با رعایت شرایط مقرر در این قانون، متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات‌ های تکمیلی بندها و تبصره‌ های این ماده محکوم نماید."

پس اگر کسی مجازات اصلی او تعیین شده باشد دادگاه نیز می تواند یکی از این بنده ها را به عنوان مجازات تکمیلی در نظر بگیرد. در تبصره یک همین ماده نیز آمده است: " مدت مجازات تکمیلی بیش از دوسال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید."

در واقع در قانون به حبس خانگی اشاره نشده است اما می توان از آن به عنوان مجازات جایگزین استفاده کرد. حبس خانگی یک اقدام تنبیهی و محرومیت اجتماعی است. در اصل 36 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز آمده است:" حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد."

 

حبس خانگی افراد

در چه مواردی می توان از حبس خانگی استفاده کرد؟

گاهی اوقات برخی افراد سرشناس و سیاسی علیه امنیت ملی اقداماتی را انجام می دهند. در برخی از شرایط فضا برای محاکمه قانونی آنها وجود ندارد و شورای عالی امنیت ملی به اضطرار اقدام به محدود کردن این افراد می نماید تا در آینده اگر شرایط فراهم شد محاکمه نیز انجام شود.

همچنین زمانیکه شخصی ناآگاهانه یا به هر دلیلی جرمی را مرتکب شده است جایگزین کردن زندان او با حبس خانگی می تواند تاثیرگذار باشد.

در اینجا لازم است نگاهی به اصل 32 قانون اساسی جمهوری اسلامی داشته باشیم که در آن اصل آمده است: " هیچ‌کس را نمی‌توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می‌کند. در صورت بازداشت، موضوع اتهام باید با ذکر دلایل بلافاصله کتباً به متهم ابلاغ و تفهیم شود و حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پرونده مقدماتی به مراجع صالحه قضایی ارسال و مقدمات محاکمه، در اسرع وقت فراهم گردد. مختلف از این اصل طبق قانون مجازات می‌شود."

آیا حبس خانگی در محاسبه مدت مجازات لحاظ می شود؟

همانطور که گفته شد در قانون حبس خانگی پیش بینی نشده است. اما اگر یک نفر بعد از چند سال حبس خانگی محاکمه شود و به مجازات حبس محکوم گردد با توجه به اینکه بازداشت موقت نیز در مدت مجازات محاسبه می شود قطعا باید حبس خانگی نیز محاسبه گردد.

 

ارتباط در واتس اپ

همانطور که گفته شد نظریه های مختلفی در مورد حبس خانگی وجود دارد و قانون نیز در این ارتباط سکوت کرده است. اگر سوالات حقوقی متعدد دارید و میخواهید مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان انجام دهید این امکان در موسسه حقوقی وکلای تلفنی فراهم شده است. به هر تعداد سوال حقوقی داشته باشید می تواند آنها را مطرح کنید تا وکلا در کمترین زمان به آنها پاسخ دهند.

رهایی از حبس خانگی به کمک وکیل

وکیل به مواد قانونی آشنایی کامل دارد و با استناد به مواد حقوقی و قانونی می تواند موکل خود را در رهایی از حبس خانگی کمک کند. با توجه به اینکه مسائل حقوقی دارای پیچیدگی های خاصی است پیشنهاد می شود قبل از هر اقدام حقوقی با وکیل خوب مشاوره حقوقی انجام دهید.

وکیل کاربلد در بحث حبس خانگی بهترین راه حل را برای کمک به موکل خود می یابد و در جلسات دادگاهی از آن استفاده می کند.

 

مشاوره حقوقی جرائم امنیت داخلی و خارجی 
تبانی در معاملات دولتی
مجازات شکار غیرقانونی 
مشاوره حقوقی کیفری
درباره ما 


سوالات متداول

نظرات

فاطمه علی زاده

بل سلام و عرض ادب احتراما قانون ایران در مورد حبس خانگی ماده ای اختصاص داده نشده وقانون گذار سکوت کرده اما حبس خانگی (حصر خانگی، بازداشت خانگی) از نگاه حقوقی یعنی حوزه آزادی یک شخص توسط صاحبان قدرت محدود به خانه یا محل سکونت او شود. معمولاً در این شرایط هرگونه سفر، ملاقات با دیگران، ابراز عقیده یا ارتباط با دنیای خارج ممنوع یا بسیار محدود می‌باشد. بازداشت خانگی به عبارتی جایگزین خفیفی برای بازداشت در زندان است. مانند پابند الکترونیکی که این روزا کاربرد فراوانی دارد .


حسین سیفی

اگر ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی و مقرره این ماده مبنی بر اقامت اجباری در محل معین را حتی به حبس خانگی تعبیر و تفسیر نماییم ، باید توجه داشت که حداکثر مدت مجازات تکمیلی موضوع ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی ۲ سال می‌باشد هرچند در عمل در خصوص برخی چهره‌ها به نظر می‌رسد که این مدت فراتر از مدت قانونی بوده است و البته باید‌توجه‌داشت همین مجازات تکمیلی بایستی پس از محاکمه و در پی حکم محکومیت لحاظ گردد و نه اینکه بدون محاکمه و صدور حکم چنینی امری رخ دهد .


یلدا رزمی

با سلام جرایم و مجازات ها در قانون مجازات اسلامی معین شده اند، در بعضی موارد الزاما و در بعضی جرایم مشروطا قاضی به جای مجازات حبس به مجازات جایگزین حکم می دهد ، که تمامی این موارد درست است در اختیار قاضی است ولی بعضی شرایط در مجنی علیه نیز وجود داشته باشد باعث جایگزین حبس یا در برخی موارد معافیت از مجازات می شود ، مجازات حبس خانگی در جرایم سیاسی و برای بعضی از سیاستمداران قابل اعمال می باشد .


معراج فرجی

به استناد ماده 23 قانون مجازات اسلامی است. در این ماده قانونی به 15 مورد مجازات تکمیلی اشاره شده که مورد اول آن « اقامت اجباری در محل معین» و مورد دوم آن «منع از اقامت در محل یا محل های معین» است. در این ماده قانونی آمده است: " دادگاه می‌تواند فردی را که به حد، قصاص یا مجازات تعزیری محکوم کرده است، با رعایت شرایط مقرر در این قانون، متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات‌ های تکمیلی بندها و تبصره‌ های این ماده محکوم نماید


بهنام رحمانی فرد

باسلام هیچ یک از قوانین جمهوری اسلامی ایران هیچ اشاره ای به حبس خانگی، بازداشت خانگی یا حصر خانگی نشده است. تنها اشاره ای که قانون اشاره به «اقامت اجباری در محل معین» نموده ماده 23 قانون مجازات اسلامی است. در این ماده قانونی به 15 مورد مجازات تکمیلی اشاره شده که مورد اول آن « اقامت اجباری در محل معین» و مورد دوم آن «منع از اقامت در محل یا محل های معین» است. در این ماده قانونی آمده است: " دادگاه می‌تواند فردی را که به حد، قصاص یا مجازات تعزیری محکوم کرده است، با رعایت شرایط مقرر در این قانون، متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات‌ های تکمیلی بندها و تبصره‌ های این ماده محکوم نماید." پس اگر کسی مجازات اصلی او تعیین شده باشد دادگاه نیز می تواند یکی از این بنده ها را به عنوان مجازات تکمیلی در نظر بگیرد. در تبصره یک همین ماده نیز آمده است: " مدت مجازات تکمیلی بیش از دوسال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید." در واقع در قانون به حبس خانگی اشاره نشده است اما می توان از آن به عنوان مجازات جایگزین استفاده کرد. حبس خانگی یک اقدام تنبیهی و محرومیت اجتماعی است. در اصل 36 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز آمده است:" حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد


متقی راد

کیفر زندان از شایعترین و پرهزینه ترین ضمانت اجراها در حقوق کیفری است که به لحاظ پیچیدگی مدیریت آن از نظر تأثیر اصلاحی بر محکومین, چندان موفقیت آمیز نبوده است . اصلاح رژیم زندانها و یافتن جایگزین مناسب از دیرباز مورد توجه کیفر شناسان قرار گرفته و اخیراً با نظریه مجازاتهای اجتماعی, شدت بیشتری پیدا کرده است. این آموزه با هدف تحمیل مجازات بدون مداخله متعارف در روابط اجتماعی و عاطفی بزهکار, همزمان با تأمین امنیت و آسایش عمومی مطرح شده است. به نظر می رسد حبس خانگی به عنوان مصداقی از مجازاتهای اجتماعی, از تورم جمعیت کیفری زندانها و هزینه نگهداری زندانیان می کاهد و ضمن ایجاد محدودیت در آزادی محکومان کم خطر با اصول انسانی و بشر دوستانه تطابق بیشتری دارد.


سهند مهدی پور

اگر کسی مجازات اصلی او تعیین شده باشد دادگاه نیز می تواند یکی از این بنده ها را به عنوان مجازات تکمیلی در نظر بگیرد. در تبصره یک همین ماده نیز آمده است: " مدت مجازات تکمیلی بیش از دوسال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید."


مجتبی خسروی

حبس خانگی یعنی محدودشدن حوزه ازادی شخص توسط قدرت.که شامل خانه ایمیل سکونت می شود.دراین شرایط معمولاً گونه سفریاملاقات با دیگران یاابرازعقیده ممنوع است حبس خانگی .جایگزین خفیف زندان هست


مجید شیخی

حبس خانگی برای محدود کردن حوزه آزادی یک شخص مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع حصر خانگی اعمال برخی از محدودیت ها مانند جلوگیری از ملاقات با دیگران، سفر کردن، ارتباط با دنیای خارج است. فردی بر اساس نظر دستگاه های ذیربط در محل سکونت فرد اعمال می شود و فرد به زندان فرستاده نمی شود. هرگاه زندانی کردن افراد مناسب به نظر نرسید تصمیم بر حبس خانگی افراد گرفته می شود. بیشتر حبس خانگی برای چهره های سیاسی مخالف حکومت بکار برده می شود اما همین موضوع نیز می تواند جایگزین مناسبی برای مجازات سایر جرایم نیز باشد. بسیاری از چهره های سیاسی در جهان و تعدادی نیز در ایران در طول سالیان حبس خانگی شده اند.


پروانه برغمدی

با سلام « مبانی قانونی حصر خانگی» مطابق با اصل ۳۲ قانون اساسی هیچ‌کس را نمی‌توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می‌کند و در صورت بازداشت باید حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پرونده مقدماتی به مراجع صالحه قضایی ارسال و مقدمات محاکمه، در اسرع وقت فراهم گردد. هدف از این اصل، عدم بازداشت انسان بی‌گناه، ولو به احتمال یک درصد بی گناهی او است. بنا بر اصل ۳۶ قانون اساسی نیز حکم به مجازات و اجرا آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد.


بشیر علی پاریاد

سلام .تنها جایی که می‌توان با قانون مجازات یک تفسیر موسع به دست آورد که مقام قضایی، یعنی حاکم شرع حق دارد کسی را در خانه‌اش حصر کند، ارجاع به ماده‌ ۳۲ قانون مجازات اسلامی است. ماده‌ ۳۲ قانون فوق‌الذکر موارد محرومیت اجتماعی را برشمرده است از جمله‌ این موارد «اقامت اجباری در محل معین» و «منع از اقامت در محل یا محله‌ای معین» است. در واقع، حصر را می‌توان از مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی دانست چرا که در حصر خانگی فرد از یک سری حقوق اجتماعی مانند رفت و آمد، محل اقامت و... محروم می‌شود.


وحید فراست

حبس خانگی که در کشورهای مختلف رواج دارد و بسیار رایج است ولیکن در ایران در بعضی از قوانین مجازات اسلامی پیش بینی شده است البته که در بعضی از موارد و همچنین شرایط اضطراری حبس خانگی در مورد افرادی که قصد برهم زدن امنیت را دارند نیز اعمال می شود ولیکن در مجموع این حبس خانگی مورد توجه قانونگذار نبوده است و قضات محترم نیز زیاد توجهی به این نوع حبس ندارند


Mohammad sheykhi

در هیچ یک از قوانین جمهوری اسلامی ایران هیچ اشاره ای به حبس خانگی، بازداشت خانگی یا حصر خانگی نشده است. تنها اشاره ای که قانون اشاره به «اقامت اجباری در محل معین» نموده ماده 23 قانون مجازات اسلامی است. در این ماده قانونی به 15 مورد مجازات تکمیلی اشاره شده که مورد اول آن « اقامت اجباری در محل معین» و مورد دوم آن «منع از اقامت در محل یا محل های معین» است. در این ماده قانونی آمده است: " دادگاه می‌تواند فردی را که به حد، قصاص یا مجازات تعزیری محکوم کرده است، با رعایت شرایط مقرر در این قانون، متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات‌ های تکمیلی بندها و تبصره‌ های این ماده محکوم نماید." پس اگر کسی مجازات اصلی او تعیین شده باشد دادگاه نیز می تواند یکی از این بنده ها را به عنوان مجازات تکمیلی در نظر بگیرد. در تبصره یک همین ماده نیز آمده است: " مدت مجازات تکمیلی بیش از دوسال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید." در واقع در قانون به حبس خانگی اشاره نشده است اما می توان از آن به عنوان مجازات جایگزین استفاده کرد. حبس خانگی یک اقدام تنبیهی و محرومیت اجتماعی است. در اصل 36 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز آمده است:" حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد."


فریبرز ذوالفقاری

با سلام حبس خانگی برای محدود کردن حوزه آزادی یک شخص مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع حصر خانگی اعمال برخی از محدودیت ها مانند جلوگیری از ملاقات با دیگران، سفر کردن، ارتباط با دنیای خارج است. فردی بر اساس نظر دستگاه های ذیربط در محل سکونت فرد اعمال می شود و فرد به زندان فرستاده نمی شود. هرگاه زندانی کردن افراد مناسب به نظر نرسید تصمیم بر حبس خانگی افراد گرفته می شود. بیشتر حبس خانگی برای چهره های سیاسی مخالف حکومت بکار برده می شود اما همین موضوع نیز می تواند جایگزین مناسبی برای مجازات سایر جرایم نیز باشد. بسیاری از چهره های سیاسی در جهان و تعدادی نیز در ایران در طول سالیان حبس خانگی شده اند.


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.