جرم اخاذی چیست؟

جرم اخاذی چیست؟

جرم اخاذی چیست؟

جرم اخاذی یکی از جرایمی است که در دسته جرایم مالی قرار می‌گیرد. زیرا در آن فرد مجرم با انگیزه مالی، جان و مال و آبروی طرف مقابل را هدف قرار داده و با این موارد او را تهدید می‌کند. این جرم مطابق با قانون ایران مجازات های سنگینی دارد که متاسفانه بسیاری از افراد از این مجازات ها و همچنین چگونگی اثبات اخاذی و نحوه شکایت از فردی که مرتکب چنین جرمی شده، بی اطلاعند. همین بی اطلاعی باعث می‌شود تا افراد بزه دیده شکایت نکنند و مجرم با آزادی کامل به اهداف خود برسد!

 موسسه حقوقی وکلای تلفنی برای افزایش اطلاعات شما هموطنان  عزیز در طی این مقاله هرآنچه باید درباره جرم اخاذی بدانید را در اختیار شما قرار می‌دهد. البته با جستجو در قسمت بلاگ وب سایت موسسه حقوقی وکلای تلفنی، می‌توانید به سایر مقالات ما با موضوع اخاذی دسترسی داشته باشید. همچنین می‌توانید از مشاوره حقوقی موسسه ما جهت دریافت راه حل های اختصاصی، استفاده کنید.

 

 

هزینه مشاوره حقوقی

 

تعریف جرم اخاذی از زبان وکیل

قانونگذار در ماده 669 قانون مجازات اسلامی تعریف جامعی برای جرم اخاذی بیان کرده است. به موجب این قانون اخاذی یا همان زورگیری عبارت است از این که شخصی، دیگری را به ضررهای مالی، جانی، شرافتی و یا به افشای اسرار آن شخص یا بستگان او تهدید کند و از او مال، مقام، انجام یا ترک کاری را بخواهد.

بنابراین اخاذی با این که غالبا در دسته جرایم مالی قرار می‌گیرد، اما چنین نیست که در آن مجرم فقط از طرف مقابل مالی را طلب کند. همین که او طرف مقابل را به یکی از موارد گفته شده تهدید کند و در مقابل آن چیزی از فرد مذکور طلب کند، مرتکب این جرم شده است.

 

عناصر تشکیل دهنده جرم اخاذی

مطابق با قانون جمهوری اسلامی ایران، هر عملی که اتفاق می‌افتد برای این که جرم شناخته شود باید دارای سه عنصر قانونی، مادی و روانی باشد. اخاذی نیز همانطور که گفتیم جرم است، در نتیجه باید این سه عنصر را داشته باشد.

عناصر تشکیل دهنده این جرم عبارتند از؛

عنصر قانونی: منظور از عنصر قانونی جرم یعنی این که قانونگذار آن عمل را به عنوان جرم معرفی کرده و برای مرتکبین آن مجازات هایی تعیین کرده باشد. حال این که در قسمت قبل گفتیم ماده 669 قانون مجازات اسلامی صراحتا به این عمل اشاره دارد و قانونگذار در آن، اعمال گفته را مصادیقی از جرم معرفی کرده و مجازات های مرتکبین آن را نیز برشمرده است.

عنصر مادی: منظور از عنصر مادی این است که مجرم رفتار یا عملی که در قانون جرم انگاشته شده را در عالم واقع انجام دهد. تهدید و تقاضای مال یا انجام و ترک کار همان عناصر مادی این جرم محسوب می‌شوند.

عنصر روانی: عنصر روانی که عنصر معنوی هم نام دارد، یعنی این که متهم با قصد و نیت قبلی این کار را انجام دهد و بخواهد به فرد مقابل آسیب بزند. در اخاذی، متهم با ایجاد حس استرس و اضطراب و ترس از طرف مقابل می‌خواهد کاری را انجام دهد و این همان عنصر روانی است.

 

 

مجازات اخاذی

 

تفاوت اخاذی با تهدید

اصطلاح های تهدید و اخاذی تقریبا یک معنا دارند و در بسیاری از مواقع بجای یکدیگر استعمال می‌شوند. حتی عناصر تشکیل دهنده جرم تهدید نیز همان عناصر جرم اخاذی است. در نتیجه این دو از نظر وکلا و حقوقدانان نیز یک معنا دارند.

پس بهتر است بگوییم میان اخاذی و تهدید تفاوت چندانی وجود ندارد. اما با این حال شاید در تهدید، متهم از طرف مقابل درخواستی نداشته باشد و فقط با هدف ترساندن و تحت فشار قرار دادن او این کار را انجام دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره توصیه می‌کنیم از مشاوره حقوقی تلفنی موسسه حقوقی وکلای تلفنی استفاده کنید. یا این که مشکل خود را در مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان مطرح کنید، تا کارشناسان موسسه راهنمایی‌تان کنند.

 

آیا اخاذی در قانون ایران جرم انگاشته شده است؟

همانطور که بارها از ابتدای مقاله گفته شد، به موجب ماده 669 قانون مجازات اسلامی، اخاذی یکی از مصادیق جرم است. البته با این که در این ماده قانونی نامی از اخاذی یا زورگیری به میان نیامده، اما این یک امر بدیهی است که اعمال گفته شده یعنی تهدید افراد و اجبار آن ها به انجام کاری، در اذهان عمومی همان معنای اخاذی و زورگیری را دارند.

 

مجازات جرم اخاذی چیست؟

ماده 669 قانون مجازات اسلامی بیان می‌کند: "هرگاه، کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی، شرافتی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از این که به این واسطه تقاضای وجه یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال، محکوم خواهد شد."

بنابراین مجازات اخاذی به موجب این قانون، تا 74 ضربه شلاق و یا زندان از 2 ماه تا 2 سال است. در ضمن قانونگذار برای مجرمین اخاذی در فضای مجازی مجازاتی برابر با حبس 1 تا 3 سال و پرداخت مال ماخوذه در نظر گرفته است.

 

ارتباط در واتس اپ

 

برای شکایت بابت اخاذی چه باید کرد؟

جرم اخاذی از جمله جرایم کیفری است. در نتیجه شما برای شکایت و تشکیل پرونده با این موضوع در محاکم قضایی باید ابتدا شکوائیه تنظیم کنید. پس از آن باید شکوائیه را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به مراجع صالح تقدیم نمایید. همچنین باید مدارک و مستندات خود را به شکوائیه ضمیمه کنید تا به این ترتیب به شکایت شما رسیدگی شود.

بهترین کار برای شما این است که پیش از شکایت به جرم اخاذی، با یک وکیل کیفری کاربلد مشورت کنید تا نکات لازم را به شما بگوید. برای مشاوره با وکیل کیفری می‌توانید با شماره 09212242670 تماس بگیرید یا یکی از مشاوره های حقوقی تلفنی موسسه حقوقی وکلای تلفنی را خریداری نمایید.

 

مرجع صالح برای رسیدگی به پرونده اخاذی

صلاحیت رسیدگی به جرم اخاذی در حال حاضر با نزدیک‌ترین دادسرا به محل وقوع جرم است. اما اگر این جرم در فضای مجازی اتفاق افتاده باشد، یعنی کسی در یکی از شبکه های مجازی شما را تهدید کرده باشد، پلیس فتا و دادسرای جرایم رایانه‌ای مراجع صالح برای رسیدگی به این جرم شناخته می‌شوند.

 

آیا جرم اخاذی قابل گذشت است؟

جرایم در ایران به دو دسته جرام قابل گذشت و جرایم غیر قابل گذشت تقسیم می‌شوند. در جرایم قابل گذشت به محض رضایت شاکی، تعقیب متهم و اعمال مجازات متوقف خواهد شد. اما جرایم غیر قابل گذشت چون جنبه عمومی دارند، حتی در صورت رضایت شاکی هم رسیدگی به آن ها متوقف نخواهد شد.

جرم اخاذی در دسته جرایم غیر قابل گذشت قرار دارد. بنابراین شما پس از شکایت و تشکیل پرونده می‌توانید رضایت بدهید اما این به معنای توقف تعقیب و مجازات متهم نیست!

 

 

مشاوره حقوقی جرم توهین
مشاوره حقوقی توهین و تهدید
نگارش شکوائیه
مشاوره حقوقی کیفری
درباره ما

 


سوالات متداول

نظرات

فاطمه عمادی

باسلام،رکن اصلی جرم اخاذی ایجاد الزام و اکراه در مخاطب به تسلیم مال است. آنچه مهم است آن است که تسلیم مال بدون رضایت صورت می‌گیرد. البته نباید تصور کرد که هرگونه تسلیم مال بدون رضایت داخل در اخاذی است. بلکه منظور آن است که در این نوع جرم مخاطب از ترس اعمال تهدید توسط تهدید‌کننده مال خود را تحویل می‌دهد. در سرقت هم ممکن است آزار وجود داشته باشد ولی نوعا آزار زمانی اعمال می‌شود که مخاطب در مقابل بردن مال مقاومت کند. در سرقت مال نوعا در دسترس است و موقع بردن آن ممکن است صاحب مال مقاومت و مرتکب آزاری را متوجه صاحب مال کند. در کلاهبرداری نیز اساسا فرد در اثر فریبی که می‌خورد مال را با رضایت خاطر تسلیم می‌کند ولی به اعتبار اینکه رضایت مزبور آگاهانه داده نشده است قانونگذار عمل را جرم تلقی می‌کند. بنابراین در مقام مقایسه بین سه جرم مزبور می‌توان گفت که در اخاذی جرم الزاما با زور و تهدیدی که زمان اخذ مال صورت می‌گیرد تحقق می‌یابد و بدون اعمال زور امکان تحقق این جرم وجود ندارد ولی در سرقت الزاما تحقق جرم منوط به اعمال زور نیست و در برخی موارد که سرقت توام با آزار ارتکاب می‌یابد بردن مال با آزار صاحب مال همراه می‌شود. به‌عبارت دیگر اگر بردن مال منوط به اعمال زور باشد عمل اخاذی خواهد بود ولی اگر بردن مال منوط به اعمال زور نباشد ولی سارق حین بردن مال، صاحب مال را آزار کرده باشد سرقت توام با آزار تلقی خواهد شد و در کلاهبرداری نیز تحقق جرم منوط به آزار یا تهدید نیست بلکه کلاهبردار با اعمالی که انجام می‌دهد مالباخته را متقاعد می‌کند که مال خود را دو دستی و با میل و رغبت و حتی در برخی موارد با خواهش و تمنا و اصرار تحویل کلاهبردار دهد.


علیرضا م

اگر تعاریف و ماهیت وجودی جرایم برای عموم مردم به شرح و تفضیل وبا زبان و بیانی ساده مطرح شود قطعا جلوی بروز بسیاری مشکلات و تبعات حقوقب آن گرفته خواهد شد بابت سایت مفید و مشاوره های تخصصی تون ممنونم


حسین سیفی

جرم اخاذی موضوع ماده 669 قانون مجازات اسلامی می‌باشد که ماده فوق اشعار می‌دارد ، اخاذی یا همان زورگیری بدین معنی است که شخصی، دیگری را به ضررهای مالی، جانی، شرافتی و یا به افشای اسرار آن شخص یا بستگان او تهدید کند و از او مال، مقام، انجام یا ترک کاری را بخواهد ، فلذا اخاذی در دسته جرایم مالی می‌باشد لکن لزوما در این جرم بحث مالی مطرح نیست و ممکن است بعنوان مثال بحث افشای سر صورت گیرد و همچنین در دسته جرایم غیر قابل گذشت می‌باشد .


مجتبی خسروی

باسلام در پاسخ به سوال برادرگرامی که گفتن شخصی راتهدیدبه دادن پول کردن وطرف پول ندادو......من پشیمان شدم...بایدتوجه داشت جرم اخاذی اتفاق افتاده چون همه عناصروقوع جرم محقق شده و جرم اخاذی ازجرایمی هست که مطلق می باشد و مقیدبه نتیجه نیست .اما پشیمانی و انتقال نیافتن پول در بحث تعیین مجازات جنبه تخفیف جرم خواهدداشت البته با نطر قاضی .یالله


مجتبی خسروی

باسلام توجه بایدداشت جرم اخاذی درجه شش محسوب می شودورسیدگی به آن در دادگاه عمومی انجام می شوداما اگرجرم به صورت تهدیدبه انتشارعکس وفیلم خصوصی باشددرصلاحیت دادگاه انقلاب است


سعید ربیعی

باسلام و احترام. جرم اخاذی بنابر ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی یعنی اینکه فردی با تهدید(تهدید جانی ، مالی ، افشای سر خود یا بستگان) از طریق اجبار و زور جهت کسب مال یا پست و مقام یا منفعت است. شکایت از ان از طریق طرح شکوائیه است و اینکه اگر اخاذی از طریق فضای مجازی باشد مجازات ان سنگینتر از حالتی است که اخاذی ساده باشد


معراج فرجی

اساسا تفاوت اخاذی با سرقت مقرون به ازار در اینست که در سرقت با زور مال ربوده میشود اما در اخاذی توسط خود شخص ناشی از اجبار درونی مال به اخاذ داده میشود


mohamad sheykhi

قانونگذار در ماده 669 قانون مجازات اسلامی تعریف جامعی برای جرم اخاذی بیان کرده است. به موجب این قانون اخاذی یا همان زورگیری عبارت است از این که شخصی، دیگری را به ضررهای مالی، جانی، شرافتی و یا به افشای اسرار آن شخص یا بستگان او تهدید کند و از او مال، مقام، انجام یا ترک کاری را بخواهد. بنابراین اخاذی با این که غالبا در دسته جرایم مالی قرار می‌گیرد، اما چنین نیست که در آن مجرم فقط از طرف مقابل مالی را طلب کند. همین که او طرف مقابل را به یکی از موارد گفته شده تهدید کند و در مقابل آن چیزی از فرد مذکور طلب کند، مرتکب این جرم شده است.


بهنام رحمانی فرد

باسلام هر عملی که اتفاق می‌افتد برای این که جرم شناخته شود باید دارای سه عنصر قانونی، مادی و روانی باشد. اخاذی نیز همانطور که گفتیم جرم است، در نتیجه باید این سه عنصر را داشته باشد. عناصر تشکیل دهنده این جرم عبارتند از؛ عنصر قانونی: منظور از عنصر قانونی جرم یعنی این که قانونگذار آن عمل را به عنوان جرم معرفی کرده و برای مرتکبین آن مجازات هایی تعیین کرده باشد. حال این که در قسمت قبل گفتیم ماده 669 قانون مجازات اسلامی صراحتا به این عمل اشاره دارد و قانونگذار در آن، اعمال گفته را مصادیقی از جرم معرفی کرده و مجازات های مرتکبین آن را نیز برشمرده است. عنصر مادی: منظور از عنصر مادی این است که مجرم رفتار یا عملی که در قانون جرم انگاشته شده را در عالم واقع انجام دهد. تهدید و تقاضای مال یا انجام و ترک کار همان عناصر مادی این جرم محسوب می‌شوند. عنصر روانی: عنصر روانی که عنصر معنوی هم نام دارد، یعنی این که متهم با قصد و نیت قبلی این کار را انجام دهد و بخواهد به فرد مقابل آسیب بزند. در اخاذی، متهم با ایجاد حس استرس و اضطراب و ترس از طرف مقابل می‌خواهد کاری را انجام دهد و این همان عنصر روانی است


وحید فراست

جرم اخاذی از جمله جرایمی است که در بیشتر موارد همراه با تهدید بوده است در واقع موضوع شکایت در بیشتر موارد اخاذی و تهدید بوده است که مکمل همدیگر هستند


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.