شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده چیست؟

شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده چیست؟

شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده چیست؟

شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، مسئله ی بسیار مهمی است که در تفکیک جرم ربا از جرائم دیگر حائز اهمیت است. این جرم، از آن دسته جرائمی است که ذیل عنوان جرائم مالی مطرح می شوند. از آنجایی که در سالهای اخیر، جرم اختلاس، همواره تیتر داغ خبرگزاری های کشور بوده است، ما جرائم مالی را با این جرم می شناسیم. اما باید بگوییم جرم ربا نیز یکی از مهم ترین جرائم مالی است. از طرفی شرایط اقتصادی کشور، روز به روز در حال بدتر شدن است. به همین دلیل برخی از مردم، علیرغم میل باطنی خودشان، تن به پرداخت ربا می دهند. پس ضروری است با این جرم آشنا شویم. در ادامه به طور تفصیلی به شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.

 

هزینه مشاوره حقوقی

تعریف ربا از زبان وکیل

اولین قدم برای بحث پیرامون شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، آشنایی با تعریف حقوقی ربا است. همانطور که می دانید، ربا اصطلاحی است که از فقه وارد حقوق ایران شده است و ریشه ی فقهی دارد. به طوری که حتی در آیات متعددی از قرآن نیز بدان اشاره شده است. همچنین انجام آن یک گناه کبیره می باشد. اگر در لغت نامه ها به دنبال معنای لغوی کلمه ی ربا بگردیم، با کلماتی نظیر سود و بهره مواجه خواهیم شد. دکترین حقوقی، ربا را اینگونه تعریف کرده اند: ربا توافقی است که در آن توازن و تعادل به طرز ناعادلانه ای وجود ندارد. در واقع ربا، زیادی بر اصل مالی است. در عرف عامه، ربا اینگونه شناخته شده است که فردی به دیگری پولی قرض می دهد و هنگام اتمام موعد، اصل آن و سود آن را می گیرد.

آیا ربا در قانون ایران جرم انگاری شده است؟

قدم بعدی برای آشنایی با شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده پس از بحث پیرامون ربا، پاسخ به سوال فوق است. پاسخ این سوال مثبت است. این اصطلاح فقهی و حقوقی در ماده ی 595 قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات، جرم انگاری شده است. این ماده در تعریف جرم ربا عنوان می دارد: « هر نوع توافق بین دو یا چند نفر، تحت هر قراردادی از قبیل بیع، قرض، صلح و امثال آن، جنسی را با شرط اضافه با همان جنس مکیل و موزون معامله نماید و یا زائد بر مبلغ پرداختی، دریافت نماید، ربا محسوب و جرم شناخته میشود...». جالب است بدانید که بر اساس این ماده، هم ربادهنده و هم رباگیرنده، مجازات می شوند. ربا بر دو نوع معاملی و قرضی تقسیم شده است. در ادامه به شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، خواهیم پرداخت.

 

مجازات رباگیرنده چیست؟

قدم بعدی برای بررسی شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، آشنایی با مجازات ربا و به طور دقیق تر مجازات رباگیرنده است. رباگیرنده کسی است که از ربادهنده پول مورد ربا را می گیرد. بر اساس ماده ی 595 قانون مجازات اسلامی، مجازات رباگیرنده و ربادهنده یکسان است. شاید کمی ناعادلانه باشد، کسی که از روی ناچاری و بی پولی مجبور به انجام چنین کاری شده است (ربادهنده) را مجازات کنیم. اما فرض قانونگذار این است که ربادهنده نیز در وقوع این جرم مقصر است. این ماده عنوان می دارد: « مرتکبین اعم از ربادهنده، رباگیرنده و واسطه بین ‌آنها علاوه بر رد اضافه به صاحب مال، به شش ماه تا سه سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم ‌می‌گردند». البته ضروری است برای حل و فصل دعاوی جرم ربا، با یک وکیل مجرب مشاوره حقوقی داشته باشید.

 

مشاوره حقوقی در خصوص مجازات ربا

شرایط تحقق جرم ربا چیست؟

در مسیر بررسی شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، باید به شرایط تحقق این جرم نیز اشاره کنیم. برای این که عمل ارتکابی مشمول عنوان مجرمانه ی ربا شود، باید تمامی شرایط زیر محقق شوند:

  • دریافت یا پرداخت اضافه بر مال به هر طریق که باشد اعم از ربای معاملی یا ربای قرضی بدون وجود دلیل شرعی و قانونی. به علاوه وساطت برای انجام این اعمال نیز جرم است.
  • وجود توافق.
  • طرفین قصد و نیت انجام جرم ربا را داشته باشند.

در چه مواردی ربا جرم نیست؟

حال که به طور کامل با شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، آشنا شدیم، باید به موارد استثنائی جرم ربا بپردازیم. با استناد به تبصره های ماده ی 595 قانون مجازات اسلامی، موارد ذیل مشمول عنوان ربا نخواهد شد:

  • اضطرار ربادهنده: اگر فرد ربادهنده در شرایط اضطراری اقدام به پرداخت ربا کرده است، مجازات نخواهد شد.
  • ربا بین زوجین.
  • ربا بین پدر و فرزند.
  • اگر ربادهنده، کافر باشد، مجازاتی برای رباگیرنده تعیین نخواهد شد.

با این حال بهتر است برای اطلاع بیشتر و آشنایی بهتر با شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده و استثنائات جرم ربا با وکیل دعاوی جرم ربا مشاوره حقوقی و آنلاین داشته باشید.

 

ارتباط در واتس اپ

آیا مجازات ربادهنده و رباگیرنده قابل گذشت است؟

آخرین مرحله در بررسی موضوع شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، پاسخ به سوال فوق است. از آنجایی که ربا را خلاف نظم عمومی جامعه و مختل نظم اقتصادی جوامع می دانند، این جرم یک جرم عمومی و به تبع آن غیرقابل گذشت است. پس نمی توان برای آن شاکی خصوصی متصور شد و دادستان وظیفه ی بررسی و پیگیری اینگونه دعاوی را به عهده دارد. از طرفی عمده ترین مدارک و مستنداتی که در دادگاه کیفری، ارائه می شوند مبتنی بر علم قاضی یا شهادت شهود هستند. اگر اکنون درگیر حل و فصل دعاوی جرم ربا هستید، برای تسریع روند این پرونده ها ضروری است که با وکلای مجرب موسسه حقوقی وکلای تلفنی، مشاوره حقوقی تلفنی داشته باشید.

 

اجرای احکام دادگستری 
مشاوره حقوقی جرم پولشویی
مجازات جرم رباخواری 
مشاوره حقوقی کیفری 
درباره ما 


سوالات متداول

نظرات

mohamad sheykhi

رباگیرنده کسی است که از ربادهنده پول مورد ربا را می گیرد. بر اساس ماده ی 595 قانون مجازات اسلامی، مجازات رباگیرنده و ربادهنده یکسان است. شاید کمی ناعادلانه باشد، کسی که از روی ناچاری و بی پولی مجبور به انجام چنین کاری شده است (ربادهنده) را مجازات کنیم. اما فرض قانونگذار این است که ربادهنده نیز در وقوع این جرم مقصر است. این ماده عنوان می دارد: « مرتکبین اعم از ربادهنده، رباگیرنده و واسطه بین ‌آنها علاوه بر رد اضافه به صاحب مال، به شش ماه تا سه سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم ‌می‌گردند».


بهنام رحمانی فرد

باسلام شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده پس از بحث پیرامون ربا، پاسخ به سوال فوق است. پاسخ این سوال مثبت است. این اصطلاح فقهی و حقوقی در ماده ی 595 قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات، جرم انگاری شده است. این ماده در تعریف جرم ربا عنوان می دارد: « هر نوع توافق بین دو یا چند نفر، تحت هر قراردادی از قبیل بیع، قرض، صلح و امثال آن، جنسی را با شرط اضافه با همان جنس مکیل و موزون معامله نماید و یا زائد بر مبلغ پرداختی، دریافت نماید، ربا محسوب و جرم شناخته میشود...». جالب است بدانید که بر اساس این ماده، هم ربادهنده و هم رباگیرنده، مجازات می شوند. ربا بر دو نوع معاملی و قرضی تقسیم شده است. در ادامه به شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، خواهیم پرداخت


مهدی مظفری اناری

ربا از مفاهیم قرآنی و فقهی محسوب می شود که مورد توجه شارع مقدس بوده و آن را از گناهان بزرگ دانسته است که با هدف حفظ عدالت اقتصادی و قدرت تولید و کسب و کار مسلمین تشریع گردیده است. قانون تعزیرات نیز با تبعیت از فقه اسلامی برای ربا جرم انگاری نموده است و مجازات خاصی برای ربادهنده، ربا گیرنده ‌ و حتی واسطه ربا نیز پیش بینی نموده است.


فاطمه عمادی

باسلام ربا دهنده و ربا گیرنده و حتی شخصی که واسطه عمل رباست، مجرم محسوب می‌شوند. علاوه بر این مجازات‌ها، ربا گیرنده باید مبلغ اضافه را به ربا دهنده مسترد کند، البته هر زمان ثابت شود که ربا دهنده در حالت اضطرار وجه اضافه پرداخت کرده است، مجازات نخواهد شد. ربا دادن در حال اضطرار برای ربا دهنده جرم به حساب نمی‌آید و اگر ربا بین پدر و فرزند و زن و شوهر باشد یا مسلمان از کافر ربا دریافت کند، عملکرد آن‌ها از حیث قوانین جرم محسوب نمی‌شود. مرتکبان جرم ربا اشخاص حقیقی هستند و نمی‌توان اشخاص حقوقی مثل شرکت‌ها و ادارات و غیره را به دلیل رباخواری مورد تعقیب قرار داد، حتی در صورتی که معاملات ربوی میان اشخاص حقوقی و حقیقی منعقد شود، فقط شخص حقیقی مسئولیت کیفری دارد و شخص حقوقی تبرئه می‌شود. در معاملات ربوی ضروری است که دریافت وجه مازاد، حتما به‌ صورت مال مثل خانه، ماشین، مقدار قابل‌ توجهی پول نقد و غیره باشد و در صورتی که افراد بر یک شرط غیر مالی توافق کنند، چنین عملی ربا تلقی نمی‌شود؛


آرش سلیمی

با سلام ربا از نظر شرعی حرام می باشد و از نظر حقوقی و کیفری دارای ضمانت اجراست. از نظر حقوقی، با توجه به مواد 190 قانون مدنی و 217 همین قانون، معاملات ربوی به دلیل نامشروع بودن باطل می باشند. عقد باطل نیز عقدی است که فاقد شرایط ماهوی و برخی شرایط شکلی مقرر براي صحت آن باشد و به تبع آن آثار مخصوص بر آن عقد مترتب نمی شود و با تنفیذ نیز هیچ اثري پیدا نمی کند.به همین جهت معاملات ربوی به دلیل آنکه جهت نامشروعی دارند، باطل می باشد و در صورتی که طرفین به تعهدات خود عمل ننمایند، از نظر حقوقی و قضایی قابلیت پیگیری ندارد.ماده 595 قانون مجازات اسلامی در این باره مقرر می دارد که هر نوع توافق بین دو یا چند نفر تحت هر قراردادی از قبیل بیع، قرض، صلح و امثال آن جنسی را با شرط اضافه با همان جنس مکیل و‌ موزون معامله نماید و یا زائد بر مبلغ پرداختی، دریافت نماید ربا محسوب و جرم شناخته میشود مرتکبین اعم از ربادهنده، ربا گیرنده و واسطه بین ‌آنها علاوه بر رد اضافه به صاحب مال به شش ماه تا سه سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم ‌میگردند.


سهند مهدی پور

قدم برای بحث پیرامون شرایط تحقق جرم ربا و مجازات ربا گیرنده، آشنایی با تعریف حقوقی ربا است. همانطور که می دانید، ربا اصطلاحی است که از فقه وارد حقوق ایران شده است و ریشه ی فقهی دارد. به طوری که حتی در آیات متعددی از قرآن نیز بدان اشاره شده است. همچنین انجام آن یک گناه کبیره می باشد. اگر در لغت نامه ها به دنبال معنای لغوی کلمه ی ربا بگردیم، با کلماتی نظیر سود و بهره مواجه خواهیم شد. دکترین حقوقی، ربا را اینگونه تعریف کرده اند: ربا توافقی است که در آن توازن و تعادل به طرز ناعادلانه ای وجود ندارد. در واقع ربا، زیادی بر اصل مالی است. در عرف عامه، ربا اینگونه شناخته شده است که فردی به دیگری پولی قرض می دهد و هنگام اتمام موعد، اصل آن و سود آن را می گیرد.


امان آبادی

پروندهاى جرم ربا که موضوع آنها دعاوى کیفرى هستند. همانند دیگر دعاوى ابتدا باید طرح شکایت بشود. نحوه ى شکایت از جرم ربا و ربا خوارى به این شکل مى باشد: ۱- شاکى بایددر دادسرا شکوائیه تنظیم کند مبنى بر اینکه خواستار تعقیب و مجازات مرتکب مى باشد. ۲- شاکى باید اسناد و مدارک لازم را ارائه کند. و سپس شهود و افرادى که از این موضوع اطلاع دارند را به دادسرا معرفی کند.. ۳- ارائه تمامى مدارک لازم به دادسراى عمومى محل وقوع جرم انجام مى شود. ۴- اثبات جرم ربا توسط شاکى صورت گیرد.


معراج فرجی

بر اساس ماده ی 595 قانون مجازات اسلامی، مجازات رباگیرنده و ربادهنده یکسان است. شاید کمی ناعادلانه باشد، کسی که از روی ناچاری و بی پولی مجبور به انجام چنین کاری شده است (ربادهنده) را مجازات کنیم. اما فرض قانونگذار این است که ربادهنده نیز در وقوع این جرم مقصر است. این ماده عنوان می دارد: « مرتکبین اعم از ربادهنده، رباگیرنده و واسطه بین ‌آنها علاوه بر رد اضافه به صاحب مال، به شش ماه تا سه سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم ‌می‌گردند»


متقی راد

سلام بر اساس ماده ۵۹۵ جرم ربا می تواند در قالب های مختلفی مانند قرض، بیع، صلح، معاوضه، هبه و… اتفاق بیفتد. بنابراین پوشش جرم اهمیت ندارد، و چنانچه ماهیت آن کشف شود، مجازات ربا به آن تعلق خواهد گرفت.  رکن مادی جرم عبارتند از توافق طرفین مبنی بر پرداخت مبلغ مازاد، و این توافق می تواند کتبی، شفاهی، صراحتا یا به طور ضمنی انجام شود. مبلغی که پرداخت می شود، باید قابل توجه بوده به گونه ای که اطلاق جرم ربا به آن عقلانی باشد. 


حسین سیفی

جرم ربا عملاً از دست جرائمی است که با نظم عمومی سر و کار داشته و در نتیجه از دسته جرایم غیر قابل گذشت می‌باشد لذا اثبات این جرم و ادله و مدارک و مستنداتی که بایستی نزد مقام قضایی ارائه نمود بسیار حساس می‌باشد که بایستی توسط وکلای متخصص در این حوزه اقدام گردد در غیر این صورت نه تنها جرم فوق اثبات نمی‌گردد بلکه بنا به شرایط اقامه کننده دعوا مرتکب افترا نیز گردیده است


مجید شیخی

رباگیرنده کسی است که از ربادهنده پول مورد ربا را می گیرد. بر اساس ماده ی 595 قانون مجازات اسلامی، مجازات رباگیرنده و ربادهنده یکسان است. شاید کمی ناعادلانه باشد، کسی که از روی ناچاری و بی پولی مجبور به انجام چنین کاری شده است (ربادهنده) را مجازات کنیم. اما فرض قانونگذار این است که ربادهنده نیز در وقوع این جرم مقصر است. این ماده عنوان می دارد: « مرتکبین اعم از ربادهنده، رباگیرنده و واسطه بین ‌آنها علاوه بر رد اضافه به صاحب مال، به شش ماه تا سه سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم ‌می‌گردند»


مجید پریدست فومنی

با سلام اگر فردی جهت راه اندازی کسب و کار یا حل مشکل مالی خود از فرد دیگری مبلغی را قرض نماید و قصد طرفین گرفتن سود یا بهره ثابت در پایان هرماه و پس از زمان مشخص مازاد بر وجوه پرداخت شده ماهیانه عودت اصل مبلغ باشد مرتکبین ربا را ثابت نموده اند و درمقابل اگر پرداخت وجه به نیت شراکت در کسب و کار و شریک شدن در سود و زیان حاصل از آن کسب و کار باشد این عمل ربا نیست چون دارای سود ثابت روزانه یا ماهیانه نیست به مفهوم دیگر پول نباید تنها با پول و زیادت آن معامله شود بلکه باید دارای مفهوم شراکت باشد ودر قرض دادن نیز تنها اصل وجه باید عودت شود حتی اگر تادیه قرض به صورت ماهیانه باشد مقروض در پایان مدت نباید وجه اولیه را بازگرداند


فریبرز ذوالفقاری

آنجایی که ربا را خلاف نظم عمومی جامعه و مختل نظم اقتصادی جوامع می دانند، این جرم یک جرم عمومی و به تبع آن غیرقابل گذشت است. پس نمی توان برای آن شاکی خصوصی متصور شد و دادستان وظیفه ی بررسی و پیگیری اینگونه دعاوی را به عهده دارد. از طرفی عمده ترین مدارک و مستنداتی که در دادگاه کیفری، ارائه می شوند مبتنی بر علم قاضی یا شهادت شهود هستند. اگر اکنون درگیر حل و فصل دعاوی جرم ربا هستید، برای تسریع روند این پرونده ها ضروری است که با وکلای مجرب موسسه حقوقی وکلای تلفنی، مشاوره حقوقی تلفنی داشته باشید.


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.