قرار ترک تعقیب

قرار ترک تعقیب

قرار ترک تعقیب

مشاوره حقوقی

 

جرایم در قانون ایران به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ جرایم عمومی و جرایم خصوصی. در جرایم خصوصی پس از طرح شکایت توسط شاکی، تحقیقات برای اثبات جرم متهم آغاز می‌شود. به این تحقیقات مقدماتی در پرونده های کیفری، تعقیب کیفری گفته می‌شود که هدف از آن ها صرفا اثبات وقوع جرم توسط متهم است. حال گاها در حین انجام تحقیقات شرایطی پیش می‌آید که منجر به صدور قرار ترک تعقیب یا همان قرار منع تعقیب می‌شود.

در ادامه مطلب درباره قرار ترک تعقیب و شرایطی که منجر به صدور این قرار می‌شوند، صحبت خواهیم کرد. اما با توجه به گستردگی مبحث، بررسی کامل تمام موارد امکان‌پذیر نیست. پس اگر پرسش اختصاصی در این زمینه دارید، بهتر است از طریق مشاوره حقوقی با کارشناسان موسسه حقوقی وکلای تلفنی در ارتباط باشید.

 

هزینه مشاوره حقوقی

قرار ترک تعقیب چیست؟

همانطور که در مقدمه بحث گفته شد، در جرایم خصوصی یعنی جرایمی که دارای شاکی خصوصی هستند به محض طرح شکایت از جانب شاکی، مقامات قضایی قرار تعقیب کیفری صادر می‌کنند، تا به این ترتیب وقوع جرم و مجرم بودن متهم محرز شود.

حال ممکن است مقام قضایی در حین انجام تحقیقات، به درخواست شاکی پرونده از ادامه پروسه تحقیقات ممانعت کند و این کار را متوقف نماید. به این عمل مقام قضایی در اصطلاح حقوقی، قرار ترک تعقیب گفته می‌شود.

در قرار ترک یا منع تعقیب در اصل شاکی پرونده به طور موقت از شکایت خود دست بر می‌دارد. اما این به معنای مختومه شدن کل پرونده نیست و در نتیجه با رضایت یا استرداد شکایت فرق می‌کند.

قرار ترک تعقیب در چه مواردی صادر می‌شود؟

قرار ترک تعقیب معمولا در دو مورد و به درخواست شاکی صادر می‌شود که این موارد عبارتند از:

  1. زمانی که شاکی و متشاکی (متهم) با یکدیگر به توافق برسند.
  2. زمانی که شاکی ادله کافی جهت اثبات جرم متهم در دست نداشته باشد و به این ترتیب احتمال بدهد که در آخر قرار برائت به نفع متهم صادر خواهد شد.

علاوه بر این دو مورد، در ماده 117 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب بیان شده: چنانچه اتهامي متوجه متهم نبوده يا عمل انتسابي به وي جرم نباشد، دادگاه اقدم به صدور راي برائت و يا قرار منع تعقيب مي‌نمايد.

پس از صدور این قرار به هر دلیلی، تحقیقات در هر مرحله‌ای که باشد متوقف شده و پرونده تا یکسال به همان حالت باقی خواهد ماند.

اگر شاکی پرونده کیفری هستید و قصد دارید از شکایت خود صرف نظر کنید یا درخواست ترک تعقیب دارید، بهتر است پیش از هرگونه اقدامی ابتدا با وکلای متخصص موسسه حقوقی وکلای تلفنی مشورت نمایید. وکلای این موسسه آماده پاسخگویی به سوالات شما در زمینه مسائل حقوقی، از طریق مشاوره حقوقی تلفنی هستند.

 

صدور قرار منع تعثیب

مرجع صالح برای صدور قرار ترک تعقیب

یکی از شرایط درخواست ترک تعقیب، به موجب ماده 79 آیین دادرسی کیفری، این است که شاکی باید قبل از صدور کیفرخواست درخواست خود را تقدیم کند. از طرفی شکایت ها در دادسرا مطرح شده و پس از تکمیل و صدور کیفرخواست به دادگاه صالح فرستاده می‌شوند.

بنابراین دادسرایی که شکایت در آن مطرح شده و در حال حاضر نیز پرونده کیفری در آنجا در حال پیگیری است، مرجع صالح برای صدور قرار ترک تعقیب خواهد بود. مقام قضایی صالح هم طبعا بازپرس، دادیار یا مسئول رسیدگی به پرونده در همان دادسرا است.

شکایت مجدد بعد از قرار ترک تعقیب

اکنون سوالی که مطرح می‌شود این است که "آیا صدور قرار ترک تعقیب مانع از شکایت مجدد خواهد شد؟"

در پاسخ به این سوال می‌توان به تبصره 1 ماده 177 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب استناد کرد. قانونگذار در این تبصره بیان می‌کند: "در صورت درخواست مدعی مبنی بر ترک محاکمه، دادگاه قرار ترک تعقیب صادر خواهد کرد. این امر مانع از طرح شکایت مجدد‌ نمی‌باشد."

بنابراین صدور قرار ترک یا منع تعقیب به معنای این نیست که شاکی دیگر حق شکایت از متهم را نخواهد داشت. اما طبق ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری " شاکی می‌تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یک بار تا یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند."

اگر دچار چنین مشکلی شده اید و نمی‌دانید در حال حاضر امکان درخواست تعقیب مجدد برای شما وجود دارد یا نه، سوال خود را با جزئیات کامل در قالب مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان مطرح نمایید. کارشناسان موسسه حقوقی وکلای تلفنی در اسرع وقت به سوال شما پاسخ خواهند داد و به این ترتیب راهنماییتان خواهند کرد.

 

ارتباط در واتس اپ

شرایط لازم برای صدور قرار ترک تعقیب

به موجب ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری، برای صدور قرار ترک تعقیب شرایط زیر باید وجود داشته باشند:

  • پرونده باید در مرحله تحقیقات مقدماتی باشد.
  • کیفرخواست یا قرار مجرمیت صادر نشده باشد.
  • جرم واقع شده باید جزو جرایم خصوصی قابل گذشت باشد.
  • شاکی درخواست ترک تعقیب را به مقامات قضایی اعلام کند.

 

هزینه نگارش لایحه
نگارش شکوائیه
مشاوره حقوقی اجرای احکام دادگستری 
مشاوره حقوقی کیفری
درباره ما


سوالات متداول

نظرات

حسین سیفی

یکی ازمواد قابل توجه در نظام قضایی خصوصاً ماده ۷۹ قانون آیین دادرسی کیفری بحث قرار ترک تعقیب می‌باشد البته باید توجه داشت صدور این قرار صرفاً توسط دادستان و قبل از صدور کیفرخواست و همچنین در جرائم تعزیری درجه ۶ تا ۸ و البته جرایم قابل گذشت به درخواست شاکی می‌باشد


لاله

خیلی مجموعه حرفه ای هست


مهدی مظفری اناری

قرار ترک تعقیب در جهت حمایت از بزه دیدگان پیش بینی گردیده است که این تضمین را ایجاد مینماید که شاکی بتواند درخواست ترک تعقیب متهم را برای یکبار از دادستان مطرح نماید و پرونده به صورت موقت موقوف می شود. این امکان پیش بینی شده است که تا یکسال از تاریخ صدور قرار مزبور شاکی بتواند مجددا درخواست تعقیب متهم را مطرح نماید و این از مزایای قرار ترک تعقیب است.


حمید عرفانی

نهادی در حقوق کیفری وجود دارد به نام ترک تعقیب که برای شاکی در جرایم قابل‌گذشت این امکان را فراهم می‌آورد که قبل از صدور کیفرخواست،از دادسرا تقاضا کند که تعقیب متهم متوقف شود . البته شاکی میتواند بعد از صدور قرار ترک تعقیب متهم ، یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب ، تعقیب مجدد متهم را درخواست کند . قرار ترک تعقیب فقط توسط دادستان صادر میشود و از طریق هیچ مقام رسمی دیگری قابلیت صدور ندارد اما قرار منع تعقیب هم توسط دادسرا هم توسط دادگاه صادر خواهد شد .


فاطمه عمادی

باسلام مقصود از قرار ترک تعقیب در قانون آیین دادرسی کیفری، قراری است که به واسطه صدور آن، پروسه تحقیقات، متوقف یا به عبارتی، ترک خواهد شد و بدین ترتیب، متهم پرونده، دیگر، در معرض پیگیری اتهام و جرم مورد شکایت، نخواهد بود. صدور این قرار، در هر پرونده، فقط، یک بار و به درخواست شاکی، امکان پذیر می باشد و پس از صدور این قرار، تنها یک بار دیگر، امکان تعقیب متهم پرونده، آن هم صرفا، تا یک سال از تاریخ صدور قرار، به درخواست شاکی، وجود خواهد داشت. در ادامه، خواهیم گفت که شرایط صدور قرار ترک تعقیب در قانون آیین دادرسی کیفری چیست.


mohamad sheykhi

در پاسخ به این سوال می‌توان به تبصره 1 ماده 177 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب استناد کرد. قانونگذار در این تبصره بیان می‌کند: "در صورت درخواست مدعی مبنی بر ترک محاکمه، دادگاه قرار ترک تعقیب صادر خواهد کرد. این امر مانع از طرح شکایت مجدد‌ نمی‌باشد." بنابراین صدور قرار ترک یا منع تعقیب به معنای این نیست که شاکی دیگر حق شکایت از متهم را نخواهد داشت. اما طبق ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری " شاکی می‌تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یک بار تا یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند."


امین چراغی شیخ آباد

سلام و عرض ادب قرار ترک تعقیب موضوع ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری، یکی از قرارهای قضایی است که توسط دادستان و در مرحله تحقیقات مقدماتی صادر می شود. مطابق با ماده مذکور در جرایم قابل گذشت، شاکی می تواند تا پیش از احراز مجرمیت متهم و صدور کیفرخواست توسط دادستان، ترک تعقیب متهم را تقاضا نماید.


معراج فرجی

طبق تبصره 1 ماده 177 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب استناد کرد. قانونگذار در این تبصره بیان می‌کند: "در صورت درخواست مدعی مبنی بر ترک محاکمه، دادگاه قرار ترک تعقیب صادر خواهد کرد. این امر مانع از طرح شکایت مجدد‌ نمی‌باشد." و این خاص جرایم درجه ۶ و ۷ میباشد


سهند مهدی پور

دادسرایی که شکایت در آن مطرح شده و در حال حاضر نیز پرونده کیفری در آنجا در حال پیگیری است، مرجع صالح برای صدور قرار ترک تعقیب خواهد بود. مقام قضایی صالح هم طبعا بازپرس، دادیار یا مسئول رسیدگی به پرونده در همان دادسرا است.


mohamadi

سلام و خداقوت بعضی وقتا صرف مطالعه و تفهیم یک دادنامه برای فردی که یک پیامک دریافت کرده و دادنانه ای به او ابلاغ شده که هیچ معنا و مفهومی از آن دریافت نمیکند میتواند کمک بزرگی به آرامش روانی فرد نگرانی داشته باشد که با مشاور حقوقی صحبت میکند این از بزرگترین دلایلی است که اهمیت و مزیت مشاوره حقوقی را برای من روشن کرد


بهنام رحمانی فرد

باسلام قرار ترک تعقیب معمولا در دو مورد و به درخواست شاکی صادر می‌شود که این موارد عبارتند از: زمانی که شاکی و متشاکی (متهم) با یکدیگر به توافق برسند. زمانی که شاکی ادله کافی جهت اثبات جرم متهم در دست نداشته باشد و به این ترتیب احتمال بدهد که در آخر قرار برائت به نفع متهم صادر خواهد شد. علاوه بر این دو مورد، در ماده 117 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب بیان شده: چنانچه اتهامي متوجه متهم نبوده يا عمل انتسابي به وي جرم نباشد، دادگاه اقدم به صدور راي برائت و يا قرار منع تعقيب مي‌نمايد. پس از صدور این قرار به هر دلیلی، تحقیقات در هر مرحله‌ای که باشد متوقف شده و پرونده تا یکسال به همان حالت باقی خواهد ماند


مجید پریدست فومنی

با سلام در پرونده کیفری که دارای شاکی خصوصی است یعنی فردی بزه ای را به فرد دیگر منتسب میداند چنانچه شاکی و متشاکی توافق نمایند و یا ادله کافی اثبات در پرونده جهت انتساب بزه وجود نداشته باشد قرار ترک یا منع تعقیب صادر خواهد شد اما این قرار مانع شکایت مجدد در طول تنها یک سال نخواهد بود به این معنا که اگر شاکی به ادله جدید دسترسی پیداکند یا توافق انجام شده ایفا نگردد مجددا در یک سال و فقط برای یک بار شاکی حق درخواست مجدد تعقیب کیفری را خواهد داشت


فریبرز ذوالفقاری

با سلام تبصره 1 ماده 177 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب استناد کرد. قانونگذار در این تبصره بیان می‌کند: "در صورت درخواست مدعی مبنی بر ترک محاکمه، دادگاه قرار ترک تعقیب صادر خواهد کرد. این امر مانع از طرح شکایت مجدد‌ نمی‌باشد." بنابراین صدور قرار ترک یا منع تعقیب به معنای این نیست که شاکی دیگر حق شکایت از متهم را نخواهد داشت. اما طبق ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری " شاکی می‌تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یک بار تا یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند." اگر دچار چنین مشکلی شده اید و نمی‌دانید در حال حاضر امکان درخواست تعقیب مجدد برای شما وجود دارد


مجید شیخی

در جرایم خصوصی یعنی جرایمی که دارای شاکی خصوصی هستند به محض طرح شکایت از جانب شاکی، مقامات قضایی قرار تعقیب کیفری صادر می‌کنند، تا به این ترتیب وقوع جرم و مجرم بودن متهم محرز شود. حال ممکن است مقام قضایی در حین انجام تحقیقات، به درخواست شاکی پرونده از ادامه پروسه تحقیقات ممانعت کند و این کار را متوقف نماید. به این عمل مقام قضایی در اصطلاح حقوقی، قرار ترک تعقیب گفته می‌شود.


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام، قانون گذار، در قانون آیین دادرسی کیفری، انواع قرارهای صادره از سوی دادسرا ها را پیش بینی کرده و قواعد حاکم بر صدور هر یک را ذکر نموده است. هریک از قرارهای صادره از دادسرا، معنا و مفهوم خاص خود را داشته و دارای آثار حقوقی، بر شاکی و مشتکی عنه می باشند که این قرار ها حسب مورد می تواند قرار جلب به دادرسی، منع ، موقوفی یا ترک تعقیب باشد. از جمله مهم ترین قرارهای صادره از سوی دادسرا که نقش و تاثیر بسیار مهمی بر روی متهم پرونده می گذارد و به نوعی، سبب تعقیب نشدن او می گردد، قرار ترک تعقیب است که صدور چنین قراری از شرایط خاص و ویژه ای برخوردار بوده و باید توسط شاکی پرونده از مقام تحقیق درخواست شود. مقصود از قرار ترک تعقیب در قانون آیین دادرسی کیفری، قراری است که به واسطه صدور آن، پروسه تحقیقات، متوقف یا به عبارتی، ترک خواهد شد و بدین ترتیب متهم پرونده، دیگر در معرض پیگیری اتهام و جرم مورد شکایت نخواهد بود. صدور این قرار در هر پرونده فقط یک بار و به درخواست شاکی امکان پذیر می باشد و پس از صدور این قرار تنها یک بار دیگر، امکان تعقیب متهم پرونده آن هم صرفا تا یک سال از تاریخ صدور قرار به درخواست شاکی وجود خواهد داشت. بند قانونی مربوط به قرار ترک تعقیب در قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 79 آن ذکر شده است "در جرائم قابل گذشت، شاکی می‌ تواند تا قبل از صدور کیفرخواست، درخواست ترک تعقیب کند. در این صورت، دادستان قرار ترک تعقیب صادر می کند. شاکی می‌ تواند، تعقیب مجدد متهم را فقط برای یک بار، تا یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب، درخواست کند." پس هم باید جرم مربوطه قابل گذشت باشد و هم اینکه شاکی قبل از صدور کیفرخواست آن را درخواست کرده باشد.


وحید فراست

قرار ترک تعقیب که فقط در جرایم قابل گذشت هست در واقع نوعی گذشت موقت هست که مدت آن یکسال است و قبل از صدور کیفرخواست انجام می گیرد و بعد از آن شاکی می تواند طی یکسال شکایت خود را دوباره پیگیری نماید و تفاوت آن با قرار منع تعقیب این موضوع است که قرار منع تعقیب توسط دادسرا یا دادگاه انجام می گیرد ولی قرار منع تعقیب فقط توسط دادستان صادر می گردد


یلدا رزمی

با سلام قرار ترک تعقیب با قرار. منع تعقیب دو مقوله جدا از هم هستند که در ترک تعقیب شاکی درخواست میکند پرونده متوقف گردد حتی اگر دلیل وجود داشته باشد و در صورتی که دلیلی نباشد صرفا جهت اینکه موضع شاکی حفظ گردد ممکن است پیشنهاد ترک تعقیب داده شود که در دادسرا می تواند تقاضای ترک تعقیب کند و تا یکسال شاکی میتواند پرونده را مجددا به جریان بیندازد ، قرار منع تعقیب در صورتی حاصل می شود که دلیلی جهت اثبات جرم به شخص متهم وجود نداشته باشد یا عمل انجام شده جرم نباشد ، اگر دلیلی یافت نشود و ظرف دو سال در جرایم ۴ تا ۸ دلیل یافت گردد امکان به جریان انداختن پرونده وجود دارد


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.