تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری چیست؟

تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری چیست؟

تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری چیست؟

اولین قدم در بررسی تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری، آشنایی با معنای عناصر تشکیل دهنده ی آن است. به همین منظور در ابتدا با تعریف قرار کفالت آشنا می شویم. اگر جرمی در جامعه رخ دهد، فرد یا افرادی تحت عنوان متهم بازداشت می شوند یا تحت تعقیب قرار می گیرند. قانونگذار به منظور حفظ حقوق بزه دیدگان و جلوگیری از فرار متهمین، امکان صدور یکی از قرار های تامین را فراهم کرده است که صدور قرار کفالت یکی از انواع این قرار ها می باشد. می توان به زبان ساده قرار کفالت را اینگونه تعریف کرد: « بر اساس این قرار، متهم یک نفر را به عنوان کفیل به دادگاه معرفی می کند. این فرد با تضمین وجه الکفاله نزد دادگاه، تعهد می دهد که متهم را در فلان تاریخ در دادگاه حاضر نماید. وگرنه دادگاه می تواند مبلغ مذکور را از کفیل دریافت نماید».

 

هزینه مشاوره حقوقی

انواع کفالت

قدم بعدی در بررسی تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری، آشنایی با انواع کفالت است. به طور کلی در قانون، انواعی برای قرار کفالت در نظر گرفته نشده است. اما بر اساس رویه قضائی می توان کفالت را در دو نوع عمده تقسیم کرد:

  • اگر جرم ارتکابی توسط مجرم دارای اهمیت کمی باشد یا میزان خسارات آن قابل توجه نباشد، دارندگان جواز کسب می توانند جهت اخذ کفالت متهم، اعلام آمادگی نمایند.
  • اما اگر جرم ارتکابی از اهمیت ویژه ای در نظام حقوقی ایران برخوردار باشد یا خسارات ناشی از آن، قابل توجه باشد، تنها کارمندان رسمی دولت که دارای فیش حقوقی هستند، می توانند کفالت متهم را به عهده بگیرند.

مبلغ حق الکفاله در سال 1401

یکی دیگر از مواردی که قبل از دانستن تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری، باید بدان اشاره شود، مبلغ حق الکفاله در سال 1401 می باشد. به طور کلی باید بگوییم برای تعیین مبلغ حق الکفاله، باید به ماده 219 قانون آیین دادرسی کیفری مراجعه نماییم. بر اساس این ماده، مبلغ وجه الکفاله نباید کمتر از میزان خسارات وارده به زیان دیده باشد. پس با توجه به این عبارت می توان گفت که میزان وجه الکفاله، با توجه به پرونده مطرح می شود و در نتیجه این مبلغ متغیر است. اما چیزی که مسلم می باشد این است که مبلغ مذکور کمتر از میزان خسارت وارده به بزه دیده نخواهد بود. لکن ضروری است برای کسب اطلاعات دقیق تر پیرامون وجه الکفاله، با مشاوران موسسه حقوقی وکلای تلفنی، مشاوره حقوقی داشته باشید.

 

کفیل چه خصوصیاتی داشته باشد؟

اکنون که با تعریف قرار کفالت، انواع آن و مبلغ وجه الکفاله آشنا شدیم، ضروری است که با خصوصیات کفیل نیز آشنا شویم. قانونگذار برای این که یک نفر بتواند کفیل شود، وجود شرایط زیر را لازم می داند:

  • اهلیت: اولین و مهم ترین شرط برای انجام هر عمل حقوقی، داشتن اهلیت است. در واقع کفیل نیز باید دارای اهلیت باشد.

  • احراز وضعیت مالی کفیل: این شرط، نکته ی بسیار مهمی است. چرا که همانطور که گفته شد، فلسفه ی قرار کفالت، حمایت از بزه دیده و جلوگیری از فرار متهم است. در نتیجه ضروری است که کفیل بتواند وجه الکفاله را پرداخت نماید.

قرار وثیقه چیست؟

حال که به طور کامل با قرار کفالت آشنا شدیم، برای بررسی تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری، ضروری است که به تعریف قرار وثیقه نیز آشنا شویم. این قرار نیز یکی از انواع قرار های تامین محسوب می شود. دکترین حقوقی قرار مذکور را اینگونه تعریف کرده اند: قرار وثیقه قراری است که متهم، مالی را نزد دادسرا قرار می دهد و در عوض وی بازداشت نمی شود. لکن متهم باید هر زمان که مرجع قضائی لازم دید، خود را به مرجع مربوطه معرفی نماید و نزد ایشان حاضر شود. نکته ای که ضروری می باشد این است که این وثیقه می تواند توسط شخص ثالث یا متهم قرار داده شود.

تبدیل قرار وثیقه به کفالت

سوال مهمی که اکنون به آن باید بپردازیم این است که آیا می توان قرار وثیقه را به قرار کفالت تبدیل کرد؟ پاسخ این سوال به طور کلی مثبت است. قانون گذار در ماده 220 قانون آیین دادرسی کیفری، تبدیل قرار وثیقه به کفالت را عنوان کرده است. ماده ی مذکور عنوان می کند: « در صورتی که متهم بخواهد به جای معرفی کفیل، وثیقه بسپارد، بازپرس مکلف به قبول آن و تبدیل قرار است. در این صورت متهم می تواند در هر زمان با معرفی کفیل، آزادی وثیقه را تقاضا کند.» در نتیجه برای انجام این کار در نظر گرفتن شرایط کفیل نیز حائز اهمیت است. برای اطلاعات بیشتر می توانید با مشاوران ما، مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان داشته باشید.

در چه مواردی نمی توان قرار وثیقه صادر کرد؟

قبل از بررسی تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری، باید به سوال فوق الذکر پاسخ دهیم. بر اساس نظر قانونگذار تنها در یک مورد نمی توان قرار وثیقه صادر نمود: با استناد به تبصره سه ماده 217 قانون آیین دادرسی، در جرائم غیر عمد اگر شرایط صدور قرارهایی نظیر التزام به حضور با قول شرف، التزام به حضور با وجه التزام و ... وجود داشته باشد، قاضی نباید قرار وثیقه صادر کند. این مسئله برای صدور قرار کفالت نیز صادق است.

 

ارتباط در واتس اپ

وجه تمایز قرار کفالت و قرار وثیقه

در آخرین بخش از این مقاله نیز باید به سراغ تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری برویم. برای بررسی وجه تمایز این دو قرار تامین، باید به تعریفی که از آنها ارائه شد، مراجعه نماییم. بر اساس این تعاریف، تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری از قرار ذیل است:

  • در قرار کفالت تنها شخص ثالث می تواند، کفیل متهم شود. در حالی که در قرار وثیقه، هم خود متهم و هم شخص ثالث می تواند این کار را انجام دهد.

  • در قرار کفالت، کفیل ضمانت می کند که متهم را هر زمان که لازم شد، نزد مقام قضایی حاضر کند وگرنه باید وجه الکفاله را پرداخت نماید. در حالی که در قرار وثیقه، در صورت عدم حضور متهم نزد مقام قضایی، وثیقه ی گذاشته شده، ضبط خواهد شد.

 

وکیل کیفری تهران
شرایط درخواست وکیل کیفری
قرار تامین کیفری
مشاوره حقوقی کیفری 
درباره ما 


نظرات

mohamad sheykhi

قبل از بررسی تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری، باید به سوال فوق الذکر پاسخ دهیم. بر اساس نظر قانونگذار تنها در یک مورد نمی توان قرار وثیقه صادر نمود: با استناد به تبصره سه ماده 217 قانون آیین دادرسی، در جرائم غیر عمد اگر شرایط صدور قرارهایی نظیر التزام به حضور با قول شرف، التزام به حضور با وجه التزام و ... وجود داشته باشد، قاضی نباید قرار وثیقه صادر کند. این مسئله برای صدور قرار کفالت نیز صادق است.


متقی راد

1-برابر ماده 34 قانون آيين دادرسي كيفري مصوي 78: قاضي تحقيق مي تواند در تمام مراحل تحقيقات ، قرار بازداشت متهم و يا قرار اخذ تامين و يا تبديل را صادر نمايد ، در مورد قرار بازداشت و يا قرار تاميني كه منتهي به بازداشت متهم شود مكلف است حداكثر ظرف مدت (24) ساعت پرونده را براي اظهارنظر نزد قاضي دادگاه ارسال كند ، در صورت موافقت دادگاه با قرار بازداشت موقت و اعتراض متهم ، برابر ماده (33) اقدام مي شود. در مورد ساير قرارها در صورتي كه قاضي دادگاه با آن موافق نباشد راسا"مبادرت به صدور قرار متناسب مي نمايد .تبصره - تبديل قرار تامين مذكور دراين ماده درخصوص قرارهايي است كه قاضي تحقيق راسا" صادر كرده باشد


مجید شیخی

با سلام اگر جرم ارتکابی توسط مجرم دارای اهمیت کمی باشد یا میزان خسارات آن قابل توجه نباشد، دارندگان جواز کسب می توانند جهت اخذ کفالت متهم، اعلام آمادگی نمایند. اما اگر جرم ارتکابی از اهمیت ویژه ای در نظام حقوقی ایران برخوردار باشد یا خسارات ناشی از آن، قابل توجه باشد، تنها کارمندان رسمی دولت که دارای فیش حقوقی هستند، می توانند کفالت متهم را به عهده بگیرند


معراج فرجی

قرار وثیقه مبلغ مالی یا دارایی غیرمنقولی است که در ازای شرطی نزد طرف قرارداد یا دادگاه می‌گذارند. معنای لغوی وثیقه «استوار»، «آنچه بدان اعتماد شود» و «محکم کاری» است اما کفالت را اشخاص نسبت به یکدیگر انجام میدهند با جواز کسب یا فیش حقوقی


امان آبادی

در قرارهایی مانند کفالت یا وثیقه اگر متهم قادر به معرفی کفیل یا سپردن وثیقه نباشد، قرار بازداشت صادر می شود. در صورتی که درقرار بازداشت موقت، متهم با وجود امکان معرفی کفیل یا سپردن وثیقه باز هم زندانی می شود.


فریبرز ذوالفقاری

با سلام اولین قدم در بررسی تفاوت قرار کفالت با قرار وثیقه در پرونده کیفری، آشنایی با معنای عناصر تشکیل دهنده ی آن است. به همین منظور در ابتدا با تعریف قرار کفالت آشنا می شویم. اگر جرمی در جامعه رخ دهد، فرد یا افرادی تحت عنوان متهم بازداشت می شوند یا تحت تعقیب قرار می گیرند. قانونگذار به منظور حفظ حقوق بزه دیدگان و جلوگیری از فرار متهمین، امکان صدور یکی از قرار های تامین را فراهم کرده است که صدور قرار کفالت یکی از انواع این قرار ها می باشد. می توان به زبان ساده قرار کفالت را اینگونه تعریف کرد: « بر اساس این قرار، متهم یک نفر را به عنوان کفیل به دادگاه معرفی می کند. این فرد با تضمین وجه الکفاله نزد دادگاه، تعهد می دهد که متهم را در فلان تاریخ در دادگاه حاضر نماید


پروانه برغمدی

با سلام در قرار کفالت، کفیل ضمانت می کند که متهم را هر زمان که لازم شد، نزد مقام قضایی حاضر کند وگرنه باید وجه الکفاله را پرداخت نماید. در حالی که در قرار وثیقه، در صورت عدم حضور متهم نزد مقام قضایی، وثیقه ی گذاشته شده، ضبط خواهد شد.


امین چراغی شیخ آباد

سلام و عرض ادب وثیقه یا قرار وثیقه مبلغ مالی یا دارایی غیرمنقولی است که در ازای شرطی نزد طرف قرارداد یا دادگاه می‌گذارند. معنای لغوی وثیقه «استوار»، «آنچه بدان اعتماد شود» و «محکم کاری» است. به عبارت دیگر آزادی فرد بازداشتی با تأمین قرار وثیقه به این معناست که متهم تا زمان تشکیل دادگاه در خارج از زندان خواهد بود، اما در زمان تشکیل دادگاه باید پاسخگوی اتهامات باشد و در صورت مجرم شناخته شدن و محکومیت به زندان، دوباره به زندان برگردد. برای آزادسازی مشروط فرد زندانی مبلغی متناسب به میزان اتهام و اهمیت پرونده وی صادر می‌گردد که این مبلغ و محدودیت‌های آزادی فرد را بازپرس پرونده مشخص می‌کند.


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام، در میان انواع قرار هایی که در مراجع قضایی مثل دادسراها صادر می شود یکی از مهمترین آن ها قرار های منتهی به بازداشت هستند. قرارهایی که منتهی به بازداشت می شوند سبب می گردند که آزادی متهم پرونده، تا قبل از رسیدگی و اثبات جرم و صدور حکم مجازات سلب شود اما در دو صورت می توان بازداشت را به تعویق انداخت؛ یکی در صورت ارائه وثیقه، به موجب صدور قرار وثیقه و دیگری در صورت معرفی کفیل از طرف متهم، به موجب صدور قرار کفالت. در صورتی که متهم بتواند کفیل تعیین کند و قرار قبولی کفالت صادر شود، متهم بازداشت نخواهد شد. اما از آنجا که صدور قرار کفالت شرایط و قواعد مخصوص به خود را دارد، تنها در صورتی می توان از مزایای آن بهره مند شد که این قواعد رعایت گردند و شرایط صدور آن وجود داشته باشد. ﻗﺮﺍﺭ ﮐﻔﺎﻟﺖ ﻭ ﻗﺮﺍﺭ ﻭﺛﯿﻘﻪ ﺍﺯ ﻗﺮﺍﺭﻫﺎﯾﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﻗﺮﺍﺭﻫﺎﯼ ﺗﺄﻣﯿﻦ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺩﺍﺩﺳﺮﺍﻫﺎ ﺑﻪ ﺧﻮﺩ ﺍﺧﺘﺼﺎﺹ ﻣﯽ ﺩﻫﻨﺪ. ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﮐﻠﯽ ﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮﺍﻥ ( ﻗﺮﺍﺭ ﺗﺄﻣﯿﻦ) ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ. ﺩﺭ ﻗﺮﺍﺭ ﮐﻔﺎﻟﺖ ﻣﻌﻤﻮﻻ‌ ﻓﯿﺶ ﺣﻘﻮﻗﯽ ﯾﺎ ﺟﻮﺍﺯ ﮐﺴﺐ (ﭘﺮﻭﺍﻧﻪ ﮐﺴﺐ) ﺍﺯ ﻣﺘﻬﻢ ﺧﻮﺍﺳﺘﻪ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﻗﺮﺍﺭ ﻭﺛﯿﻘﻪ ﺍﺯ ﻗﺮﺍﺭ ﮐﻔﺎﻟﺖ ﺳﻨﮕﯿﻦ ﺗﺮ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺩﺭ ﺟﺮﺍﯾﻤﯽ ﮐﻪ ﻣﺠﺎﺯﺍﺕ ﺷﺪﯾﺪﺗﺮﯼ ﺩﺍﺭﺩ ﺻﺎﺩﺭ ﻭ ﺍﺧﺬ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﻫﺮ ﮐﺪﺍﻡ ﺍﺯ ﻗﺮﺍﺭﻫﺎﯼ ﮐﻔﺎﻟﺖ ﯾﺎ ﻭﺛﯿﻘﻪ ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﺍﺯ ﺳﻮﯼ ﺧﻮﺩ ﻣﺘﻬﻢ ﯾﺎ ﺷﺨﺺ ﺩﯾﮕﺮﯼ ﺗﺄﻣﯿﻦ ﺷﻮﺩ. ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺗﯽ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻣﺘﻬﻢ ﺩﺭ ﺩﺍﺩﺳﺮﺍ ﺣﺎﺿﺮ ﻣﯽ ﺷﻮﯾﺪ ﻗﺒﻞ ﺍﺯ ﻣﺮﺍﺟﻌﻪ ﺑﻪ ﺩﺍﺩﺳﺮﺍ، ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺗﻬﯿﻪ ﻭ ﺁﻣﺎﺩﻩ ﮐﺮﺩﻥ ﻓﯿﺶ ﺣﻘﻮﻗﯽ ﯾﺎ ﺟﻮﺍﺯ ﮐﺴﺐ ﺍﻗﺪﺍﻡ ﻭ ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﯽ ﺷﻮﺩ ﺗﺎ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺕ ﺻﺪﻭﺭ ﻗﺮﺍﺭ ﺍﺣﺘﻤﺎﻟﯽ، ﺩﭼﺎﺭ ﺍﺫﯾﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺮﺱ ﻧﺸﻮﯾﺪ. در قرار کفالت، کفیل ضمانت می کند که متهم را هر زمان که لازم شد نزد مقام قضایی حاضر کند وگرنه باید وجه الکفاله را پرداخت نماید. در حالی که در قرار وثیقه، در صورت عدم حضور متهم نزد مقام قضایی، وثیقه ی گذاشته شده، ضبط خواهد شد


وحید فراست

در قرار وثیقه علاوه بر شخص دیگری خود متهم هم می تواند اقدام به گذاشتن وثیقه نماید ولیکن در قرار کفالت فقط شخص ثالث می تواند کفیل متهم باشد نه خود متهم


ثبت دیدگاه شما

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 280,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 120,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱۵ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 170,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
5دقیقه مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت

© 2021. وکلای تلفنی . تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ می باشد.